Permanenţă pe alocuri alcoolică

Permanenţă pe alocuri alcoolică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În primăriile din judeţ trebuie să existe pe perioada avertizărilor meteo, o persoană care să aibă acces la telefon şi fax * Când faxurile sunt accesibile * Sau paza nu se face din parc * Oamenii de la permanenţă - uitaţi în parc (Schela), chiori de beţi (Slobozia Conachi), nepregătiţi (Pechea), dar şi perfect instruiţi (Cuza Vodă) * Prefectura a organizat, dar n-a participat *

Codul galben şi avertizările hidrologice nu au speriat prea multe primării din judeţul nostru. Grijulie însă, Prefectura a iniţiat pentru sâmbătă noaptea o acţiune de verificare a permanenţei în judeţ împreună cu reprezentanţii I.S.U. Galaţi

Planul de bătaie

Dacă operaţiunea de verificare a fost sau nu regizată, nu ştim sigur! Noi zicem că da, pentru că oamenii de la permanenţă numai nu ne-au zis că ne aşteptau de o oră şi că am întârziat! Odată plecaţi cu reprezentanţii Pompirilor, presa (adică „Viaţa liberă”, Pro Tv şi Tv Galaţi) a zis că măcar o să fie o regie reuşită, dacă tot şi-a bătut cineva capul să organizeze o acţiune în weekend (şi să nu participe la ea, dar asta este deja altă discuţie…).

„Mergem pe linia Smârdan, Schela, Slobozia Conachi, Cuza Vodă şi Pechea”, aflăm la sediul Protecţiei Civile. „Trebuie să vedem dacă este cineva care asigură permanenţa în primării, dacă are acces la fax şi dacă ştie ce are de făcut când se anunţă de la Galaţi o situaţie de urgenţă”. Plecăm pe la 8,30 seara cu trei maşini şi cu pariuri deja făcute: sigur ştie toată lumea că venim!

Smârdan: non-combat

Este prea frumos ca să fie adevărat: om la permanenţă, ba chiar e şi consilier local (asta ca o întâmplare, desigur…), ştie să răspundă - în medie - cam la o întrebare din două din cele adresate de locotenentul Eugen Chiriţă, reprezentantul I.S.U. Galaţi, dar îl iertăm pentru că are acces la fax şi pentru că face non-combat la sugestii: „Sigur, aveţi dreptate, aşa am să fac!”, ne asigură omul. Mmm, aşa o să fie toată noaptea?

Schela: permanenţa face de pază la părculeţ

„Nu am acces la fax. Nu pot să intru în Primărie. Dar dacă se întâmplă ceva, îl anunţ pe domnul primar. Vreţi să îl sun? Acum îl sun! …nu răspunde! Ei, cine ştie pe unde o fi… Eu păzesc părculeţul”. Avea şi ce păzi omul, la Schela, că parcul e mândria primarului!

Slobozia Conachi: show cu beţivi, presă rea şi primar deranjat

„Aveţi şanţuri colmatate?”. „Hâc… aveeeem!”. „Aveţi echipament de intervenţie?”. „…aveeeem, da, aveeem!”. „Aveţi fax?”, „Aveeeem, da’ nu aici, e în birou, încuiat!”. „Aveţi voie să consumaţi băuturi alcoolice?”. „Ave… nu, nu, nu, asta este… esclus!”. Roşu de beat, nea Dumitru ne explică: „Avem magazie pentru echipament. …da’ n-am cheia! Cheile-s la domnu’ vice! Da’ noi suntem echipaţi cu totul”, se scarpină indecis bărbatul încălţat cu şlapi.

După ce trei oameni colaborează şi reuşesc într-un final să formeze numărul de mobil al primarului, acesta răspunde că vine imediat. Ajunge într-un sfert de oră şi se declară, înainte de toate, deranjat:

„Ce e cu formalităţile astea? Eu stau la un minut de primărie! Nu trebuie să las faxul pe hol! Tot timpul trebuie să facem faţă formalităţilor astea, controale, ştampile, toate astea. Eu cred că este de-a dreptul deranjant! Este deranjant!”.

„Păi, înseamnă că legea asta este cam deranjantă, domnule primar”, îmi permit să observ, dar sunt expediată scurt: „Hai, lasă-mă, don’şoară…”.

Televiziunile îşi încearcă şi ele puterile: „Oamenii dumneavoastră erau băuţi! Am filmat sticla de vin!”. „Auzi, domnu’ Jjjjj…”. „…ugănaru”, îl ajută amabil reporterul. „Da, Jugănaru! Eu cred că şi la Tv Galaţi mai bea cineva câte un pahar de vin!”, i-o retează primarul.

Marius Grama, de la Pro, este şi el pus la punct: „Vorbiţi politicos, ce dacă nu a fost în stare să dea un telefon!? Nu asta este o problemă, dumneavoastră faceţi din asta, o problemă!”. Mucalit, Grama concluzionează: „Dacă n-ar fi presa asta toate lucrurile ar fi bune…”.

Cuza Vodă: perfect

Aici este totul atât de perfect încât nici măcar nu avem ce spune: om treaz la permanenţă, cu acces la fax şi răspunsuri la el. Măcar într-un loc a avut succes şi regia...

Pechea – şefu’ decide

„Nu aveţi voie în Primărie! Trebuie să vorbesc mai întâi cu şefu’!”, află reprezentantul I.S.U. de la omul de la permanenţă. Stăm cuminţi lângă Primărie, până când apare vicele.

Furios, se fereşte de reporteri ca Madonna de paparazzi: „Ce e cu camerele astea? Închideţi camerele!”. Află surprins de control şi îşi schimbă şi mai brusc atitudinea când îi vede pe pompieri. Încurcat, ne permite accesul în primărie, dar într-un final recunoaşte că nu primise avertizarea meteo de vineri.

*    *    *

După ora 23 am plecat şi noi acasă. Cei de la I.S.U. nu, s-au dus mai departe, spre Griviţa şi Costache Negri. Precizăm asta ca să nu creadă Prefectura că nu şi-au făcut oamenii datoria, pentru că reprezentanţii Guvernului trebuie să afle şi ei de undeva cum au stat, de fapt, lucrurile şi cum a ieşit până la capăt piesa cu să-vedem-permanenţa-la-lucru!

În fotografie, fragment din „show-ul” de la Slobozia Conachi

Citit 1115 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.