Unii îşi fac bagajele, alţii se pregătesc să le ocupe locul | Parlamentari de la care ne luăm la revedere
Foto: Ichim, Toader, Pâslaru, Chirvăsuţă, Ciucă, Chebac

Unii îşi fac bagajele, alţii se pregătesc să le ocupe locul | Parlamentari de la care ne luăm la revedere
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

 

Şase dintre cei 15 deputaţi şi senatori ai gălăţenilor şi-au luat adio de la încă un mandat de parlamentar încă dinainte de alegeri

În timp ce şase dintre actualii parlamentari ai Galaţiului sunt liniştiţi, deoarece şi-au asigurat un nou mandat în Parlament, încă dinainte de alegeri, întrucât au beneficiat de locuri eligibile pe listele de partid (Viorel Ştefan, Lucreţia Roşca, Ionel-Daniel Butunoi, Nicolae Marin - PSD, Victor Paul Dobre - PNL, Eugen Durbacă - ALDE), iar singura lor preocupare a fost, în ultimele luni, să se asigure că partidele pe care le reprezintă vor obţine scoruri electorale onorabile, un senator şi cinci deputaţi şi-au făcut "bagajele" încă de acum câteva luni şi se pregătesc să-şi ia adio oficial, luna aceasta, de la fotoliul de parlamentar. Este vorba despre doi PNL-işti, doi PSD-işti, un membru ALDE şi un altul UNPR, care nu s-au mai regăsit pe buletinele de vot.

Cel mai cunoscut senator îşi scoate pălăria în faţa gălăţenilor

Printre cei care vor părăsi Parlamentul României se numără senatorul Paul Ichim, medic chirurg, care se bucură nu doar de notorietate, dar şi de aprecierea multor gălăţeni. Tocmai din acest motiv, faptul că senatorului nu i s-a mai permis să candideze pentru un nou mandat a generat în PNL o întreagă dispută, iar mulţi dintre membrii cu state vechi ai partidului anunţau că nu vor vota listele promovate de formaţiunea politică pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Ba mai mult, au existat şi gălăţeni neafiliaţi partidului care au refuzat să voteze PNL tocmai din cauză că medicul chirurg nu se mai afla pe lista pentru Senat.

De altfel, Paul Ichim este singurul parlamentar care a ţinut să le mulţumească gălăţenilor, printr-o postare pe Facebook, şi să-şi scoată pălăria în faţa lor, ilustrând o fotografie în acest sens. „Începând de mâine (duminică - n.r.), odată cu alegerea noilor parlamentari, mandatul meu de senator se încheie. M-am bucurat, alături de dumneavoastră, pentru reuşite, m-am întristat pentru proiectele rămase, „graţie” hăţişului birocratic, doar în stadiu de propunere, ne-am înfuriat, împreună, la gândul că multe iniţiative, deşi finalizate, au rămas blocate de o majoritate pentru care singurul lucru în care crede e ura. Din 19 decembrie, odată cu depunerea jurământului, cei pe care-i veţi alege dumneavoastră vă vor reprezenta, aşa cum vor şti şi vor putea, în următorii patru ani, în legislativul ţării. Mâine (duminică - n.r.) vom hotărî cum să ne fie drumul şi bine-ar fi să nu greşim. Dar până mâine e astăzi (sâmbătă - n.r.) şi vreau să vă mulţumesc, fiecăruia dintre dumneavoastră, cei care mi-aţi acordat încrederea de a vă reprezenta de-a lungul acestor ani, în care am încercat să fac, cum m-am priceput mai bine, cât mai mult pentru oraşul nostru, şi să vă asigur că sunt acelaşi liberal prin profesie şi simţire, acelaşi gălăţean ce-şi iubeşte şi se bate pentru locul în care s-a născut, acelaşi doctor care nu poate fi mai fericit ca atunci când poate să ajute. Mă înclin şi vă asigur că rămân acelaşi om deschis pe care-l cunoaşteţi”, a scris, pe pagina sa de Facebook, (încă) senatorul Paul Ichim. Medicul îşi încheie al doilea mandat de parlamentar.

Se opreşte la trei mandate

Cel de-al doilea membru PNL care nu se va mai regăsi în Parlament este deputatul Mircea Toader, fost lider PDL, devenit liberal cu acte în regulă după fuziunea celor două partide. Mircea Toader, care îşi încheie al treilea mandat de parlamentar (deputat în 2000-2004, 2008-2012 şi 2012-2016) a pierdut şansa să candideze pentru un nou mandat în favoarea unui alt fost membru PDL (chiar dacă nu de cursă lungă), Nicuşor Ciumacenco.

