Iniţiative şi curiozităţi legislative ale senatorilor gălăţeni, în trei ani de mandat

Iniţiative şi curiozităţi legislative ale senatorilor gălăţeni, în trei ani de mandat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Aleşii noştri s-au remarcat, printre altele, prin susţinerea unor proiecte de lege controversate


Al treilea an de mandat a fost, din partea unor senatori gălăţeni, plin de surprize. Pe de o parte, unii dintre aleşi au început să îşi intensifice activitatea, după ce timp de doi ani au uitat să facă interpelări sau să adreseze întrebări, iar pe de altă parte s-au implicat în proiecte cel puţin discutabile.

De exemplu, senatorii Daniel Butunoi (PSD), Nicolae Marin (PSD), Gheorghe Saghian (PSD) şi Eugen Durbacă (PC) au semnat susţinerea propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensii speciale pentru parlamentari. Pentru un mandat, un parlamentar ar fi primit în plus la pensie aproximativ 1.200 lei, pentru două mandate aproximativ 2.400 lei, iar pentru trei mandate aproximativ 3.600 lei. Ulterior, proiectul de lege a fost retrimis în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru reexaminare.

De asemenea, viceliderul grupului parlamentar Liberal Conservator, Eugen Durbacă, şi social-democratul Daniel Butunoi, preşedintele PSD Tecuci, sunt doi dintre cei 31 de senatori identificaţi, de către jurnaliştii de la „Gândul”, că au votat împotriva cererii DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova.

Pentru ce au "tras" social-democraţii

Senatorul Ionel-Daniel Butunoi a iniţiat 46 de propuneri legislative, din care patru au fost promulgate. Este vorba de Legea 23/2015, pentru declararea zilei de 10 februarie Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Portului Tradiţional, Legea 133/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 - Codul silvic şi Legea 12/2015 53/2003 care a modificat şi completat Legea 53/2003 Codul Muncii. Senatorul Daniel Butunoi a făcut 21 de declaraţii politice, a adresat 64 de întrebări şi 42 de interpelări, plus una către prim-ministru, care a vizat problema câinilor fără stăpân, în 2013. Interpelările şi întrebările au vizat, printre altele, reabilitarea DN 25 Tecuci - Galaţi, sistemul de irigaţii, Serviciul de Ambulanţă, şomaj, RADEF, podul care face legătura între Cosmeşti şi Tecuci, seismele din zona Galaţi, modernizarea porturilor dunărene, gazele de şist, alimentarea cu gaze naturale a comunei Umbrăreşti. A luat de 28 de ori cuvântul în plen.

Senatorul Nicolae Marin a avut şi el 46 de iniţiative legislative, din care cinci au devenit legi, respectiv Legea 103/2014 pentru completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, Legea 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice, Legea 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin.(1) din Codul Muncii - Legea nr. 53/2003, Legea 155/2015 pentru modificarea şi completarea articolelor 55 şi 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi Legea 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003 Codul Muncii. Fostul primar din Pechea are, în cei trei ani de mandat, o declaraţie politică, 30 de întrebări, patru interpelări, plus una adresată prim-ministrului, în 2013, în legătură cu rezolvarea încălzirii caselor modulare în care stau sinistraţii din judeţul Galaţi. Acesta s-a interesat pe marginea unor subiecte ca exploatarea gazelor de şist, inundaţiile din judeţul Galaţi, refacerea stratului de uzură al Autostrăzii A2, pensiile speciale, introducerea metodelor de plată moderne pentru taxa de pod de la Cernavodă, liberalizarea preţurilor la gaze în cadrul industriei grele şi a combinatului ArcelorMittal (2013), achiziţiile în spitalele publice, modernizare pe strada Muncii (strada lui Lucian Bute) din Pechea, consolidarea liniei feroviare Galaţi - Bârlad, consolidarea malului stâng al fluviului Dunărea, precum şi a digului de apărare Bădălan, din zona municipiului Galaţi. A luat cuvântul în plen de 26 de ori.

