Primarul Marius Stan la JUMĂTATEA mandatului: Ce-a făcut şi ce N-A FĂCUT (FOTO)

Primarul Marius Stan la JUMĂTATEA mandatului: Ce-a făcut şi ce N-A FĂCUT (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* În urmă cu doi ani, pe 10 iunie, aproape 60.000 de gălăţeni puneau ştampila de vot pe numele lui Marius Stan, candidatul USL la Primăria Galaţi, sperând că vor primi, la schimb, „Noul Galaţi” * Iată ce s-a realizat şi ce nu s-a realizat din angajamentele, promisiunile şi proiectele primarului Marius Stan, după primii doi ani de mandat


Marius Stan a ajuns deja la jumătatea mandatului de primar al municipiului Galaţi. Chiar dacă a depus jurământul faţă de oraş şi a preluat efectiv prerogativele de primar pe 21 iunie 2012, când s-a constituit noul Consiliu Local al Galaţiului, importantă este ziua de 10 iunie. Atunci, 59.614 gălăţeni de gălăţeni (48,7 la sută) au votat pentru ca Marius Stan să fie primarul „Noului Galaţi” - după cum suna oferta electorală a candidatului USL. Iată ce a realizat şi ce nu a realizat până acum Marius Stan.

„Noul Galaţi”

„Noul Galaţi”, proiectul electoral al lui Marius Stan, cuprindea „noua primărie”, „noul mall” şi „noul stadion”. Singurul palpabil e noul mall, o investiţie privată, dar lipsită de punctul forte de atracţie al unui asemenea complex comercial – cinematograful.

Cât despre noul stadion, acesta s-a mutat, pe hârtie, ba în Cartierul Cantemir, unde trebuia să fie parte a unui centru olimpic care trebuia realizat în parteneriat cu Brăila, ba în locul Stadionului Dunărea, pentru ca, în final, să se transforme în subiect de dezbatere pe pagina de Facebook a lui Marius Stan: „Are Galaţiul nevoie de un stadion nou şi modern?”.

Noua Primărie e tot pe hârtie, şi presupune transformarea scheletului din coasta Prefecturii – fosta Sală a Aplaudacilor şi ratatul Centru de Afaceri al Consiliului Judeţului – într-un sediu pentru administraţia locală. Deocamdată, Primăria e tot chiriaşă în fostul Grand Hotel, şi nici măcar n-a început licitaţia pentru noua primărie.

Primul parc de cartier din Micro 39 este un proiect pilot sută la sută Marius Stan. El va fi urmat de alte 20 de locuri de joacă (dintre care zece au fost deja scoase la licitaţie) şi de transformarea Orăşelului Copiilor într-un colţ de Disneyland, licitaţiile fiind deja lansate.

Şi Parcul Viva, unul dintre cele mai moderne din ţară, este tot o investiţie marca Marius Stan, pentru că proiectul iniţial, moştenit de la fostul edil Dumitru Nicolae, a fost modificat radical.

Proiecte moştenite de la Dumitru Nicolae

Marius Stan a avut misiunea de a finaliza investiţiile începute (cu stângul) de predecesorul său. Proiectele gemeau de erori, hibe, lipsuri şi chiar aberaţii şi au trebuit remediate. În mandatul lui Stan au reintrat în circuit Sala Sporturilor „Dunărea” şi bazinul de înot de la Baia Comunală. S-a redeschis Grădina Publică - modernizată cu fonduri europene, dar cu o fântână mult mai spectaculoasă, reabilitată cu bani de la bugetul local - dar şi Parcul Rizer, tot proiect pe bani europeni.

Asfaltarea arterei Bălcescu, modernizarea axei Oţelarilor – Stadionului – Frunzei – Asachi, dar şi a străzii Unirii au fost şi ele finalizate. Neterminată este Parcarea de TIR-uri de pe Drumul de Centură. Anul acesta Stan a tăiat panglica Centrului Multifuncţional de Recuperare a copiilor cu deficienţe neuropsihomotorii, „Kids”.

Modernizarea străzii Ana Ipătescu, drumul spre Parcul Industrial şi strada Basarabiei sunt tot investiţii cu rădăcini în mandatul lui Nicolae, dar nefinalizate. La fel cum nefuncţional este şi Parcul Industrial, în care s-au îngropat munţi de bani!

Vai, trotuarele! Şi refugiile!

