PRM, un destin frânt!

PRM, un destin frânt!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După o tăcere mai bine de un an, liderul PRM Galaţi, Carol Dina, a ieşit, din nou, la rampă. În sediul neîncălzit de pe strada Eroilor, Carol Dina a susţinut o conferinţă de presă, încercând să păstreze aparenţele; totuşi, s-au făcut simţite semnele că PRM nu mai este partid parlamentar, pentru prima oară după o tradiţie care a început în 1992 şi s-a menţinut până în 2008…

Calorifere debranşate şi sedii închise

Preşedintele PRM Galaţi, Carol Dina, a dat citire unui comunicat de presă scris de mână, iar despre copii xeroxate pentru presă doar s-a făcut o scurtă referire, rămasă în aerul îngheţat din sediu.

Dintr-o aluzie, am aflat că faxul de la sediul partidului nu se simte prea bine.

Totuşi, în sediu s-a făcut simţită prezenţa austerităţii financiare şi prin frigul din încăpere; deşi racordat la sistemul de încălzire centralizată, sediul de pe Eroilor era rece. Am aflat că din motive pecuniare s-a luat decizia debranşării câtorva calorifere.

Dar problemele financiare nu se opresc aici; numărul sediilor de partid a scăzut considerabil. În Galaţi, sediul parlamentar al senatorului PRM Carol Dina, din campusul universitar, este acum sediu al cabinetului parlamentar al deputatul PSD Florin Pâslaru.

Alte sedii ale PRM din judeţ au fost şi ele închise, din lipsa banilor pentru întreţinerea lor. Este vorba despre sediile din Târgu Bujor, Bereşti şi Barcea. Au mai rămas sedii la Tecuci şi Galaţi şi… cele din comune, însă acolo „sediul este la om acasă”. Adică, la domiciliul şefului de filială.

Noroc de Vadim că e la Bruxelles!

„Este ca şi cum am lucra în ilegalitate”, a confirmat fostul senator PRM Carol Dina. Motivul pentru care nu mai sunt bani pentru întreţinerea birourilor de partid sau a secretarilor este simplu: PRM nu mai este partid parlamentar şi, ca atare, nu mai beneficiază de finanţare de la bugetul de stat.

În afară de finanţarea pe care o primea PRM din partea statului, ca partid parlamentar (finanţare acordată lunar, funcţie de numărul de parlamentari), sediile din teritoriu erau întreţinute şi din banii pe care parlamentarii locali le primeau, ca sume forfetare.

Cum la Galaţi, timp de trei mandate, PRM a avut un senator şi un deputat, banii pentru activităţile de partid din teritoriu nu au fost o problemă. Până acum.

Potrivit lui Carol Dina,  marele noroc pentru faptul că imaginea partidului nu este afectată – măcar la Bucureşti – este că liderul Corneliu Vadim Tudor este europarlamentar.

„Nu se poate nega faptul că PRM este un partid de lider. Vadim a spus chiar el că nu este nici proprietarul şi nici stăpânul PRM, dar din păcate, cu banii pe care îi ia de la Parlamentul European, plăteşte toate cheltuielile sediului central al partidului”.

„Şi, să ştiţi că până la urmă este vorba despre banii noştri, ai statelor europene. Adică, PRM este partid europarlamentar, în Parlamentul European, dar nu şi în Parlamentul din România. Parcă ai avea cap fără să ai picioare”, a spus Carol Dina.

PD-L i-ar fi promis PRM-ului modificarea legii

Toate aceste inconveniente ar putea fi modificate în condiţiile în care s-ar modifica legea partidelor parlamentare, printr-o hotărâre de Guvern, spune fostul senator PRM de Galaţi.

În condiţiile în care PRM are reprezentanţă în Parlamentul European, acesta ar putea fi considerat partid parlamentar şi, ca atare, ar putea să revină „in business”, primind susţinerea financiară, aşa cum s-a întâmplat timp de 16 ani.

Carol Dina spune că o astfel de modificare legislativă a fost deja discutată în anumite cercuri politice, chiar înainte de alegerile prezidenţiale din al doilea tur de scrutin de pe 6 decembrie 2009. 

„În vremea când, înainte de turul al doilea, PD-L era foarte interesat de voturile PRM-ului, persoane marcate din PD-L i-au promis lui Vadim că ˝o să facem demersurile necesare, că pare logic˝”.

„Deci, a fost discuţia făcută la un nivel corespunzător, iar persona respectivă i-a spus domului Boc şi i-a dat asigurări că ˝se fac demersurile necesare, că pare o chestie logică˝”, a dezvăluit Carol Dina.

Acesta a spus că modificarea legii în ideea de a-i da PRM-ului statut de partid parlamentar, doar pentru că are reprezentanţi în PE, nici nu ar presupune mari cheltuieli de la bugetul de stat:

„Nu ar fi vorba de sume fabuloase acordate mai multor partide; ar fi PRM şi PNG… culmea, nu putem vorbi de PNG că au venit pe lista PRM.  Deci, ar trebui să existe o hotărâre de Guvern, promisă de altfel, care să reglementeze această chestiune. În alte state europene este reglementată problema”.    

PD-L nu confirmă spusele lui Dina

„Nu am auzit de astfel de discuţii şi nici nu mi se pare logic. Pentru aşa ceva, în primul rând, ar trebui să existe o sumă suplimentară la buget”.

„Adică, fie suplimentezi bugetul, care oricum este de criză, fie reduci  sumele pe care le primesc acum celelalte partide parlamentare”, a declarat senatorul PD-L Marius Necula, întrebat dacă are cunoştinţă de o anumită înţelegere care ar fi fost făcută între PRM şi PD-L, privind modificarea legii partidelor parlamentare, aşa cum susţine Carol Dina că ar fi avut loc, înainte de prezidenţialele din decembrie 2009.

„Dar nici principiul nu mi se pare corect; primeşti o sumă de bani de la bugetul de stat atât timp cât ai o reprezentare în Parlamentul României.

PRM nu are aşa ceva. PRM are reprezentare în Parlamentul European, deci de acolo îşi primeşte şi fondurile”, a mai precizat senatorul PD-L de Galaţi.

Citit 1293 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.