ALEȘII, LA RAPORT. Ce averi şi ce interese au senatorii gălăţeni

ALEȘII, LA RAPORT. Ce averi şi ce interese au senatorii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai sunt ceva mai mult de două luni până la alegerile parlamentare, în urma cărora vor fi stabiliţi, prin vot, politicienii care vor reprezenta Galaţiul în Camera Senatului în următorii patru ani. În ultimul mandat, însă, gălăţenii au avut cinci reprezentanţi în Senatul României, politicieni care vor veni din nou în faţa dumneavoastră cu promisiuni electorale şi proiecte menite să vă convingă să puneţi ştampila pe ei, din nou. 

Aceştia sunt Ionel-Daniel Butunoi (PSD), Eugen Durbacă (ALDE, ales din partea PC), Paul Ichim (PNL), Nicolae Marin (independent, ales pe listele PP-DD, ex-PSD) şi Gheorghe Saghian (independent, ex-PSD). Mandatul lor expiră la jumătatea lunii decembrie, 2016. 

"Viaţa liberă" vă prezintă un raport al averilor şi intereselor celor cinci senatori gălăţeni, declarate anual, conform legii. 

Daniel-Ionel Butunoi, credite de peste 160.000 de euro

Membru în comisia pentru energie şi în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, senatorul social-democrat are, conform ultimei declaraţii de avere, din iunie 2016, două credite bancare, în valoare totală de 165.000 de euro. Deşi unul dintre ele este scadent în 2016, acesta este cel mai mic, în valoare de 20.000 de euro, pentru că celălalt, în valoare de 145.000 de euro, este scadent abia în 2032. În ceea ce priveşte veniturile, Daniel-Ionel Butunoi încasează anual 61.245 lei, salariu de senator, 20 de lei dobândă anuală de la una dintre băncile la care este client şi 35 de lei sub formă de dividente de la SC Precond SRL. La începutul mandatului,  Ionel-Daniel Butunoi câştiga 325 lei pe an sub formă de dobânzi, dar şi peste 13.000 lei sub formă de salarii de la asociaţia Carol Davila şi S.P.L.A.S. Tecuci.

Senatorul PSD mai deţine 50 la sută dintr-un teren de 670 de metri pătraţi din Tecuci, dobândit în anul 2004, precum şi 50 la sută dintr-un imobil de 240 metri pătraţi, tot în Tecuci. Cealaltă cotă parte din cele două proprietăţi aparţin soţiei acestuia, Butunoi Mirela. 

Din declaraţia sa de interese aflăm că senatorul deţine în proporţie de sută la sută acţiuni la SC Precond SRL, şi că valoarea acestora este de 378.400 lei, dar şi la Euro Steel Trade SRO, în aceeaşi proporţie, cu o valoare totală de 5.000 de euro. De asemenea, Ionel-Daniel Butunoi este acţionar şi la Medlife, în proporţie de cinci la sută. 

Eugen Durbacă,  imobile şi venituri de 100.000 lei pe an

Ales în Camera Senatului de pe listele Partidului Conservator, Eugen Durbacă este, în prezent, vicelider al Grupului Parlamentar Liberal Conservator (ALDE), membru în Comisia pentru politică externă şi secretar al Comisiei pentru regulament din Senatul României. Conform declaraţiei de avere, acesta este proprietar doar pe jumătate al unui imobil de 67 metri pătraţi şi a unui garaj de 20 de metri pătraţi, ambele dobândite în anul 1992, celălalt proprietar de pe contract fiind soţia senatorului, Durbacă Valentina Simona. De altfel, soţia senatorului este şi unicul proprietar al unui teren de 367 de metri pătraţi, din Galaţi. 

Dacă ne raportăm la veniturile anuale ale lui Eugen Durbacă, aflăm că acesta încasează, anual, ceva mai mult de 100.000 lei, din salariul de senator şi pensie, în timp ce soţia sa câştigă aproape 56.000 de lei pe an, din salariul de contabil şi din pensie. La finalul declaraţiei de avere, Eugen Durbacă îi atenţionează pe cititori că "această declaraţie a fost făcută cu bunăcredinţă, iar eventualele inexactităţi sunt făcute fără intenţie". Aceeaşi menţiune se află şi la finalul declaraţiei de interese, din care aflăm că actualul preşedinte al organizaţiei judeţene a ALDE este acţionar al SC Delta Rom SRL, dar şi asociat în proporţie de 100 la sută al aceleiaşi firme. Valoarea totală a acţiunilor este de 135.000 de lei. 

Dacă aruncăm, însă, un ochi în urmă, la precedentele declaraţii de avere, aflăm că veniturile lui Eugen Durbacă au crescut cu aproape 3.000 de lei în ultimul an şi cu aproape 10.000 de lei de la începutul mandatului, ca urmare a majorărilor pensiei. 