Senatorul Gheorghe Saghian a avut cele mai multe iniţiative dintre social-democraţii gălăţeni - 48, însă doar patru au devenit legi, respectiv Legea 159/2014, pentru abrogarea art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, Legea 23/2015 pentru declararea zilei de 10 februarie Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, Legea 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale şi Legea 297/2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate. Cu un an înainte de finalul mandatului, senatorul Saghian a făcut 43 declaraţii politice, a scris 93 de întrebări, 51 de interpelări şi una adresată prim-ministrului, în legătură cu activitatea AFDJ Galaţi. Senatorul social-democrat s-a interesat de corupţia din sistemul sanitar, drepturile pacienţilor şi Serviciul de Ambulanţă, bugetul alocat drumurilor, apă şi canalizare, pensiile de invaliditate, facilităţi fiscale pentru tinerii din zonele rurale, tribunale pentru minori, irigaţii în judeţul Galaţi. A luat cuvântul în plen de 196 de ori.

Durbacă, puţine iniţiative legislative

Viceliderul Grupului parlamentar Liberal Conservator, Eugen Durbacă, în cei trei ani de mandat, a avut doar 21 de iniţiative legislative, din care una singură a devenit lege, respectiv Legea 136/2015 pentru subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România. A făcut 12 declaraţii politice, are la activ 28 de întrebări, 12 interpelări şi patru către prim-ministru (toate în 2015), despre susţinerea SC ArcelorMittal Galaţi prin ajustarea schemei de sprijinire a producătorilor de energie regenerabilă, contorizarea individuală a apei reci pentru consumatorii casnici, finalizarea lucrărilor la Viaductul municipiului Galaţi, susţinerea populaţiei cu venituri mai mici de 500 de lei pe membru de familie pe lună şi acoperirea din venituri bugetare a consumului minim de persoană de 3,5 mc de apă de persoană pe lună.

Se pare că senatorul Durbacă a fost una dintre persoanele care au cerut cedarea de către RADEF în favoarea municipalităţii a administrării cinematografelor Dacia, Flacăra şi Grădina de vară. Acesta s-a mai interesat de situaţia ravenelor care sunt în proprietatea ANIF şi seceta din Galaţi. A cerut declararea în judeţul Galaţi a stării de calamitate naturală în agricultură şi a cerut sprijin financiar Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dar a cerut şi identificarea de fonduri europene pentru dezvoltarea transportului public ecologic. S-a mai interesat de drumul expres Galaţi - Brăila, programul de împădurire, sistemul de irigaţii Complex Câmpia Covurlui, dar a cerut şi preluarea gratuită a SC Electrocentrale Galaţi SA de către Consiliul Local Galaţi, cu asumarea de către Guvernul României a datoriei. S-a mai interesat şi de calendarul reparării drumurilor nationale Galaţi - Hanu Conachi - Tecuci şi Galati - Vârlezi - Bârlad. A atras atenţia asupra necesităţii finalizării Canalului Siret - Bărăgan. A luat cuvântul de 70 de ori în plen.

Ichim - diguri modulare, sănătate, arhive electronice

Senatorul liberal Paul Ichim are la activ 52 de iniţiative legislative, în cei trei ani de mandat care s-au scurs până acum, din care patru au devenit legi. Astfel, de sub mâna lui, au ieşit Legile 159/2014 pentru abrogarea art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, Legea 56/2015 privind modificarea articolului 25 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, Legea 136/2015 pentru subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România şi Legea 107/2015 pentru completarea art. 17 alin.(2) din Legea nr. 218 din 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Din 2012 şi până acum, Ichim a făcut 19 declaraţii politice, a adresat 57 de întrebări, 20 de interpelări, plus nouă interpelări adresate prim-ministrului. Are la activ şi cinci moţiuni. A luat cuvântul în plen de 27 de ori. Interpelările adresate premierului au avut ca puncte centrale, printre altele, readucerea prizei de apă la administraţia publică locală din Galaţi, plăţile efectuate de către APIA, plata bursei către medicii rezidenţi. Prin natura profesiei sale, s-a interesat de aprovizionarea cu materiale sanitare din spitale, abuzurile conducătorilor de unităţi medicale din ţară, dar nu numai, pentru că pe lista lui de subiecte mai sunt podul peste Dunăre în zona Galaţi - Brăila, crearea de către administraţiile publice locale şi centrale a arhivelor electronice, dezvoltarea de baze sportive în centrele universitare, construirea cu fonduri europene a digurilor modulare de protecţie împotriva inundaţiilor, eutanasierea câinilor, dar şi construirea bazinelor de înot în cadrul centrelor universitare cu specific sportiv.

Citit 2064 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.