CONSPROIECT este a Consiliului Judeţului Galaţi, dar contractele au mers la alţii! Ce a descoperit Camera de Conturi

CONSPROIECT este a Consiliului Judeţului Galaţi, dar contractele au mers la alţii! Ce a descoperit Camera de Conturi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* "Nu putem să-i favorizăm", susţine conducerea judeţului


Camera de Conturi a constatat în urma controlului din această vară că, deşi are în subordine o societate specializată în servicii de proiectare - Consproiect (aflată în insolvenţă, în prezent), Consiliul Judeţului a ales să ofere contracte prin încredinţare directă pentru servicii de proiectare unor entităţi din exterior.

„Deşi SC Consproiect SA Galaţi, având acţionar majoritar Consiliul Judeţului Galaţi, are ca obiect de activitate prestarea de servicii de proiectare, se constată că în anul 2014 UATJ Galaţi a contractat servicii de proiectare prin achiziţii directe de la alţi prestatori, atribuind contracte propriei societăţi doar în pondere de 1,77 la sută din totalul serviciilor de proiectare contractate, entitatea verificată nefăcând dovada solicitării de oferte din partea propriei societăţi pentru a constata dacă aceasta are posibilitatea de a efectua în condiţii de eficienţă prestaţiile solicitate”, precizează auditorii Camerei de Conturi în Decizia nr. 21/14.08.2015.

În raportul Curţii de Conturi se mai arată că persoanele cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţului nici măcar nu au demonstrat „preocuparea pentru rentabilizarea activităţii propriei societăţi care, în perioada 2010-2013, a înregistrat pierderi, cu atât mai mult cu cât interesul Consiliului Judeţului, ca entitate publică, ar trebui să fie îndreptat spre eficienţa utilizării banului public, inclusiv prin luarea în calcul a unei activităţi profitabile a societăţilor din subordine conducătoare de dividente”.

Deconturi nelegale

Auditorii Camerei de Conturi au descoperit aceste nereguli odată cu verificarea mai multor contracte privind servicii de proiectare încheiate între CJ şi o serie de societăţi private. Conform acestora, în anul 2014, „entitatea (CJ n.r.) a decontat (plătit) nelegal suma de 347.112 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor de proiectare contractate (studii de teren, expertiză, documentaţie pentru avizarea lucrărilor de intervenţii) peste nivelul maxim prevăzut de lege de trei la sută din valoarea investiţiei de bază la obiectivul de investiţii „Reabilitare drumuri judeţene – judeţul Galaţi, în valoare de 12.652.084 lei (fără TVA), conform Contractului de execuţie lucrări nr. 8658/20.10.2014 încheiat cu asocierea SC Lemacons SRL Galaţi & SC Cricons SRL Galaţi & SC Europroiect SRL Focşani, pentru care s-au achitat servicii de proiectare şi inginerie în valoare cumulată de 475.437 de lei, ceea ce reprezintă 3,88 la sută din valoarea lucrării, adică o plată suplimentară de 107.679 lei, fără TVA”.

Totodată, Camera de Conturi a constatat că CJ a achitat nejustificat către SC Expert Proiect 2002 SRL Bucureşti 172.250 de lei (fără TVA), peste nivelul de trei la sută din valoarea investiţiei de bază reprezentând lucrări de reabilitare a unor drumuri judeţene. Auditorii au menţionat totodată că „serviciile de expertiză tehnică nu au fost cuprinse în devizele generale aprobate de instituţie”.

Consilierul judeţean Simona Hapeci a cerut, la ultima şedinţă a aleşilor judeţeni, conducerii Consiliului Judeţului o informare cu privire la starea în care se află societăţile Consproiect, Drumuri şi Poduri şi Parcul de Soft, la care CJ este acţionar majoritar sau unic.

Rămâne de văzut dacă până la şedinţa din luna septembrie conducerea CJ se va conforma, căci solicitări în acest sens au mai fost, însă au rămas fără răspuns.

„Nu putem favoriza, căci intrăm în altă zonă” 

Marian Vicleanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţului, susţine, în schimb, că, spre deosebire de anii trecuţi, societatea Consproiect beneficiază de o mai mare atenţie din partea instituţiei publice, în subordinea căreia se află. Conform vicepreşedintelui CJ, „fabrica de proiecte” a Consiliului se ocupă, în prezent, de lucrări care ţin atât de CJ, cât şi de entităţi din alte judeţe. „Ei funcţionează ca orice societate comercială. S-a înţeles greşit că trebuie să avem o altă relaţie cu ei. Nu putem să îi favorizăm, pentru că intrăm într-o altă zonă. Ca orice societate normală, trebuie să intri pe piaţă, să te baţi pentru lucrări. Spre exemplu, eu dacă am şapte oferte şi am una mai bună, evident că o aleg pe cea bună. Aici intervine regula pieţei”, ne-a declarat Marian Vicleanu.

Acesta a precizat că reprezentanţii Consproiect pregătesc o informare cu privire la situaţia societăţii, ca urmare a solicitării consilierului Simona Hapeci. 

Citit 3832 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.