În mandatul lui Stan a fost asfaltată o bună bucată din strada Brăilei. Enervant este că, deşi de mai bine de un an s-au alocat bani pentru asfaltarea trotuarelor calamitate ale principalei artere a oraşului, nu s-a turnat nici măcar o lingură de asfalt! La fel cum nu s-a făcut nimic pentru reabilitarea scuarului Brăilei, eliberat de panourile publicitare. Paradoxal, deşi există un proiect privind realizarea a zece fântâni ornamentale pe scuarul Brăilei şi înlocuirea „fierătaniei” de la Inelul de Rocadă cu o arteziană somptuoasă, nu s-a mişcat un deget. În schimb, edilul cere pe Facebook gălăţenilor idei realiste pentru modernizarea Inelul de Rocadă.

Deranjant este şi că nici acum nu există refugii în toate staţiile din transportul local, şi că gălăţenii sunt nevoiţi să aştepte sub soarele de foc, în ploi, viscol şi vânt, autobuzele care vin tot mai greu şi mai rar.

Proiectele marca "Stan"

Printre cele mai importante proiecte ale edilului se numără lărgirea la patru benzi de circulaţie a străzii Traian, pe tronsonul Piaţa 30 Decembrie - strada Brăilei. La fel de importantă este şi crearea unui drum de legătură între strada Victor Vâlcovici şi Bulevardul Dunărea, drum care să tranziteze incinta Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi.

Importante sunt şi cele două campusuri de locuinţele sociale, unul în Micro 17 – 765 de unităţi locative, celălalt pe Drumul Viilor – 456 de unităţi locative, după modelul cartierului construit de primarul Constanţei, Radu Mazăre, dar cu o facilitate în plus: balcoane tronsonale! Primul proiect este deja adjudecat de Vega, celălalt, la licitaţie.

Tot proiect al lui Marius Stan este şi transformarea Patinoarului în Sală Polivalentă cu suprafeţe interschimbabile de joc, cu tribune rabatabile cu 5.000 de locuri, cu instalaţie de încălzit, antifonare, şi sonorizare.

Distracţie şi demolări

La aceste capitole, Stan excelează. În 2013, am fost mai iluminaţi festiv ca niciodată, am avut parte de două gale de box pentru titlul european, o gală K1 şi de spectacole publice aproape în fiecare lună. Iar în 2014 l-am sărbătorit chiar şi pe Sfântul Patrick al Irlandei, iar acum ne pregătim de trei seri de concerte şi artificii de Ziua Dunării. Fie primit!

Demolările de chioşcuri şi garaje, dar şi demolarea Arenei de Box sunt tot iniţiativele lui Stan. Edilul le este dator încă din 2012 elevilor Şcolii nr.29 cu locul de joacă promis, prins acum într-o investiţie care vine în plus şi cu o parcare, în Micro 19. Din păcate, şi acest proiect, şi cel de restructurare urbană a Complexului Ancora se lasă îndelung şi dezamăgitor aşteptate. La fel şi galeriile comerciale care trebuiau să le asigure condiţii civilizate comercianţilor rămaşi fără chioşcuri. Iar ruinele rămase strică aspectul şi aşa tern al oraşului.

Foto: Bogdan/2014/marius stan selectii

Cu două zile înainte de alegeri/ Angajamentul lui Marius Stan

"Peste patru ani Galaţiul va avea – în afara noii primării, noului stadion, noului mall, acesta este doar "Punctul Zero" al noului oraş, nu ţinta finală! – o administraţie funcţională şi eficientă care să lucreze doar cu respect faţă de cetăţean şi faţă de investitori, va avea un buget din care să nu se mai fure, va avea bani mai mulţi, va avea investiţii directe care să mai stingă din şomaj, va avea lucrări publice de o calitate bună, făcute la timp şi la preţuri corecte, va avea o mai bună eficienţă a resurselor utilitare (apă, căldură, canalizare), va avea un grad de curăţenie mult mai bun decât cel actual, dar şi o grijă mai mare pentru cei aflaţi în dificultate. Dar acestea sunt doar lucrurile de bază pe care nici nu accept să nu le realizăm. Vor fi însă şi cele care vor adăuga şi mai multă valoare oraşului nostru, legate de dezvoltare", declara Marius Stan într-un interviu acordat ziarului "Viaţa liberă" cu două zile înainte de alegeri.

Citeşte şi:

INTERVIU cu primarul Marius Stan: "Suntem vai de mama noastră la căi de comunicaţie"

GALERIE FOTO / Un parc cum n-a mai avut Galaţiul! Avem Viva, urmează Disneyland

INTERVIU/ Primarul Marius Stan promite 20 de locuri de joacă în cartierele Galaţiului

 

 

Citit 9630 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iunie 2014 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.