* Lucrări supraevaluate, plătite în Orăşelul Copiilor, şi contracte divizate pentru a fi atribuite direct, fără licitaţie, sunt descoperirile făcute de auditorii Camerei de Conturi Galaţi în cadrul controalelor financiare efectuate în această vară * Primăria are, din nou, de recuperat banii pe care i-a plătit cu ochii închişi
Conform Deciziilor 24 şi 25 din august anul acesta, emise de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, Primăria municipiului Galaţi nu are de recuperat doar banii pe care i-a plătit nejustificat fiului deputatului PSD Florin Pâslaru, ci şi un prejudiciu estimat la 171.042 de lei, plus beneficiile legale nerealizate. Sunt banii pe care municipalitatea i-a plătit pentru lucrări supraevaluate în cadrul modernizării parcului Orăşelul Copiilor. Conform auditorilor Camerei de Conturi, Primăria riscă şi o amendă pentru că, în loc de licitaţie sau cerere de ofertă, a divizat un contract în două, pe care le-a atribuit direct aceleiaşi firme. Iată ce acuzaţii aduce Camera de Conturi Galaţi.
Băncile nu erau din import!
Potrivit Deciziei nr. 25 a Camerei de Conturi, Primăria nu a fundamentat corect valoarea estimată a contractului de achiziţie publică aferent obiectivului de investiţii „Modernizare Parc Orăşelul Copiilor Ţiglina I”, finanţat din împrumutul în valoare de 100 de milioane de lei acordat de CEC Bank SA, şi asta a avut drept consecinţă plata unor lucrări supraevaluate cu suma de 171,042 de lei către executantul lucrării, Asocierea condusă de firma Lemacons. Este vorba de contractul având ca obiect furnizarea şi montarea echipamentelor de joacă, aparatelor de gimnastică şi a mobilierului urban (bănci cu sau fără spătar, coşuri de gunoi) în parcul Orăşelul Copiilor.
„În plus, obiectele de mobilier urban „bănci cu spătar” (30 de bucăţi) şi „bănci fără spătar” (34 de bucăţi) care, potrivit datelor din oferta financiară depusă de constructor, coroborate cu constatările din procesul-verbal, au fost declarate ca fiind achiziţionate din import, în fapt, au fost produse în atelierul propriu de tâmplărie al SC Lemancons SA, însă la costuri de producţie mai mari comparativ cu preţul de achiziţie din import”, se arată negru pe alb în document. Auditorii vin şi cu exemple concrete: pentru o bancă cu spătar, preţul de aprovizionare din import este de 3.809 lei pe bucată, în vreme ce costul de fabricaţie – 4.711 lei pe bucată. La banca fără spătar, preţul de import este 2.368 de lei pe bucată, iar costul de producţie – 2.726 de lei pe bucată.
„Valoarea estimativă a abaterii constatate este de 171.042 de lei, reprezentând suma plătită nejustificat determinată ca diferenţă dintre preţul de livrare a bunurilor (echipamente de joacă, aparate de gimnastică şi mobilier urban) către Primărie şi preţul de achiziţie al acestor materiale de la furnizori plătit de executantul lucrării, la care s-au adăugat cota de beneficiu de cinci la sută acceptată prin oferta financiară şi s-au dedus cheltuielile de transport al bunurilor pentru care au fost identificate documente justificative”, se arată în Decizia Camerei de Conturi.
Contracte pentru Lemacons
Nu se poate spune că Lemacons, liderul asocierii care a câştigat licitaţia pentru modernizarea Orăşelului Copiilor, depindea ca de aer de aceşti bani în plus. Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, anul trecut, pe lângă contractul de la Orăşelul Copiilor, în valoare de 2,4 milioane de lei fără TVA, şi-a adjudecat şi contractul pentru amenajarea a zece locuri de joacă, în valoare de 3 milioane de lei fără TVA.
Iar în prima jumătate a acestui an a câştigat deja alte două contracte în valoare de 3.693.749 de lei fără TVA. Cel mai bănos are o valoare totală de 2.823.366 de lei fără TVA şi vizează amenajarea arterei de legătura între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, adică drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră. Tot Lemacons are ca misiune amenajarea parcului din Micro 18, contract în valoare de 870.383 de lei fără TVA. Toate acestea fără a pune la socoteală contractele câştigate de Citadina 98 SA şi Vega 93 care fac parte din aceeaşi familie cu Lemacons!
Sarcini trasate autorităţilor
„Veţi stabili întinderea prejudiciului creat prin plata nejustificată a unor lucrări supraevaluate la Parc Orăşelul Copiilor reprezentând diferenţa dintre preţul decontat de constructor al materialelor achiziţionate ca dotări şi preţul de la furnizori al aceloraşi materiale şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestuia, inclusiv a beneficiilor legale nerealizate”, se arată în decizia Camerei de Conturi.
De asemenea, Primăriei i se cere să ia măsuri astfel încât ofertele financiare depuse de constrictori să reflecte valoarea de piaţă reală a produselor, şi să includă în contractele de achiziţie pe care le va încheia clauze contractuale din care să rezulte obligaţia furnizorului de a justifica consumurile de resurse materiale cu documente justificative, dar şi prevederi contractuale sancţionatorii. Termenul de realizare al acestor misiuni este 31 decembrie 2016.
Achiziţie publică divizată
În Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi, Primăria este acuzată că a divizat achiziţia publică a produsului „covor PVC elastic modular” montat la Sala Sporturilor din Galaţi, ca urmare a încheierii cu SC Sport Arena SRL Bucureşti a unui număr de două contracte de furnizare în valoare de 127.800 de lei fără TVA, fiecare, rezultând un total de 255.600 de lei fără TVA. În opinia auditorilor, asta a condus la aplicarea eronată a procedurii de achiziţie publică având în vedere că a fost depăşit pragul de 30.000 de euro pentru care autoritatea contractantă avea obligaţia alegerii unei proceduri de achiziţie publică, de exemplu cerere de ofertă şi a întocmirii documentaţiei de atribuire aferente, ceea ce nu s-a realizat.
„Veţi cuprinde în programul anual al achiziţiilor publice toate contractele/ acordurile cadru pe care autoritatea contractantă intenţionează să le atribuie/ încheie în anul respectiv. Veţi respecta pragurile valorice, regulile de estimare şi procedurile de atribuire în procesul achiziţiilor publice”, i se pune în vedere Primăriei.
Numai că, auditorii Camerei de Conturi nu s-au mulţumit doar să constate, ci au sesizat organele abilitate şi se aşteaptă ca Primăria să fie sancţionată: „În cazul aplicării amenzii contravenţionale de către autoritatea publică legal sesizată, veţi analiza culpa personalului care nu şi-a îndeplinit atribuţiile legale de serviciu şi veţi recupera contravaloarea sancţiunii contravenţionale de la aceste persoane. Termen de realizare 31 decembrie 2016”, se mai precizează în Decizia nr. 24 a Camerei de Conturi.
Aşa cum v-am mai informat, pentru ambele decizii ale Camerei de Conturi Galaţi, Primăria municipiului Galaţi a făcut plângere pe cale administrativă la Curtea de Conturi a României pentru Decizia Camerei de Conturi Galaţi şi aşteaptă soluţia. Auditorii reamintesc, însă, autorităţilor că „nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii şi neurmăririi de către conducere a măsurilor transmise de Curtea de Conturi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an şi cu amendă”.