Justiţia i-a interzis să mai candideze

Condamnat cu executare pentru conflict de interese, întrucât şi-a angajat fiul la propriul cabinet parlamentar, deputatul PSD Florin-Costin Pâslaru, unul dintre cei mai controversaţi parlamentari gălăţeni, turnător dovedit la Securitate, a rămas pe tuşă. Pâslaru nu a mai fost propus pentru un nou mandat de deputat. Când social-democraţii au depus listele de candidaţi la BEC, Costel Fotea, preşedintele executiv al partidului, a recunoscut că Florin Pâslaru nici nu ar fi mai putut să candideze întrucât avea interdicţie din partea justiţiei. La acel moment, Fotea a spus că Pâslaru ar avea totuşi „un proiect personal” şi că ar fi anunţat acest lucru înainte ca PSD să îşi desemneze candidaţii. „Ştiţi că a fost o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar dumnealui are şi alte proiecte. Chiar în urmă cu câteva luni, ne-a anunţat că nu-şi mai doreşte să fie pe liste şi are alte proiecte. Despre proiectele dumnealui am să-l las pe el să vorbească, pentru că nu pot să le dezvălui eu. Vorbim despre un proiect personal al domnului Pâslaru. Aprobarea listelor s-au făcut înainte de a apărea hotărârea Înaltei Curţi”, a explicat preşedintele executiv al PSD Galaţi. Pâslaru are două mandate de deputat la activ: 2008-2012 şi 2012- 2016.

Rămâne la Tecuci

Tecuceanul Laurenţiu Chirvăsuţă este cel de-al doilea parlamentar PSD care nu s-a mai regăsit pe liste pentru un nou mandat. Acesta a acces în Parlament în anul 2008, însă în calitate de senator. În anul 2009, Chirvăsuţă a părăsit PSD şi s-a înscris în UNPR, partid din partea căruia a candidat pentru un mandat de deputat în anul 2012. Din iunie 2016, tecuceanul a revenit la „matcă”, în PSD, însă partidul nu i-a mai oferit un loc pe liste la parlamentarele din acest an.

Nu a mai făcut echipă cu Durbacă

Candidaturile depuse de ALDE pentru alegerile parlamentare au confirmat ceea ce se vehicula de aproximativ un an pe scena politică gălăţeană: Liviu-Bogdan Ciucă a ales să nu mai candideze pentru un nou mandat în Parlament. Bogdan Ciucă încheie, luna aceasta, odată cu depunerea jurământului de către noii membri ai Legislativului, cel de-al treilea mandat de deputat. Acesta a fost parlamentar în legislaturile 2004-2008, 2008-2012 şi 2012-2016. Într-o conferinţă de presă organizată înainte de campania electorală, Eugen Durbacă spunea că retragerea lui Bogdan Ciucă va afecta scorul partidului la aceste alegeri.

Nu i-au ieşit cărţile

Cel de-al şaselea parlamentar care şi-a luat adio de la fotoliul din Legislativ este Eugen Chebac, căruia politica nu i-a mai surâs, în ultimele luni, întrucât nu a reuşit să obţină primul loc pe lista PMP pentru Camera Deputaţilor, aşa cum şi-a dorit. Motiv pentru care a refuzat un alt loc pe listele partidului lui Traian Băsescu şi s-a opus fuziunii dintre UNPR (partid din care el face parte) şi PMP. Eugen Chebac a devenit deputat în anul 2012, candidând din partea PP-DD, după ce părăsise PSD şi UNPR. La scurt timp de la obţinerea mandatului de parlamentar, s-a înscris din nou în UNPR-ul condus de Gabriel Oprea.

În urma alegerilor din toamna lui 2012, judeţul Galaţi a obţinut 16 mandate de parlamentar: cinci de senator (din care unul la redistribuire) şi 11 de deputat (din care două la redistribuire). În ultimii doi ani, gălăţenii au fost reprezentaţi de 15 parlamentari, întrucât colegiul lăsat liber de Dan Nica, după ce a devenit europarlamentar, nu a mai fost ocupat, din cauză că nu au fost organizate alegeri parţiale.        

Citit 8030 ori Ultima modificare Duminică, 11 Decembrie 2016 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.