BIG BROTHER ajunge şi în secţiile de votare. Numărarea voturilor la PARLAMENTARE, monitorizată video

BIG BROTHER ajunge şi în secţiile de votare. Numărarea voturilor la PARLAMENTARE, monitorizată video
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Proiectul de act normativ al noului ministru de Interne, fost judecător la Galaţi, a fost aprobat, ieri, 19 octombrie, de Guvern


După ce, pentru alegerile locale din 2016, autorităţile au adoptat mai multe modificări legislative pentru eradicarea fraudei electorale (printre care se numără scanarea cărţii de identitate, pentru eliminarea votului multiplu), Guvernul tehnocrat introduce supravegherea video în secţiile de votare, după închiderea urnelor. Proiectul, promovat de noul ministru de Interne (fost judecător la Galaţi), Dragoş Tudorache, a fost publicat pe site-ul MAI şi adoptat, în şedinţa de ieri, a Executivului. Actul normativ prevede că sarcina realizării înregistrărilor revine operatorilor de calculator din secţiile de vot, iar terminalele informatice necesare înregistrării video şi audio vor fi asigurate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

„După articolul 3, se introduce un nou articol, art.3^1, cu următorul cuprins: „Art.3^1. - (1) Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Operatorul de calculator trebuie să realizeze înregistrarea video-audio prevăzută la alin.(1) dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. (3) Se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării video-audio, ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. (4) Dispoziţiile alin. (1) - (3) se aplică în mod corespunzător în cazul procedurilor de numărare a voturilor prin corespondenţă. (5) Pentru secţiile de votare din străinătate, dispoziţiile alin.(1) - (3) se aplică, după caz, cu luarea în considerare a condiţiilor specifice privind organizarea secţiilor de votare în străinătate”, conform noilor prevederi aduse legislaţiei privind organizarea alegerilor.

Acuzaţiile de fraudă, confruntate cu înregistrările

STS are obligaţia să păstreze, timp de trei luni, înregistrările din secţiile de votare, iar în cazul unor acuzaţii de fraudă la numărarea voturilor, cum s-a întâmplat după alegerile locale din 5 iunie, contestaţiile vor fi soluţionate pe baza înregistrărilor video şi audio. „4. La articolul 5, după alineatul (3) se introduc patru alineate noi, alin.(4) - (7), cu următorul cuprins: „(4) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale verifică existenţa înregistrării video-audio, consemnează aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice şi le mută pe un mediu de stocare, cu ocazia primirii terminalelor informatice de la operatorii de calculator. Înregistrările video-audio se păstrează pentru o perioadă de 3 luni de la data publicării rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I. (5) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pune la dispoziţia organismelor electorale prevăzute la art.7 alin.(1) din Legea nr.208/2015 cu modificările şi completările ulterioare, la cererea acestora, pentru soluţionarea unei contestaţii, cereri sau sesizări în materie electorală, copii ale înregistrării video-audio realizată în condiţiile art.3^1. Copiile se restituie după soluţionarea contestaţiei, cererii sau a sesizării. (6) La împlinirea termenului prevăzut la alin. (4), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale distruge, prin proceduri ireversibile, înregistrările şi eventualele copii realizate pentru scopul prevăzut la alin. (5)”.

Citit 1434 ori Ultima modificare Joi, 20 Octombrie 2016 00:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.