DESCOPERIRILE Camerei de Conturi la Primăria Galaţi | Cum a PIERDUT bugetul local 1,18 milioane de lei
Foto: Foto ”Viața liberă”

DESCOPERIRILE Camerei de Conturi la Primăria Galaţi | Cum a PIERDUT bugetul local 1,18 milioane de lei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cea mai scumpă dintre abaterile constatate de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, în urma acţiunii de verificare „Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2015”, desfăşurată la Primăria Galaţi, se ridică la o valoare de peste 1,18 milioane de lei. Sunt bani care ar fi trebuit să ajungă la bugetul local al oraşului, dar n-au ajuns!

Potrivit auditorilor Camerei de Conturi, „în perioada 2011- 2016 Primăria nu a constatat obligativitatea declarării şi impunerii la plata taxei pe clădiri a încăperilor situate în spaţiile de cazare care aparţin domeniului public al statului şi se află în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Galaţi (DJTS), în care aceasta desfăşoară activităţi economice cu persoane fizice sau juridice”. Acest fapt „a condus la nestabilirea, neevidenţierea şi neurmărirea în vederea încasării a unor venituri suplimentare cuvenite bugetului local al municipiului Galaţi, cu titlul de taxă pe clădiri datorată de persoana juridică în sumă de 866.264 de lei”, se arată în raport.

„În timpul şi ca urmare a auditului financiar, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret a depus declaraţiile fiscale pentru Hotel "Sport" şi cantina aferentă, precum şi pentru baza turistică pentru tineret Galaţi, în baza cărora organul fiscal a emis o decizie de impunere suplimentară potrivit căreia a fost stabilită o obligaţie fiscală suplimentară de plată în sumă de 1.186.126 de lei”, precizează auditorii.

Prin urmare, valoarea estimativă a abaterii constatate este de 1.186.126 de lei din care suma de 866.264 de lei este aferentă taxei pe clădiri suplimentară datorată de DJTS, iar suma de 317400 de lei reprezintă majorări de întârziere aferente veniturilor suplimentare constatate.

Sarcină până la 31 decembrie

Primăria a primit misiunea de a extinde verificările cu privire la modul de declarare a taxei pe clădiri datorate de persoanele juridice, inclusiv instituţii publice, şi de a dispune măsurile legale pentru evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor suplimentare cuvenite bugetului local din taxa pe clădiri. Termenul de realizare este 31 decembrie 2016.

Reamintim că, în urma acţiunii de verificare „Auditul financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2015”, Camera de Conturi a constatat abateri a căror valoare totală estimată se ridică al 2,3 milioane de lei.

Citit 4090 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 02:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.