Cât a COSTAT raportul de activitate al primarului Marius Stan
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri și Anca Melinte

Cât a COSTAT raportul de activitate al primarului Marius Stan
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Printre facturi, pliante cu iz electoral şi reclame, gălăţenii au găsit în cutiile poştale un plic sigilat, cu sigla şi numele Primăriei municipiului Galaţi, în care se afla o broşură colorată intitulată „Raportul primarului municipiului Galaţi”. Reacţiile nu au întârziat să apară. Într-o recentă pagină de Atitudini, publicată în ziarul „Viaţa liberă”, doamna Carmen Bordei întreba într-o scrisoare deschisă: „De ce îţi faci campanie pe banii mei?”. Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi a reacţionat imediat precizând: „Scrisoarea primarului către contribuabili şi Raportul de activitate a primarului sunt documente obligatorii pe care primarul oricărei unităţi administrativ-teritoriale ESTE OBLIGAT să le întocmească şi distribuie cetăţenilor în fiecare an, în conformitate cu prevederile legale (Legea administraţiei publice locale 215/2001 şi HG 1723/2004)”. Aşa este, numai că prezentarea raportului de activitate s-ar fi putut realiza fără costuri.

Un singur raport

Deşi Biroul de Presă spune că primarul este obligat să-şi prezinte anual activitatea, pe portalul Primăriei municipiului Galaţi poate fi accesat un singur raport de activitate: 2012-2013. Documentul respectiv a fost publicat gratuit, pe 11 iunie 2012, în ziarul „Viaţa liberă” VEZI AICI GALERIA FOTO. Fideli acestui demers de informare a gălăţenilor, în luna iunie 2015, le-am oferit primarului municipiului Galaţi, Marius Stan, şi preşedintelui Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, posibilitatea de a-şi prezenta gratuit, în paginile ziarului „Viaţa liberă”, rapoartele de activitate. Preşedintele Nicolae Bacalbaşa a acceptat propunerea noastră, dovadă că, pe 8 iulie 2015, gălăţenii au putut citi „Raportul pe trei ani de activitate al preşedintelui CJ, prof.dr. Nicolae Bacalbaşa, sub titlul "Chiar m-am ţinut de cuvânt!" VEZI AICI RAPORTUL.

Din păcate, nu am putut face acelaşi demers şi cu raportul de activitate a primarului Marius Stan a cărui publicare s-a tot amânat de la o lună la alta… până s-a încheiat anul.

Atribuire directă

Motivul amânărilor aveam să-l aflăm din lista contractelor atribuite prin cumpărare directă, fără licitaţie publică, pe care Primăria le-a furnizat la solicitarea noastră, întemeiată pe Legea nr. 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Conform datelor oficiale, Primăria i-a plătit firmei Radio Galaţi Media SRL suma de 106.306,45 de lei fără TVA pentru „Realizare Raport Primar Municipiul Galaţi – machetare în format electronic, pentru tipar catalog şi broşuri, tipărire şi film de prezentare”. Durata executării contractului era de „maximum 30 de zile lucrătoare din momentul acordării BT (bun de tipar n.r.)”.

Şi aşa a apărut broşura cu raportul de activitate a edilului.

Potrivit informaţiilor noastre, până în ianuarie 2016 s-au tipărit aproximativ 50.000 de exemplare, dar se dorea suplimentarea acestui număr. Motivul pentru care broşurile nu au ajuns la gălăţeni la finele anului trecut, aşa cum ar fi trebuit, este acela că Primăria a rămas fără bani de distribuţie, şi a trebuit să aştepte bugetul pe 2016. Privind broşura care a ajuns în cutiile noastre poştale nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că majoritatea fotografiilor care îl ilustrează au fost preluate de pe site-ul ziarului „Viaţa liberă” fără citarea sursei şi fără să ni se ceară acordul. De pildă, chiar fotografia de pe coperta posterioară a raportului a apărut pe 10 iunie în 2014. VEZI AICI GALERIA FOTO

Cât despre conţinutul raportului, vă lăsăm pe dumneavoastră să-l judecaţi.

