Deciziile auditorilor Camerei de Conturi/ Primăria Galaţi, acuzată că a plătit mai mult decât face
Foto: Foto: Marius Negri

Deciziile auditorilor Camerei de Conturi/ Primăria Galaţi, acuzată că a plătit mai mult decât face
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

 

* Lucrări supraevaluate, plătite în Orăşelul Copiilor, şi contracte divizate pentru a fi atribuite direct, fără licitaţie, sunt descoperirile făcute de auditorii Camerei de Conturi Galaţi în cadrul controalelor financiare efectuate în această vară * Primăria are, din nou, de recuperat banii pe care i-a plătit cu ochii închişi

Conform Deciziilor 24 şi 25 din august anul acesta, emise de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, Primăria municipiului Galaţi nu are de recuperat doar banii pe care i-a plătit nejustificat fiului deputatului PSD Florin Pâslaru, ci şi un prejudiciu estimat la 171.042 de lei, plus beneficiile legale nerealizate. Sunt banii pe care municipalitatea i-a plătit pentru lucrări supraevaluate în cadrul modernizării parcului Orăşelul Copiilor. Conform auditorilor Camerei de Conturi, Primăria riscă şi o amendă pentru că, în loc de licitaţie sau cerere de ofertă, a divizat un contract în două, pe care le-a atribuit direct aceleiaşi firme. Iată ce acuzaţii aduce Camera de Conturi Galaţi.

Băncile nu erau din import!

Potrivit Deciziei nr. 25 a Camerei de Conturi, Primăria nu a fundamentat corect valoarea estimată a contractului de achiziţie publică aferent obiectivului de investiţii „Modernizare Parc Orăşelul Copiilor Ţiglina I”, finanţat din împrumutul în valoare de 100 de milioane de lei acordat de CEC Bank SA, şi asta a avut drept consecinţă plata unor lucrări supraevaluate cu suma de 171,042 de lei către executantul lucrării, Asocierea condusă de firma Lemacons. Este vorba de contractul având ca obiect furnizarea şi montarea echipamentelor de joacă, aparatelor de gimnastică şi a mobilierului urban (bănci cu sau fără spătar, coşuri de gunoi) în parcul Orăşelul Copiilor.
„În plus, obiectele de mobilier urban „bănci cu spătar” (30 de bucăţi) şi „bănci fără spătar” (34 de bucăţi) care, potrivit datelor din oferta financiară depusă de constructor, coroborate cu constatările din procesul-verbal, au fost declarate ca fiind achiziţionate din import, în fapt, au fost produse în atelierul propriu de tâmplărie al SC Lemancons SA, însă la costuri de producţie mai mari comparativ cu preţul de achiziţie din import”, se arată negru pe alb în document. Auditorii vin şi cu exemple concrete: pentru o bancă cu spătar, preţul de aprovizionare din import este de 3.809 lei pe bucată, în vreme ce costul de fabricaţie – 4.711 lei pe bucată. La banca fără spătar, preţul de import este 2.368 de lei pe bucată, iar costul de producţie – 2.726 de lei pe bucată.
„Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 171.042 de lei, reprezentând suma plătită nejustificat determinată ca diferenţă dintre preţul de livrare a bunurilor (echipamente de joacă, aparate de gimnastică şi mobilier urban) către Primărie şi preţul de achiziţie al acestor materiale de la furnizori plătit de executantul lucrării, la care s-au adăugat cota de beneficiu de cinci la sută acceptată prin oferta financiară şi s-au dedus cheltuielile de transport al bunurilor pentru care au fost identificate documente justificative”, se arată în Decizia Camerei de Conturi.

