Deşi Galaţiul nu are apă caldă/ Baia Publică e funcţională, dar stă închisă! (FOTO)

Deşi Galaţiul nu are apă caldă/ Baia Publică e funcţională, dar stă închisă! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

* Baia Publică are apă caldă, căzi, duşuri, saună şi bazin de recuperare, are tarife aprobate, dar nu funcţionează!

De vineri, 1 aprilie, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire au rămas fără apă caldă! Şi tot de vineri, 1 aprilie, Baia Publică, o investiţie de 4,73 milioane de lei (TVA inclus), este finalizată şi gata de funcţionare. Aleşii au aprobat tarifele pentru un duş, o baie în cadă, ba chiar şi pentru saună şi masaj! Numai că, aceiaşi aleşi nu au fost de acord ca Baia să fie administrată de către Fundaţia Sportul Gălăţean, aşa cum doreşte primarul Marius Stan. Prin urmare, în lipsa unui administrator şi a personalului care să o îngrijească, Baia Publică stă sub cheie.

Scandal în Consiliul Local

La şedinţa de joi a Consiliului Local, primarul Marius Stan le-a propus aleşilor suplimentarea ordinii de zi cu o serie de proiecte de hotărâre care abia primiseră avizul. Trei dintre proiecte completau hotărârea care stabilea tarifele de intrare la Baia Publică, tarife incluse pe ordinea de zi. Concret, era vorba de modificarea organigramei şi a cotizaţiei anuale pentru Fundaţia Sportul Gălăţean şi de completarea actului constitutiv şi a statutului fundaţiei, pentru ca aceasta să poată administra Baia Publică.

Consilierul ALDE Cristian Dima nici n-a vrut să audă, afirmând că organigrama nu a fost suficient dezbătută şi nu are avizul Comisiei Juridice.

"Importanţa votării organigramei nu mai trebuie discutată! Baia Publică, în sfârşit, după 30 de ani, este gata. Dacă dl consilier are amendamente, le poate expune, iar proiectul poate fi votat cu sau fără ele. Să mai întârziem încă o lună funcţionarea Băii Publice, în condiţiile în care nu mai avem apă caldă în oraş, mi se pare că ne batem joc de oameni la modul cel mai sadic", a declarat Marius Stan.

În fapt, modificarea organigramei presupunea angajarea a 14 persoane: un administrator, doi recepţioneri/casieri, un masor, doi instalatori, doi îngrijitori pentru spălătorie şi alţi şase îngrijitori pentru baie.

De ce o fundaţie şi nu Gospodărire Urbană?

"În majoritatea localităţilor în care există o baie publică, aceasta este administrată de administraţia publică locală sau de societăţi din subordinea administraţiei publice locale, în nici un caz de o fundaţie, care nu este supusă controlului Curţii de Conturi şi altor organisme abilitate. Este o încercare nepotrivită de a muta patrimoniul municipalităţii către entităţi care nu pot fi verificate", a spus Cristian Dima.

Primarul a explicat raţiunile pentru care a ales Fundaţia Sportul Gălăţean: "În mod normal, Baia trebuia atribuită Gospodărire Urbană. După exemplul pe care ni l-au dat cei de la Gospodărire Urbană, care au ţinut în administrare Plaja şi ne-au pasat-o praf, am considerat că nu mai merită să le mai dăm încrederea asta. Am constatat că cei de la Fundaţia Sportul Gălăţean au administrat Bazinul de Înot de la Baia Comunală în mod impecabil, aducând beneficii pentru fundaţie şi pentru Consiliul Local. Am considerat că asta îi recomandă, fără alte speculaţii legate de angajări, pentru că evident că nu pot funcţiona fără masor, fără femei de serviciu, personal care trebuie să deservească baia publică".

Din păcate, doar nouă consilieri au fost de acord cu introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind darea în administrare a Băii Publice, iar 13 s-au împotrivit. "Aşteptăm o altă propunere vizavi atribuirea Băii Publice", a conchis preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Florin Popa.

Totul este impecabil

Curioşi să vedem cum arată, vineri, 1 aprilie, am fost la Baia Publică, aflată în incinta Băii Comunale, şi am constatat că totul este gata de funcţionare şi arată impecabil! Nu mai puţin de 19 cabine dotate cu căzi de baie şi toalete, patru cabine dotate cu duş şi toaletă (o cabină specială pentru persoanele cu dizabilităţi), vestiare, garderobă cu cheie, sală de aşteptare dotată cu televizor şi un sistem audio menit să difuzeze muzică ambientală, saună pentru femei şi pentru bărbaţi şi bazin de relaxare (3,5 m x 3,5 m) erau gata să funcţioneze. Fiecare cabină de duş sau de baie este dotată cu suport pentru săpun, suport pentru prosoape, cuier şi dozator pentru săpun lichid sau şampon. Şi cel mai important, curge apa caldă! Existau şi uscătoare de păr şi un cabinet cu masă de masaj, ce să mai, tot ce şi-ar fi putut dori un om dornic să se spele. Mai ales că tarifele au fost aprobate de aleşi.