Citit 7378 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 00:01

9 comentarii

 • postat de SE VEDE CU OCHIUL LIBER
  Marți, 15 Martie 2016 14:56
  5.13.146.***
  LUCRUL CEL MAI IMPORTANT DIN TOATA CHESTIA ASTA CARE SE PRACTICA DE PE VREMEA LUI DURBACA , DAR PROBABIL CA ATI UITAT SAU VA FACETI CA ATI UITAT SI CARE VAD CA TRECETI CU VEDEREA ,ESTE FAPTUL CA MARIUS STAN , ARE CE SCRIE IN ACEST RAPORT , SPRE DEOSEBIRE DE ALTII . SI ALTA DEOSEBIRE ESTE SI FAPTUL CA CE SCRIE ACOLO SE SI VEDE CONCRET , CU OCHIUL LIBER .TREBUIE SA FII ORI TAMPIT , ORI RAU INTENTIONAT SA NU RECUNOSTI CA IN ACESTI PATRU ANI SAU FACUT LUCRURI CAT IN ALTI DOISPREZECE , CEL PUTIN .
  7
  2
  Raportează
 • postat de Personaju
  Luni, 14 Martie 2016 19:33
  109.166.136.***
  ! Pe banii publici trimite raportu lui de activitate in carenu a facut nimic in orasu asta ! Defapt a facut ceva , a adus orasul in ultimul hal !!! Sa ii fie rusine !!!!
  13
  18
  Raportează
 • postat de Aleluia
  Luni, 14 Martie 2016 16:17
  92.82.217.***
  Ai consilieri care te sapă, domnule Stan. Această campanie va fi în final o anti-campanie, nu mai prostiți lumea pe ultima sută, ați avut destul timp în care ne-ați demonstrat numai aroganță, incompetență și nepăsare.
  5
  19
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Luni, 14 Martie 2016 10:32
  5.13.130.***
  E inca o smecherie facuta de actualii edili pentru a-si face publicitate electorala pe bani publici. Legea spune ca-l obliga sa-si prezinte raportul de activitate cetatenilor dar nu specifica cum,asa ca el e liber sa aleaga ce cale vrea. In cazul nostru aceste brosuri cumparate din bani publici si prin intermediul carora si-a mai platit si campania electorala la Radio Galati.Nu are nicio raspundere in fata legii,doar una morala in fata cetatenilor. Nici chestia cu publicarea gratuita in Viata Libera nu e in regula atat timp cat acest ziar nu e organul de presa al primarului,ci poate doar remiterea lui tuturor institutiilor de mass-media care sa aiba dreptul de a decide daca-l fac public ori ba.
  13
  33
  Raportează
 • postat de radu
  Luni, 14 Martie 2016 10:30
  89.121.153.***
  DNA ce face? Doarme cat timp sunt cheltuiti banii nostri ? doar in an electoral Putea M.S. sa faca raportul pe portalul Primariei sau pe Viata Libera?
  12
  33
  Raportează
 • postat de un cititor
  Luni, 14 Martie 2016 08:27
  79.116.111.***
  Doamna reporter Melinte ,intradevar ,poate ati oferit primarului sprijinul in a prezenta gratuit realizarile in ziarul dumneavoastra . Ceia ce nu spuneti dumneavoastra si nici nu aveti cum , este faptul ca nu toata lumea citeste ziarul Viata libera ,deci nu toata lumea s-ar putea informa corect ,plus ca ziarul dumneavoastra ,nu mai este demult un ziar independent si impartial cum ar trebui sa fie . Exemple nu stau acum sa va dau sau sa argumentez, deoarece cititorii constanti ai acestui cotidian si-au dat seama singuri de lucrul acesta .Totodata ,stau si ma intreb cum ati remarcat acest lucru abia acum , avand in vedere ca practicarea acestui sistem de informare prin plic in posta ,se practica de pe vremea altor primari si nu-mi aduc aminte sa fi spus ceva la vremea respectiva .Asta , apropo de impartialitate .
  12
  40
  Raportează
 • postat de Observatorul
  Luni, 14 Martie 2016 08:24
  89.122.80.***
  Informatia este incompleta. S-au mai cheltuit si alti bani publici pentru campania electorala inutila a actualului primar:

  Notificare de atribuire la cumpararea directa numarul 271708
  Autoritate contractanta: Municipiul Galati
  Ofertant: AEDITING MEDIA PRINT SRL
  Adresa postala: STR. BALTAGULUI NR. 13, SECTOR 5, Localitatea: BUCURESTI, Cod postal: 050801
  Obiectul achizitiei: Servicii de tiparire brosuri - sinteza ”Raportul Primarului Municipiului Galati-2014”
  Valoare achizitie: 38.098 RON fara TVA
  Data finalizare achizitie: 25.01.2016

  Notificare de atribuire la cumpararea directa numarul 278361
  Autoritate contractanta: Municipiul Galati
  Ofertant: OPANIS 2006 SRL
  Adresa postala: STR. AVIATORILOR NR. 2, BL. Z4, AP. 66 , Localitatea: Galati , Cod postal: 800508
  Obiectul achizitiei: Servicii tiparire si expediere "Scrisoarea primarului pentru anul 2016"
  Valoare achizitie: 96.680 RON fara TVA
  Data finalizare achizitie: 02.02.2016
  9
  34
  Raportează
 • postat de jojo
  Luni, 14 Martie 2016 08:13
  217.156.52.***
  Interesant articolul. Poate aveti posibilitatea sa faceti un update cu articolul din lege prin care atat seful administratiei locale cat si vicele, precum si domnii consilieri au obligatia sa prezinte un raport anual de activitate.
  Evident ca in calitate de electorat (alegatori) suntem curiosi sa aflam ce activitate au desfasurat domnii electori.
  Si apropo, oare in lege se prevede ca raportul de activitate sa fie trimis prin posta fiecarui galatean?
  Nu era mai economic ca acest raport sa fie publicat pe pagina de web a primariei sau intr-o publicatie cu tiraj local?
  Sunt peste 100.000 lei - adica peste 1 miliard lei vechi !!!
  10
  36
  Raportează
 • postat de Alicante
  Luni, 14 Martie 2016 04:21
  5.13.140.***
  Primarul Stan isi publica raportul numai in anul electoral, pe banii contribuabililor (in aprecierea mea "afacerea" a costat a costat bugetul local cel putin 200.000 lei: tiparire, plicuri, difuzare). Se puteau face multe lucruri utile pentru cetateni din banii astia. Suma ar trebui imputata primarului. Poate se sesizeaza Curtea de Conturi!
  10
  50
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.