Mai poate fi salvată CET de la FALIMENT? Societatea integrată a ”picat”

Mai poate fi salvată CET de la FALIMENT? Societatea integrată a ”picat”
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Producătorul de agent termic primar are datorii de aproximativ 210 milioane de lei * Romgaz, acţionar majoritar al noii societăţi desprinse din Electrocentrale


După ce autorităţile locale au spus pas creării societăţii integrate de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic în municipiul Galaţi, soluţia gândită de Electrocentrale (CET) pentru restructurarea sistemului centralizat de termoficare, conducerea producătorului de energie electrică şi agent termic primar apelează la un alt scenariu care ar putea să salveze de la faliment societatea, intrată în insolvenţă pe data de 16 iunie 2014. Este vorba despre crearea unei noi societăţi, desprinse din mastodontul Electrocentrale, care ar urma să preia activitatea viabilă a producătorului de energie electrică şi agent termic primar. „Încă din anul 2014, noi am pus pe masă o soluţie, societatea unică de producţie, transport şi distribuţie a agentului termic. Am dat în acest sens mai multe materiale, am organizat, după cum ştiţi, şi o dezbatere publică. Având în vedere lipsa de informaţii din partea distribuitorului (n.r. Calorgal) în privinţa activităţii de distribuţie, pe care trebuia să o cuantificăm în planul nostru de reorganizare, am fost obligaţi să luăm în considerare un scenariu fără activitatea de distribuţie.

Soluţia, în opinia noastră, este să desprindem din actuala societate activitatea viabilă, practic o nouă societate, care să preia numai activele care sunt, în momentul de faţă, folosite pentru activitatea de producţie. Ele sunt, în principiu, două grupuri energetice, adică două turbine şi două cazane. Pe lângă aceste active, ne dorim ca în noua societate viabilă să fie transferate şi creanţele care au probabilitate de a fi încasate. Mă refer aici la TVA pe care îl avem de recuperat din creanţa eliminată de la masa credală a fostului distribuitor, Apaterm, în jur de 45 de milioane de lei, şi o creanţă estimată la 15 milioane de lei posibil de recuperat de la fostul distribuitor. Creanţe de aproximativ 60 de milioane de lei, care să fie transferate pe noua societate, pe lângă activele viabile pe care noi le cuantificăm undeva pe la 10 milioane de lei”, ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special şi directorul general al Electrocentrale (CET) Galaţi.

Romgaz, acţionar majoritar în noua societate?

Compania Romgaz, cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din ţară (creditorul majoritar al Electrocentrale), ar putea fi acţionarul principal al noii societăţi desprinse din Electrocentrale. „Toate aceste active vor atrage, bineînţeles, după ele şi datoriile aferente – în jur de 70 de milioane de lei. Vom propune creditorului majoritar o conversie a acestor datorii în acţiuni. Adică, dacă ducem pe partea de activ aceste bunuri şi aceste creanţe, pe partea de datorii să nu le considerăm datorii, ci aport la capitalul social şi să avem o societate nouă în care Romgaz, în principiu, este acţionar majoritar. Sperăm să ne iasă lucrul acesta. Ar fi bună o astfel de soluţie pentru că aceste sume, care se vor regăsi în noua societate, ne sunt extrem de necesare.

Sinan Mustafa

În primul rând, pentru buna desfăşurare a activităţii pentru o perioadă, până intrăm în normal, şi, în al doilea rând, pentru a asigura cofinanţarea viitoarelor investiţii pe care noi vrem să le facem în societatea nouă. Acestea vor putea fi realizate prin atragerea de fonduri, prin împrumuturi rambursabile şi nerambursabile, sau din partea acţionarului. Nu renunţăm la ideea de a coopta, chiar şi pe viitor, în acţionariat municipalitatea. Celelalte active şi datorii rămân pe partea neviabilă a societăţii, care se va duce, din punctul nostru de vedere, în faliment”, a afirmat reprezentantul Electrocentrale, care a precizat că noua societate ”poate deveni eficientă, dar numai cu investiţiile absolut necesare. Noi funcţionăm cu nişte instalaţii foarte vechi, ştiţi foarte bine, depăşite moral şi fizic. Când am preluat societatea, am preluat-o cu 50 de milioane de lei pierderi. După un an, am reuşit să le reduc la 30 de milioane de lei, iar anul acesta, care ar fi al doilea din mandatul meu, cred că vom reuşi să reducem pierderile la 25 de milioane. Este mult, însă din cele 25 de milioane, în jur de 12 milioane de lei reprezintă de fapt penalităţile pe care noi trebuie să le plătim către creditori pentru datoriile nerecuperate de la Apaterm”, a spus administratorul special al CET.

Potrivit conducerii Electrocentrale, producătorul de energie electrică şi agent termic primar înregistrează datorii de aproximativ 210 milioane de lei, cele mai multe dintre acestea către Romgaz (creditorul majoritar al societăţii), dar şi către Transgaz. Planul de reorganizare al CET ar putea ajunge în instanţă în luna decembrie a acestui an, însă nu înainte de a fi agreat de creditori, cărora le va fi înaintat zilele acestea. Potrivit lui Sinan Mustafa, reprezentanţii societăţii sunt obligaţi ca, în termen de 30 de zile de la soluţionarea contestaţiilor la masa credală, să depună în instanţă planul de reorganizare. Pe data de 2 noiembrie, când este programat un nou termen, contestaţiile ar putea fi soluţionate.

Citit 3882 ori Ultima modificare Luni, 03 Octombrie 2016 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.