Catalogul consilierilor Galaţiului/ Ce profesii au aleşii locali şi în ce comisii vor activa

Catalogul consilierilor Galaţiului/ Ce profesii au aleşii locali şi în ce comisii vor activa
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Noul legislativ local al Galaţiului este format din ingineri, economişti, profesori, jurişti şi doctori de diferite specialităţi, printre care şi un psihiatru

Noii consilieri locali ai Galaţiului ar fi trebuit să se întrunească, marţi după-amiază, în primele şedinţe pe comisii din acest mandat. Totodată, fiecare dintre aceste structuri de specialitate ar fi trebuit să-şi aleagă preşedintele şi secretarul. Spunem „ar fi trebuit” pentru că două dintre comisii, cea de Buget-Finanţe şi cea Juridică, nu au reuşit să se întrunească din cauza absenţei unora dintre aleşi, aşa că desemnarea preşedinţilor şi a secretarilor a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Importanţa acestor comisii este una capitală, deoarece fără avizul lor niciun proiect de hotărâre nu poate ajunge în dezbaterea Consiliului Local, pentru a fi votat. Tocmai de aceea ni se pare important să ştiţi ce profesii au aleşii locali şi în ce comisii vor activa.

Ar mai fi de spus că împărţirea pe comisii a stârnit discuţii, deoarece consiliera independentă Daniela-Simona Vreme, de profesie economist, a insistat să facă parte din Comisia Buget-Finanţe, dar colegii ei au găsit de cuviinţă să o încadreze la Comisia Juridică. În plus, votul pentru comisii a trebuit reluat, după ce s-a descoperit un buletin în plus faţă de numărul consilierilor prezenţi la şedinţa de lunea trecută. Iată cine formează comisiile de specialitate ale Consiliului Local.

Cine se ocupă de bani?

Comisia nr. 1, de buget-finante, administrarea domeniului public şi privat al municipiului, considerată şi cea mai importantă dintre structurile de specialitate ale Legislativului local, nu a reuşit să se întrunească marţi. „Din păcate s-a început cu o pauză, deoarece nu toţi colegii au ales să fie prezenţi. Poate săptămâna viitoare vor fi mai inspiraţi sau pur şi simplu «mai prezenţi»...”, am aflat de la liberalul Nicuşor Ciumacenco.

Potrivit datelor noastre, Comisia l-ar putea avea ca preşedinte, cel mai probabil, pe viceprimarul PSD Cristian-Sorin Enache, de profesie inginer metalurg, care vine de la cârma propriei firme de reparaţii şi întreţinere nave. Colega sa de partid din comisie va fi Marcela Daniela Costea (PSD), de profesie economist-inginer, şef departament comercial.

Liberalii din comisie sunt Nicuşor Ciumacenco, medic stomatolog la CMI “Ciumacenco Nicuşor”, şi George Cătălin Stângă, de profesie jurist. Din comisie mai fac parte economistul Marian Alexandru (UNPR) şi Oana Claudia Iurescu (PMP) - administrator, economist şi un al treilea economist şi antreprenor, Cristian Dima (ALDE).

Cine se ocupă de urbanism

Comisia nr. 2, de urbanism şi amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice şi protecţia mediului înconjurător, a reuşit să se întrunească marţi după-amiază. Preşedinte a fost ales consilierul local UNPR Cornel Moise Oancea, de profesie consilier, directorul general al grupului de firme Asil. Secretar al comisiei a fost aleasă profesoara Silviana Ciupercă (PSD), directoarea Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” din Galaţi, absolventă a Facultăţii de Nave, care predă discipline tehnice.

Din comisia de Urbanism mai fac parte Bogdan Ionuţ Ardean (PSD) - inginer, expert monitorizare, Alexandru Gabriel Şerban (PNL) - inginer navalist, Vali Viorel Sandu (ALDE) - funcţionar public, directorul general al Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Consiliului Judeţean, şi jurista Nicoleta Badiu (PMP).

Cine are grijă de serviciile publice

Comisia nr. 3, pentru Servicii Publice, Gospodărie Comunală, comerţ şi privatizare, s-a întrunit marţi după-amiază şi şi-a ales conducerea. Preşedinte al comisiei a fost desemnat Hristache Bogatu (PSD), de profesie consilier juridic, cunoscut pentru activitatea sindicală a transportatorilor, care a activat şi în mandatul trecut în această comisie. Secretarul comisiei este Lucian Valeriu Andrei (PSD), inginer, care are, conform CV-ului, experienţă de 12 ani în domeniul transporturilor şi logisticii, dar şi expertiză în managementul calităţii şi în IT.

Din comisie mai fac parte viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman, de profesie jurist, care, în mandatul de consilier 2008-2012 a condus această comisie. Eugen Găvan (ALDE), doctor inginer, şef lucrări la Facultatea de Arhitectură Navală, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, îşi continuă activitatea în Comisia de Servicii, pe care, în mandatul trecut, a condus-o. În comisie va mai activa şi Claudiu Iacob (PNL), economist, director Agenţie Electrica Serv.

Cine are grijă de cultură, asistenţă socială şi sport

Comisia nr. 4, pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, culte, tineret, asistenţă socială, sport şi agrement, s-a întrunit, marţi seara, în prima sa şedinţă, la Primăria Galaţi. Pentru continuitate, consilierul local PSD Zanfir Ilie l-a propus la cârmă pe medicul primar în medicină internă şi medicină nucleară Gheorghe Bugeag (ALDE), cel care a condus comisia în mandatul trecut, dar acesta a considerat că a condus suficient de mult timp această structură. Aşa că preşedinte a fost ales Zanfir Ilie, profesor, doctor în filologie şi jurnalism, director al Bibliotecii Judeţene “V. A. Urechia” din Galaţi, care, în mandatul trecut, a fost secretarul comisiei. Această misiune de secretar al comisiei i-a revenit acum liberalului Onuţ Valeriu Atanasiu, profesor de fizică la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi.

Din comisie mai fac parte Claudiu Vasile (PSD), medic specialist psihiatru la Spitalul de Psihiatrie "Elisabeta Doamna" din Galaţi, asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, doctorand al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti şi Ion Cordoneanu (PNL) - cadru didactic universitar la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Drepturi şi libertăţi cetăţeneşti

Formată din doar trei membri, Comisia nr. 5, Juridică de administraţie publică locală, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, relaţii cu cetăţenii şi apărarea ordinii şi liniştii publice, nu a reuşit ieri să se întrunească, pentru că unul dintre membri, liberalul Laurenţiu Ichim, a fost acaparat de activitatea de la bacalaureat. A rămas ca săptămâna viitoare să fie aleasă conducerea comisiei formate din Desilia Cocu (PSD), de profesie jurist, Laurenţiu Ichim (PNL) - profesor, director la Casa Corpului Didactic Galaţi şi Daniela-Simona Vreme (independentă) - economist, director economic.

Citit 8082 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 11:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.