Contracte pentru Lemacons

Nu se poate spune că Lemacons, liderul asocierii care a câştigat licitaţia pentru modernizarea Orăşelului Copiilor, depindea ca de aer de aceşti bani în plus. Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, anul trecut, pe lângă contractul de la Orăşelul Copiilor, în valoare de 2,4 milioane de lei fără TVA, şi-a adjudecat şi contractul pentru amenajarea a zece locuri de joacă, în valoare de 3 milioane de lei fără TVA.
Iar în prima jumătate a acestui an a câştigat deja alte două contracte în valoare de 3.693.749 de lei fără TVA. Cel mai bănos are o valoare totală de 2.823.366 de lei fără TVA şi vizează amenajarea arterei de legătura între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, adică drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră. Tot Lemacons are ca misiune amenajarea parcului din Micro 18, contract în valoare de 870.383 de lei fără TVA. Toate acestea fără a pune la socoteală contractele câştigate de Citadina 98 SA şi Vega 93 care fac parte din aceeaşi familie cu Lemacons!

Sarcini trasate autorităţilor

„Veţi stabili întinderea prejudiciului creat prin plata nejustificată a unor lucrări supraevaluate la Parc Orăşelul Copiilor reprezentând diferenţa dintre preţul decontat de constructor al materialelor achiziţionate ca dotări şi preţul de la furnizori al aceloraşi materiale şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestuia, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate”, se arată în decizia Camerei de Conturi.
De asemenea, Primăriei i se cere să ia măsuri astfel încât ofertele financiare depuse de constrictori să reflecte valoarea de piaţă reală a produselor, şi să includă în contractele de achiziţie pe care le va încheia clauze contractuale din care să rezulte obligaţia furnizorului de a justifica consumurile de resurse materiale cu documente justificative, dar şi prevederi contractuale sancţionatorii. Termenul de realizare al acestor misiuni este 31 decembrie 2016.

Achiziţie publică divizată

În Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi, Primăria este acuzată că a divizat achiziţia publică a produsului „covor PVC elastic modular” montat la Sala Sporturilor din Galaţi, ca urmare a încheierii cu SC Sport Arena SRL Bucureşti a unui număr de două contracte de furnizare în valoare de 127.800 de lei fără TVA, fiecare, rezultând un total de 255.600 de lei fără TVA. În opinia auditorilor, asta a condus la aplicarea eronată a procedurii de achiziţie publică având în vedere că a fost depăşit pragul de 30.000 de euro pentru care autoritatea contractantă avea obligaţia alegerii unei proceduri de achiziţie publică, de exemplu cerere de ofertă şi a întocmirii documentaţiei de atribuire aferente, ceea ce nu s-a realizat.
„Veţi cuprinde în programul anual al achiziţiilor publice toate contractele/ acordurile cadru pe care autoritatea contractantă intenţionează să le atribuie/ încheie în anul respectiv. Veţi respecta pragurile valorice, regulile de estimare şi procedurile de atribuire în procesul achiziţiilor publice”, i se pune în vedere Primăriei.
Numai că, auditorii Camerei de Conturi nu s-au mulţumit doar să constate, ci au sesizat organele abilitate şi se aşteaptă ca Primăria să fie sancţionată: „În cazul aplicării amenzii contravenţionale de către autoritatea publică legal sesizată, veţi analiza culpa personalului care nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale de serviciu şi veţi recupera contravaloarea sancţiunii contravenţionale de la aceste persoane. Termen de realizare 31 decembrie 2016”, se mai precizează în Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi.
Aşa cum v-am mai informat, pentru ambele decizii ale Camerei de Conturi Galaţi, Primăria municipiului Galaţi a făcut plângere pe cale administrativă la Curtea de Conturi a României pentru Decizia Camerei de Conturi Galaţi şi aşteaptă soluţia. Auditorii reamintesc, însă, autorităţilor că „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an şi cu amendă”.

