Linia de fabricat peleţi a Ecosal este funcţională/ Încă un pas către o reciclare corespunzătoare

Linia de fabricat peleţi a Ecosal este funcţională/ Încă un pas către o reciclare corespunzătoare
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

De la începutul acestei săptămâni, Ecosal poate să producă brichete din deşeuri vegetale, provenite din material lemnos, după ce linia de fabricat peleţi, care a costat aproape 430.000 de lei, a devenit funcţională.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Public Ecosal, Toma Dumitrescu, instalaţia mult aşteptată are capacitatea de a produce între 600 şi 700 de kilograme de material finit pe oră. Conform directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, transformarea deşeurilor provenite din material lemnos în brichete contribuie cu un aport substanţial la reciclarea şi valorificarea materialelor lemnoase, capitol la care Ecosal a şchiopătat în trecut. Cu atât mai mult cu cât, potrivit unei medii anuale, serviciul colectează în jur de 2.000 de tone de deşeuri pe an, din care 20 la sută reprezintă material vegetal, care este transformat în îngrăşământ natural, şi nu mai puţin de 80 la sută reprezintă material lemnos, provenit din operaţiunile de fasonare a copacilor, crengi rupte sau arbori căzuţi, precum şi deşeuri lemnoase generate de populaţie.

Peleţii rezultaţi vor putea fi folosiţi de către cei care se încălzesc cu centrale ce funcţionează pe combustibil lemnos, iar cantităţi însemnate ar putea fi direcţionate către persoanele nevoiaşe, sub formă de ajutor de încălzire.

Reprezentanţii Ecosal ne-au declarat că, în prezent, se lucrează la stabilirea unor tarife ce urmează a fi percepute pentru vânzarea peleţilor, care vor fi supuse votului aleşilor, într-o şedinţă a Consiliului Local. După ce consilierii vor hotărî care sunt preţurile pe care Ecosal le va percepe pentru comercializare, orice gălăţean se va putea adresa serviciului pentru a cumpăra brichetele fabricate.

Linia de fabricat peleţi este amplasată la staţia de sortare, locul în care ajung deşeurile reciclabile şi, în final, sunt prelucrate.

Valorificarea deşeurilor vegetale ţine de unul dintre punctele proiectului ISPA. Cu cât deşeurile reciclabile sunt valorificate mai mult, cu atât şi groapa de gunoi are viaţă mai lungă, dar şi oraşul s-ar alinia mai bine noilor norme de mediu.

Citit 3560 ori Ultima modificare Joi, 17 Martie 2016 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.