Tarife aprobate

O baie de 45 de minute în cadă costă opt lei de persoană, una de 90 de minute - 14 lei, iar un abonament de zece băi în cadă a către 45 de minute - 75 de lei. Tariful unui duş de 30 de minute este de cinci lei, iar abonamentul pentru zece duşuri - 45 de lei. Petru intrarea la saună şi bazin se plătesc 20 de lei pentru 60 de minute şi, respectiv, 30 de lei pentru 120 de minute. Un abonament de zece intrări a câte 60 de minute la saună şi bazin costă 195 de lei. O şedinţă de 40 de minute de masaj de relaxare vă scoate din buzunar 35 de lei, iar un abonament de patru şedinţe de masaj costă 138 de lei. Depăşirea timpului alocat serviciului cu zece minute este taxată cu doi lei. Tot doi lei costă şi materialele igienico-sanitare şi prosopul.

Urmează inaugurarea

Primarul Marius Stan a declarat că săptămâna aceasta va inaugura Baia Publică şi este convins că, la proxima şedinţă de Consiliu Local, administrarea ei de către Fundaţia Sportul Gălăţean şi organigrama vor fi votate. "Este una dintre cele mai civilizate băi din ţara asta! De unde aşa mare pasiune, câţiva oameni care trebuie angajaţi, n-am înţeles. Nici nu mai contează că unii n-au unde să facă baie! Subiecte politice, de doi lei, pe măsura celor care le emit”, a conchis Stan.

Citit 4677 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2016 00:27

7 comentarii

 • Marți, 05 Aprilie 2016 08:56
  82.76.204.***
  Si la Galati s-a inaugurat un parc pentru copii la standarde occidentale, dar are o singura toaleta ecologica, care insa nu este data in functiune. Numai la noi se putea intampla asa ceva: sa ai conditii, dar sa nu te poti folosi de ele din motive absurde.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Luni, 04 Aprilie 2016 20:09
  89.136.187.***
  PROBABIL CA E O FUNDATIE A NEAMURILOR LUI STANICA.pOATE MAI CISTIGA SI DE AICI CAVA.
  4
  0
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 04 Aprilie 2016 17:23
  5.13.172.***
  Mai bine da primaria 5 lei de dus ca asa poate se inghesuie la spalat mai multa lume.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Emy
  Luni, 04 Aprilie 2016 15:27
  193.111.232.***
  Este o noua manipulare a incompetentului asa zis primar marius stan. Dupa ce a distrus fotbalul din Galati pentru ca pierduse avantajele materiale, acum cauta surse din alte domenii . Afara cu acest neispravit, care a distrus tot ce era facut cu cap , de la refugiile pietonale din statiile de autobuz, chioscuri si tonete, plaja, Apaterm,etc. In capul lui sunt doar fantasmagorii, ca tunel pe sub Dunare si alte asemenea minuni, in timp ce principala strada din oras, Domneasca ,are trotuarele pline de gropi chiar si in dreptul Primariei . Nu mai vorbesc de celelalte strazi ,unele chipurile reparate , care arata ca dupa bombardament, sau de strazi care dupa ce au fost refacute sunt din nou sparte, pentru ca au uitat sa se racordeze la utilitati ( str.Traian ). Probabil ca nici nu stie ca Gospodaria Locala, pe care o critica, este tot in subordine Primariei
  4
  0
  Raportează
 • postat de George
  Luni, 04 Aprilie 2016 13:27
  84.117.219.***
  Chestia ca v-au lasat fara apa calda este sa faa profit baii comunale sa isi recupereze investitia mai repede de la prosti si idioti ca voi care n-au rabdare sa astepte sa vina apa calda si care nu se prind ca totul e o manipulare grosolana.
  10
  2
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 04 Aprilie 2016 10:24
  109.102.62.***
  ne-au lasat si fara apa calda, nu destul ca ne obliga sa circulam cu transurb din 9 mai, langa toti cei care sunt obisnuiti sa faca dus odata pe an! probabil vor iesi la vot doar cei ce au centrale proprii de apartament!
  8
  9
  Raportează
 • postat de Vine vara bine-mi pare eu miros ,nu , ca, o ,floare .
  Luni, 04 Aprilie 2016 04:52
  108.245.201.***
  Vine vara curand , lasati galatenii la baie , sunt la baie oricum, nu vrem sa-i mirosim scarbos in autobuze sau la cozi , se stie ca le place sa stea la cozi , dati-le si sapun si franghie , in caz de , lol . Ca la voi la nimenea.
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.