Citit 7464 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:01

15 comentarii

 • postat de sclavul
  Marți, 04 Octombrie 2016 12:56
  5.13.214.***
  da ...M. Stan nuare nicio vina in toata balacareala asta .......nu el demola si reconstruia....nu el facea licitatiile....nu la el ajungeau toate contractele la semnat....asa sa intamplat si cu laudatele locuinte sociale care-s ma mici ca spatiu decat un garaj....Stan e al doilea ....MAZARE....hot ...
  0
  2
  Raportează
 • postat de crystal
  Luni, 03 Octombrie 2016 22:52
  95.76.32.***
  noua gaselnita a PSD pentru sifonat banii statului sunt firmele cu capital de stat care se vor infiinta cat de curand sau sunt deja infiintate si sa functioneze cu un fond suveran de dezvoltare alimentat din activele si dividentele companiilor de stat .Proiectul nu ii apartine nimanui altul decat Dragnea & Co la sustinerea tovarasei Firea de la primaria capitalei. Aceste firme deschise de diversi indivizi din PSD afiliate la primarie vor fi perfect opace si vor primi lucrari fara licitatii transparente . Asadar primaria scapa de constrangerile licitatiei, atentia publicului , presa , ONGuri prin nepublicarea traseului contractelor in SEAP sub un motiv ca multe vor fi firme greenfield care isi vor avea activitatea (asfaltari, constructii, orice ce o sa pice in gusa de la primarie) in zone neatractive pentru investitori. Cu alte cuvinte un diavol in chip de inger.
  Cu alte cuvinte din rau in mai rau cu coruptia si tampitii de la PSD vor sa puna in aplicare asa ceva si deja au copt-o intr-un program de guvernare pe viitor .
  Aceste firme vor avea designul perfect al unor instrumente pentru furtul banilor publici
  Mai multe detalii in Hotnews.ro prin click pe nume cu linkul direct catre articol.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Lolek Bolek
  Luni, 03 Octombrie 2016 22:05
  109.201.133.***
  Curtea de conturi poate verifica si modul in care primria a atribuit direct firmei de partid a lui Lolek si Bolek, patroni cu mertzane si audi, directorasi in Electrica lucrarile de natura electrica la modernizarile strazilor :Traian, Tecuci, Anghel Saligny, Stadionului, Otelarilor. Sa vezi lucrari SUPRAevaluate, ca doar firma directorasului face proiectele, executa lucrarile. Curtea de conturi sa verifice modul in care s-au executat si cat s-a platit pentru lucrarile electrice la Spitalul Judetean.
  0
  3
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Luni, 03 Octombrie 2016 19:17
  5.13.254.***
  Ati auzit fratilor o banca costa 4700 lei??? O fi din fildes ,sau lemn de mahon , ce , la noi se fura si cu devize umflate dar rugam Viata Libera sa publice si nr,de inregistrare a celor de la curtea de conturi si DNA trebuie sa se sesiseze din oficiu dar ma mir ca pilele si relatiile sint prea mari ca sa deranjeze pe cineva si uite asa cum se fura in Galati cu facturi umflate , bani se impart intre acesti hoti ,AH TEPES DOAMNE UNDE ESTI SA VEZI CE AU FACUT .
  0
  3
  Raportează
 • postat de ANTIZVONER
  Luni, 03 Octombrie 2016 17:32
  213.233.84.***
  Bre Galatean, ce investitii a facut Ciolos sustinut de PNLul condus de galateanca Gorghiu ?
  4
  0
  Raportează
 • postat de Sebi PSDiță
  Luni, 03 Octombrie 2016 17:20
  81.12.150.***
  Sport Arena SRL, aia cu „covorul” de la Sala Sporturilor (deși am înțeles că s-a mai achiziționat așa ceva și pe la niște școli din Galați, tot cu sprijinul Primăriei, e vestita firmă a lui Sebi Ghiță? Cu, Ghiță PSDiță și la Galați??? D-le Pucheanu, și ați descoperit și nu ne-ați spus nimic?!...
  0
  5
  Raportează
 • postat de Pc
  Luni, 03 Octombrie 2016 17:02
  213.233.84.***
  Nu prea inteleg care e paguba cu bancile . E posibil sa se incarcat nota dar sa aduci banci de la altii chiar daca sunt cu 20% mai ietine nu prea e in favoarea leului romanesc. Ne place sa ne imprumutam de la altii !?
  1
  2
  Raportează
 • postat de Fiti destepti si fara frica.
  Luni, 03 Octombrie 2016 16:06
  5.13.226.***
  Urate lucruri se intampla de 27 de ani .Am facut revolutie de a da jos comunistii si securistii.Tot ei ne conduc.
  Asa ca fara cultura , educatie politica ,pensionarii nostii si asistatii sociali vor vota in continuare aceeasi hoti.
  Apropo de acest parc; dupa un an de zile de la inaugurare au reusit sa puna in functiune aspersoarele luna trecuta ,dupa ce s-a uscat toti arbustii.Iar saptamana trecuta au facut curatenie si i-au adunat pe cei uscati.Probabil sa afirme ca au fost plantati dar intre timp sau furat.
  Hoti stiga hoti.Halal natuine ....
  0
  4
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Luni, 03 Octombrie 2016 12:43
  78.96.253.***
  Pentru cei care au ajuns in administratia Galatiului, primaria a fost o vaca de muls pentru ei, familiile lor, ortacilor din partide si grupurilor mafiote!

