Ce măsuri a adoptat Guvernul în domeniul CINEMATOGRAFIEI
Foto: Foto ”Viața liberă”, Monica Zanet

Ce măsuri a adoptat Guvernul în domeniul CINEMATOGRAFIEI
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Guvernul a aprobat o serie de măsuri în domeniul cinematografiei, pentru a se asigura funcţionarea şi dinamizarea producţiei cinematografice, precum şi accesul publicului la producţii româneşti şi europene. În acest sens, a fost completată şi modificată legislaţia în vigoare în domeniul cinematografiei.

Ordonanţa de urgenţă de modificare a Legii cinematografiei prevede o serie de schimbări legate de modul de finanţare din Fondul cinematografic, prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestuia, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audio-vizuale.  

Sprijin pentru debutanţi

Nici tinerii creatori nu au fost uitaţi. Măsurile aprobate de guvern vizează o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj, dar şi o categorie pentru filmele de microbuget. De asemenea, va fi încurajat distribuţia de film românesc, prin mărirea procentului obligatoriu de proiecţii în cinematografe. Asta înseamnă că, pe viitor, am putea vedea mai multe filme româneşti în sălile de cinema, în dauna celor de la Hollywood.

O altă serie de măsuri privește protejarea patrimoniului cinematografic naţional, printre altele, prin trecerea Arhivei Naţionale de Filme din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.

Citit 2394 ori Ultima modificare Duminică, 04 Decembrie 2016 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.