Pechea, urmărită de blestemul administrativ

Pechea, urmărită de blestemul administrativ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pechea, vântuită de scandaluri politice * Consilierii locali PSD şi PC împreună cu câţiva foşti aleşi ai PD-L sunt decişi să provoace alegeri anticipate pentru Consiliul Local al comunei Pechea *

Corpul de control al prefectului judeţului va verifica situaţia din Consiliul Local al comunei Pechea, unde se petrec lucruri cel puţin „bizare”. Prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, ne-a declarat că a primit o sesizare din partea PSD, PD-L şi PC că şedinţa Consiliului local Pechea de pe 30 iunie s-ar fi desfăşurat cu încălcarea legii. Ce s-a petrecut la acea întrunire ne-a fost relatat de către dl Dumitru Petcu (foto 3), fost consilier local şi vicepreşedinte al PD-L Pechea.

Scenarii şi presiuni

Mărul discordiei între aleşii locali l-a constituit un proiect de hotărâre privind demiterea viceprimarului liberal al comunei, Crişan Stanciu. Proiectul a fost iniţiat de către alianţa consilierilor PSD (3), PC (3) şi PD-L (4) şi ar fi trebuit supus aprobării în şedinţa ordinară de pe 30 iunie, dar nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Potrivit lui Dumitru Petcu, cu trei zile înainte de şedinţă, asupra consilierilor PD-L s-au făcut presiuni să treacă de partea PNL şi să nu mai susţină demiterea vicelui: „Petrică Pohrib a impus în mod forţat alianţa PD-L-PNL la nivelul comunei Pechea, lucru neagreat de noi. Trei consilieri locali PD-L şi 16 supleanţi am demisionat”, ne-a declarat Petcu.

Din solidaritate cu PD-L, dar şi supăraţi că proiectul privind demiterea viceprimarului nu a fost inclus pe ordinea de zi, aleşii PSD şi PC au boicotat întrunirea şi nu s-au prezentat. Şedinţa s-a ţinut cu şapte liberali şi doi consilieri cu un statut incert. Este vorba despre doi consilieri locali cărora PSD le-a retras sprijinul politic şi ca urmare ar fi trebuit să-şi piardă mandatul.

„Pentru a asigura cvorumul necesar, secretarul comunei Pechea a convocat doi foşti consilieri PSD excluşi din organizaţie, care au fost repuşi în funcţie ca şi consilieri independenţi. Aşa ceva nu este permis de lege. Un consilier căruia i s-a retras sprijinul politic îşi pierde automat locul în Consiliu”, ne-a declarat Petcu.

„Noi ne-am înţeles cu PSD şi PC să boicotăm următoarele şedinţe astfel încât să se dizolve Consiliul Local şi să se facă alegeri anticipate”, a mai adăugat politicianul.

„Este o prostie”

Aşa ne-a declarat preşedintele organizaţiei PSD Pechea, Ilie Gheorghe. Liderul ne-a confirmat că PSD a demis doi consilieri. Supleanţii, care le-au luat locul în Consiliul Local, au depus jurământul într-o şedinţă extraordinară, fapt ce contravine legii.

Legea nu permite să fie validaţi consilieri în şedinţe extraordinare, ci numai în şedinţe ordinare. Aşa că hotărârea prin care au fost validaţi noii aleşi ai PSD a fost invalidată de Prefectură.

„Doamna secretară i-a chemat la şedinţa din 30 pe cei doi foşti consilieri pe care noi i-am dat afară din partid. Mai mult, ei au votat secret un proiect de hotărâre împotriva demiterii lor. Unde s-a mai văzut să se voteze o demisie? Consiliul Local ia act de o demisie, nu o aprobă”, ne-a declarat Ilie Gheorghe. „Noi, grupul PSD+PC avem aprobare de la partid, de la dl Saghian, să nu ne prezentăm la următoarele şedinţe ale Consiliului Local, să provocăm alegeri anticipate!”, ne-a declarat liderul PSD Pechea.

„Nu vor linişte în comună”

Viceprimarul liberal Crişan Stanciu spune că nu înţelege de ce aleşii PSD, PC şi PD-L îi vor demisia şi este convins că singurul lor scop este de a crea probleme.

Primarul din Pechea, liberalul Iancu Boldea, ne-a declarat: „Şedinţa din 30 s-a ţinut cu 9 consilieri din 17, şi urmează ca Prefectura să se pronunţe dacă a fost sau nu legală. Povestea e veche, avem şi un proces în contencios. Acum trei luni, PSD a trimis hârtie că a demis doi consilieri. La vremea aceea, noi ne chinuiam să trecem bugetul. În prima şedinţă a picat”.

„La şapte zile am convocat şedinţă extraordinară, doar pentru aprobarea bugetului şi PSD ne-a forţat să constatăm încetarea mandatului celor doi consilieri, altfel nu votează bugetul. Pe bună dreptate, cei doi consilieri au atacat hotărârea în contencios, pentru că potrivit legii ea nu trebuia să se ia într-o şedinţă extraordinară ci într-una ordinară. La şedinţa din 30 cei doi au participat ca şi consilieri locali”.

„Au fost supuse aprobării mai multe hotărâri. O localitate de rangul I cum este Pechea nu-şi poate permite să rămână fără consiliu. Consiliul Local funcţionează acum, şi trebuie să meargă înainte, nu e după moftul cuiva. Noi tragem să nu se desfiinţeze, vă daţi seama că nu ne arde de aşa ceva! Asta duce spre haos. Aşteptăm să se pronunţe judecătoria şi prefectura”, ne-a declarat primarul.

Blestem?

După ce mai bine de şase luni a funcţionat fără primar, acum Pechea riscă să rămână fără consiliu local. Potrivit legii, “în cazul în care consiliul local nu se întruneşte timp de 3 luni consecutive sau nu a adoptat în 3 şedinţe ordinare consecutive nici o hotărâre, precum şi în situaţia în care numărul consilierilor se reduce sub jumătate plus unul şi nu se poate completa prin supleanţi, acesta se consideră dizolvat de drept”.

Citit 1488 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.