LEGEA AUTISMULUI, supusă dezbaterii publice

LEGEA AUTISMULUI, supusă dezbaterii publice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Normele metodologice de aplicare a Legii autismului nr. 151/2010 au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi se află în dezbatere publică pentru următoarele opt zile.

Potrivit normelor, fiecare persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) şi tulburări de sănătate mintală asociate beneficiază de servicii de sănătate medicale şi conexe actului medical prevăzute în pachetul de servicii de bază, în termenii contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului de stat.

Depistarea precoce se realizează prin intermediul screening-ului tulburărilor de spectru autist şi a tulburărilor de sănătate mintală asociate şi reprezintă un serviciu profesional medical efectuat de către medicul de medicină de familie. Depistarea precoce se efectuează pentru toţi copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul, se arată în norme.

Diagnosticul de autism infantil, tulburare de spectru autist şi sindromul Asperger, precum şi diagnosticul altor tulburări de sănătate mintală asociate este stabilit de medicul specialist conform criteriilor europene în domeniu. Evaluarea psihiatrică şi diagnosticul psihiatric sunt realizate de către medicul specialist în specialităţile psihiatrie pediatrică şi în specialităţile care au fost asimilate acesteia.

În cazul în care legea va fi votată în forma sa actuală, documentul legislativ va veni în sprijinul părinţilor care au copii cu autism, această tulburare neprimind până acum atenţia necesară din partea autorităţilor.

Citit 2000 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Martie 2016 22:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.