  Vanzari de terenuri in buricul targului, atribuirea de contracte publice unor firme fara a se respecta procedurile legale, folosindu-se tot felul de tertipuri pentru a sari peste legi, construirea pe domeniul public fara a avea autorizatie, fara un PUG,PUZ,aprobari date de primari pe capota masinii, dughenizand orasul, dupa care, construind ilegal, au obtinut aprobarea consiliului local, cumparand terenul...

  Va dati seama cum s-au imbogatit unii din conducerea administrativa a orasului, ca, sa fie clar, cei care au avut puterea deciziei, n-au facu-o de amorul artei....

  Si ne miram cum acei indivizi, dintrun salariu in domeniu public, si-au ridicat ditamai constructii in buricul targului,sfidand intreaga comuniune, care, spre stupoarea tuturor, nu a interesat pe cetatean, de unde au atatia bani, contrastand cu imaginea orasului, care, mandatati de cetateni la scrutinele alegerilor sa administreze corect orasul, l-au adus la sapa de lemn...

  Oare de ce organele procuraturii, de politie, justitia din Galati, nu s-au sesizat la timpul respectiv, sa-i intrebe de sursa imbogatirii peste noapte, lasandu-i sa-si fabrice`justificari legale false,cu neamuri, FAMILIE,cunoscuti, unde le-au ascuns, acum fiind greu de depistat??!!!

  Sigur, daca s-ar infiinta o comisie care sa ia la verificat in arhiva primariei, in special perioada 90-98,pana astazi, ar descoperi afacerile murdare ale celor care s-au crezut mari mahari, pe mosia municipalitatii, inclusiv felul cum, ei insisi, si-au atribuit terenuri,locatii cu constructii pe ele, lor si famigliei de partid, neamurilor, mafiotilor care le duceau trena...

  Furtisagurile sunt atat de vizibile in orasul asta incat creaza impresia ca a fost o colaborare tacita intre toate institutiile statului la nivel local, ca altfel nu se poate explica de ce nu s-au luat masuri de stopare a ilegalitatilor!

  La un moment dat ai impresia ca acele consilii locale nu erau altceva decat grupuri infractionale organizate, avand in vedere ca, cu deciziile lor, sub supravegherea lor, s-au intamplat toate abuzurile, majoritatea de tip infractional.

  Va dau numai un exemplu, edificator de pe timpul lui Durbaca, cele patru blocuri construite pe faleza, ca trebuiau sa fie patru, nu trei, al patrulea a iesit VIVA,proprietatea constructorului...Cine trebuia sa se sesizeze, daca nu cei din administratia orasului, respectiv primarul si consiliul local?!Si exemle de acest gen sunt cu duiumul, care, desigur cineva a tras foloase in detrimentul orasului.

  Uitati-va in ce hal a ajuns acest oras, dupa 27 de ani de conducere, majoritate PSD-ista, de fapt toti au fost de aceeasi factura, din moment ce unii au migrat in toate partidele, nemaivorbind de ideologie si doctrina, urmandu-si numai instinctele animalice de a se imbogati, fuga dintrun partid in altul, pierderea urmei furtisagurilor, apoi umbrela din parlament cand se stiau cu justitia pe urmele lor..