Paul Ichim, venituri anuale de 150.000 de lei

Senator din partea Partidului Naţional Liberal, medicul Paul Ichim este membru în Comisia pentru sănătate publică şi în Comisia pentru mediu a Camerei superioare a Parlamentului. Din punct de vedere al proprietăţilor declarate, aflăm că acesta deţine, împreună cu soţia, două terenuri în judeţul Galaţi, în suprafaţă totală de 4.000 de metri pătraţi, dar şi două imobile de 80 de metri pătraţi, respectiv 57 metri pătraţi, dobândite în 1997 şi 1998, în oraşul Galaţi. De asemenea, Paul Ichim a mai moştenit, în 2003, un imobil de 54 de metri pătraţi în Galaţi. Senatorul PNL mai deţine şi două autoturisme marca Volkswagen. 

Cu un singur credit în bancă, în valoare de 170.000 de lei, scadent în 2022, Paul Ichim încasează trei salarii anuale, în valoare totală de aproape 150.000 lei. Astfel, acesta primeşte 25.542 lei pentru funcţia de cadru asociat la Universitatea "Dunărea de Jos", 70.714 lei, salariu de senator, şi 47.394 lei, ca medic. Veniturile i-au crescut faţă de anul trecut, când salariul de senator era doar de 58.000 de lei pe an, iar cel de cadru asociat de doar 20.000 de lei. Prin comparaţie cu începutul mandatului, veniturile senatorului PNL aproape că s-au dublat. În declaraţia de avere din 2012, Paul Ichim menţiona că primeşte ceva mai mult de 11.000 de lei de la Universitatea "Dunărea de Jos" şi 10.700 lei din postura de medic.

Paul Ichim este membru fondator al Fundaţiei Elisabeta Doamna din Galaţi şi este membru al Colegiului Medicilor şi al Sindicatului Sanitas Galaţi.

Nicolae Marin, lider la active imobiliare

Ales ca independent, dar actualmente membru afiliat în Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Nicolae Marin este secretar al comisiei pentru românii de pretutindeni şi membru în comisia pentru transport şi energie din Camera Senatului. Spre deosebire de ceilalţi colegi ai săi din Galaţi, senatorul Nicolae Marin este lider la capitolul active imobiliare deţinute, chiar dacă în coproprietate cu soţia sa. Astfel, acesta este proprietar pe jumătate al două terenuri din comuna Pechea, în suprafaţă totală de aproape 3.000 de metri pătraţi, două în comuna Schela, de aproape 6.000 metri pătraţi, unul în comuna Vânători, de 800 metri pătraţi, unul în Galaţi, de 601 metri pătraţi şi un teren în comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, de peste 1.100 metri pătraţi. 

De asemenea, Nicolae Marin este coproprietar al unei clădiri de 500 metri pătraţi în Galaţi şi al unui alt imobil, de 400 de metri pătraţi, în comuna Pechea, judeţul Galaţi. 

Aceste proprietăţi vin pe fondul unor venituri anuale de doar 74.000 de lei, salariu de senator, şi 7.000 de lei, asigurare de viaţă. Soţia acestuia generează venituri anuale de 50.000 de lei. Veniturile senatorului gălăţean au scăzut în ultimii ani, dat fiind că la începutul mandatului acesta declarase şi un venit suplimentar de aproape 15.000 de lei, din funcţia de administrator al SC Ştefu Ion SRL Galaţi. 

Potrivit declaraţiei de interese, Nicolae Marin este asociat la SC Ştefu Ion SRL, în proporţie de 61 la sută, dar şi la Badilax Com SRL, în proporţie de 40 la sută. Aceste acţiuni au o valoare totală de 165.000 de lei.

Gheorghe Saghian, cele mai mici venituri

Din categoria senatorilor fără apartenenţă la grupurile politice din Parlament, Gheorghe Saghian, actualmente  membru în Partidul România Unită, filiala Galaţi, deţine o suprafaţă agricolă de 0,3 hectare în comuna Cosmeşti şi un apartament de 54 metri pătraţi în Galaţi. De asemenea, mai are în proprietare şi un autoturism marca Audi. Din declaraţie de avere reiese că Gheorghe Saghian nu are conturi în bancă, nu are datorii şi că singurele sale venituri sunt salariul de senator şi pensia, în valoare totală de 78.000 lei. 

Averea imobiliară a senatorului a mai scăzut faţă de începutul mandatului, când mai declarase şi un apartament de 24,62 metri pătraţi, însă veniturile i-au crescut, dat fiind că salariul de senator era de doar 50.000 de lei, faţă de 64.000 lei în prezent.

AFLĂ și ce averi şi ce interese au DEPUTAȚII gălăţeni - CLICK AICI

În foto, cei cinci senatori gălățeni, în ordinea expunerii:

Citit 3678 ori Ultima modificare Marți, 27 Septembrie 2016 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.