PARLAMENTARE 2016 | STS anunță cele mai transparente alegeri. Refuzul de a filma numărarea voturilor este infracțiune!

PARLAMENTARE 2016 | STS anunță cele mai transparente alegeri. Refuzul de a filma numărarea voturilor este infracțiune!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, a anunțat că refuzul operatorilor de calculator de a filma numărarea voturilor este infracțiune și că există un sistem care monitorizează inclusiv dacă se filmează sau nu în secțiile de votare. La fel ca la alegerile locale din 5 iunie, operatorii de calculator ai celor 436 de secții de votare din județul Galați vor fi atent supravegheați printr-un sistem informatic, iar STS va ști exact ce operațiuni fac aceștia pe tabletele pe care le au în dotare. "Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară", a explicat Marcel Opris, citat de Agerpres.

La alegerile din luna iunie, de exemplu, un operator de calculator din Galați a fost avertizat de STS că mai avea doar 25 la sută baterie la tabletă și i s-a cerut să o încarce imediat, semn că reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale nu le scapă nimic.

Conducerea STS a apreciat că alegerile din 11 decembrie vor fi cele mai transparente de până acum.  "Nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces (al incheierii procesor verbale la închiderea secțiilor de vot - n.r.), în sensul că, la ora 12,00 noaptea fix, toate procesele verbale completate electronic de către președinții secțiilor de vot, asistați de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa și partidele îl pot preluaAm stabilit împreună cu ceilalți factori și am dat dispoziție: orice fel de operațiune informatică se jurnalizează și se păstrează atât cât spune legea. Dacă e o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii. (...) Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC face vreo operațiune în sistemul informatic prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispoziția Justiției. Este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie într-un fel alterată voința cetățenilor".

Fiecare vot contează | Mâine ne alegem noii parlamentari. CLICK AICI PENTRU DETALII

 

Citit 2360 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Decembrie 2016 13:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.