  Si taoate acestea au fost posibile numai cu aprobarea electoratului,in cabina de vot, inconstient, iresponsabil!

  Pana cand nu vor fi investigate toate ilegalitatile facute in acest oras de cei pusi sa administreze corespunzator orasul,timp de 27 de ani, dar au facut numai in interesul lor, si nu vor fi trimisi in judecata confiscandu-le averile ilegal dobandite, Galatiul nu se va indrepta niciodata!
  1
  19
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Luni, 03 Octombrie 2016 11:45
  193.230.156.***
  Aceasta Curte de conturi trebuie sa inteleaga ca, cetatenii ,si fara constatarile EI, stiu ca PRIMARIA PRIN CONTRACTUL ASUGURAT UNUI SMECHER TOT DE LA EI FURA BANI NEJUSTIFICATI PE ASA ZISELEL LUCRARI IN FOLOSUL COMUNITATII. PROBLEMA ESTE CA MINUNATA CURTE DE CONTURI TREBUIE SA NE COMUNICE CUM AU FOST RECUPERATI BANII FURATI NU DEPISTATI CA FIIND FURATI , ASTA FIIND FOARTE USOR DE AFLAT.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Cu ochii-n (sesi)zare...
  Luni, 03 Octombrie 2016 10:30
  81.12.150.***
  „auditorii Camerei de Conturi nu s-au multumit doar sa constate, ci au sesizat organele abilitate” vizavi de potlogariile financiare de mai sus?

  Daca da, am vrea sa stim ce organe abilitate si ce numar are sesizarea. Că, daca nu au sesizat parchetul, in speta DNA-ul, vax albina. Sau poate le-au sesizat precum sesiza Marius Stan devalizarea Apatermului... nici acum nu s-a auzit de vreo adiere dinspre parchetul, cică, sesizat...
  Un ziarist de bună-credință ar fi cerut o confirmare și de la „organele abilitate”...
  0
  13
  Raportează
 • postat de Terente
  Luni, 03 Octombrie 2016 10:05
  86.34.180.***
  Apropos, soseaua mult laudata prin curtea unitatii militare de la Turn, cand va fi gata? Poate se pun pe treaba si continuua lucrarea fireasca de amenajare a unui debarcader pt. debarcare/imbarcare spre sau dinspre Zaclau( in spatiul dintre uzina de apa si Ivas este locul Primariei!!!); sa lase actuala sosea de la Bac pe un singur sens.
  3
  9
  Raportează
 • postat de putina logica
  Luni, 03 Octombrie 2016 07:59
  109.96.134.***
  Pai nu prea e vina celor care au facut licitatia - aia au scris ca aduc mere si pe teren au pus pere... Altii trebuiau sa beleasca ochii. Asa totul o sa cada mereu in kvrvl celor care au facut cumpararea si a celor care scriu ordinal de plata si nimic despre cei care at trebui sa supravegheze ce se intampla in realitate.
  2
  13
  Raportează
 • postat de Bobu
  Luni, 03 Octombrie 2016 07:20
  109.103.134.***
  Eu nu sunt de acord sa plateasca primaria prejudiciul, pentru ca primaria plateste din banii contribuabililor. Acest prejudiciu trebuie platit de cei care au aranjat si semnat lucrurile astea murdare. Cat o sa mai suportam mizeriile si blaturile imbuibatilor astia?
  0
  28
  Raportează
 • postat de VLAD TEPES
  Luni, 03 Octombrie 2016 06:49
  79.116.104.***
  Pai atunci daca au mintit , ca bancile sint din import?. atunci ce sa mai credem? facturi si devize umflate ,. niste bani in plus trebuiau sa ajunga la cineva in buzunar doar asa se fura cu perdea , asa se imbogatesc unii ;;;smecheri ''''.si noi ne intrebam de unde au de toate numai ca la Galati DNA nu exista , USTUROI N-AU MINCAT SI NICI GURA NU LE MIROASE ,Deviza in orasul nostru e ,,,Asa facem rost de bani dar cu perdea '''
  0
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.