13 cu noroc… sperăm | Cine sunt şi ce hram poartă NOII PARLAMENTARI ai Galaţiului

13 cu noroc… sperăm | Cine sunt şi ce hram poartă NOII PARLAMENTARI ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Cei nouă deputaţi şi patru senatori, care îi vor reprezenta pe gălăţeni în următorii patru ani în Legislativ, şi-au primit, sâmbătă, oficial, mandatele, în Sala Mare a Prefecturii. Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie (BEC) Galaţi, judecătorul Robert George Florea, le-a înmânat noilor aleşi din Legislativ certificatele care atestă calitatea de parlamentar a acestora.

„M-am gândit, recunosc, în ultimele 24 de ore, ce aş putea să vă transmit din partea Biroului Electoral şi din partea mea. Nu am să spun nimic. Vremea vorbelor a trecut, domnilor parlamentari”, le-a spus deputaţilor şi senatorilor preşedintele BEC Galaţi, care a ţinut totodată să le mulţumească membrilor Biroului Electoral pentru activitatea depusă. La ceremonie au fost prezenţi toţi cei 13 parlamentari gălăţeni.

Dacă unii dintre ei au deja state vechi în Casa Poporului, alţii se află abia la primul mandat. Din păcate, nu toţi învingătorii alegerilor parlamentare şi-au făcut publice CV-urile în timpul campaniei electorale. Şi cum n-au mai fost candidaturi uninominale, pe colegii, ci pe liste de partid, despre unii dintre actualii aleşi nu ştiţi prea multe, ba poate chiar nimic.

Tocmai pentru că este important să ştiţi cine sunt şi ce hram poartă, vă prezentăm astăzi tot ce am putut afla despre noii parlamentari ai Galaţiului. Precizăm că unii dintre ei nu au răspuns nici acum solicitării noastre, făcute încă din timpul campaniei electorale, de a ne pune la dispoziţiile CV-urile.

A fost consilierul viceprim-ministrului Dan Nica | Ionel-Daniel Butunoi, senator PSD

Tecuceanul Ionel-Daniel Butunoi, în vârstă de 41 de ani, a câştigat cel de-al doilea mandat consecutiv de senator PSD. Potrivit CV-ului, Butunoi este economist, licenţiat în management, şi cu un master în Drept – „Investigarea actelor de terorism şi securitate publică”.

A fost ofiţer MApN în perioada 1997 – 2001, apoi administrator de firmă până în 2009. Tot în 2009 a început ascensiunea politică, fiind numit consilier de stat în aparatul de lucru al viceprim-ministrului Dan Nica.

A fost consilier local PSD, apoi consilier judeţean PSD, iar în 2012 a depus primul jurământ de senator al României. În 2015 a devenit preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Energie din Senat. Din 2009 este preşedintele organizaţiei municipale a PSD

Tecuci şi vicepreşedinte la organizaţia judeţeană PSD Galaţi.

În ceea ce priveşte afacerile, potrivit declaraţiilor de avere şi de interese, este asociat la firmele Precond SRL, Medlife SRL şi Euro Steel Trade SRO.

Fostul primar al comunei Pechea - Nicolae Marin, senator PSD

Nicolae Marin, în vârstă de 43 de ani, a câştigat al doilea mandat de senator, de această dată din partea PSD. Spunem asta pentru că în decembrie 2012 a devenit senator din partea PP-DD, partid pe care l-a părăsit în 2013 pentru PSD. Mai trebuie spus că Marin a renunţat la mandatul de primar al comunei Pechea, pe care îl câştigase în iunie 2012, pentru a deveni parlamentar. Are la activ şi un mandat de consilier local în comuna Pechea (2008-2011).

Înainte de a se apuca de politică, potrivit CV-ului, Marin, de profesie economist, a fost manager transporturi la SC Ştefu Ion SRL (2000 - 2011), firmă la care este asociat. Tot de transporturi se ocupă şi cealaltă firmă la care este asociat, SC Bădilaş Com SRL.  

În ceea ce priveşte funcţiile politice, Marin a fost secretar executiv organizaţia judeţeană PP-DD Galaţi, iar acum este secretar executiv la organizaţia judeţeană PSD Galaţi.

Renunţă la mandatul de consilier local. George Cătălin Stângă, senator PNL

În vârstă de doar 34 de ani, liberalul George Cătălin Stângă a câştigat primul mandat de senator şi va părăsi Consiliul Local al municipiului Galaţi pentru Parlament. Preşedinte TNL - Filiala Galaţi şi prim-vicepreşedinte TNL România, dar şi secretar general PNL - Filiala Galaţi, Stângă a fost consilier judeţean timp de un mandat (2012-2016), înainte de a deveni, în vara acestui an, consilier local. Cea mai importantă poziţie publică pe care a deţinut-o a fost de director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Servicii Comunitare de Utilităţi Publice, Regiunea sud – est, Agenţia Teritorială Galaţi.

În ceea ce priveşte afacerile, Stângă este, conform declaraţiei de avere, acţionar la  SC Dynamix Engineering.

Probabil că v-am fi putut spune mai multe despre domnia sa dacă ar fi binevoit să ne trimită şi CV-ul, aşa cum am insistat în repetate rânduri.

Vine de la Bucureşti. George Edward Dircă, senator USR

Bucureşteanul George Edward Dircă, în vârstă de 37 de ani, va reprezenta Galaţiul în Parlamentul României din partea USR. Absolvent al Facultății de Drept și Relații Internaționale din cadrul Universității „Nicolae Titulescu”, după master în drept penal și instituții europene, a devenit avocat, membru în Baroul din București. Din anul 2008, practică avocatura în cadrul SCA Dircă, Gherbea și Asociații şi se mândreşte cu o bogată experiență în drept civil, administrativ și fiscal. De asemenea, este implicat activ, alături de ONG-uri de profil, în acțiuni având ca obiect protejarea patrimoniului urbanistic, protecția mediului și oprirea abuzurilor autorităților împotriva cetățenilor.

Viorel Ştefan, deputat PSD

Cu două decenii de experienţă în Parlamentul României, Viorel Ştefan, 62 de ani, este cel mai experimentat dintre toţi parlamentarii gălăţeni. Viorel Ştefan Ştefan a avut trei mandate de senator, însumând 12 ani (1996–2008), iar din 2008 încoace, adică de opt ani, este deputat PSD, câştigând acum cel de-al treilea mandat în Camera Deputaţilor.

În cei 20 de ani de Parlament a deţinut importante funcţii: preşedinte Comisia de buget finanţe – Senat (2000–2004), vicepreşedinte Comisia de buget finanţe – Senat (2004-2008) şi preşedinte Comisia pentru buget, finanţe şi bănci - Camera Deputaţilor (din 2014). Şi-a început cariera în 1980 ca economist la Întreprinderea de Navigaţie Fluvială NAVROM Galaţi. În 1991 a devenit director general la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi (1991 – 1996), apoi preşedinte Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi (1996 – 2002). Este doctor în Economie la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, şi a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de Cavaler.  Membru PSD din 1993, este  vicepreşedintele filialei judeţene.

În ceea ce priveşte afacerile, este asociat la Navrom Bac SRL Galaţi, asociat la Navrom Rep SRL Galaţi şi acţionar la TTS - SA Bucureşti.

Florin Popa, deputat PSD

Florin Popa a câştigat primul mandat de deputat pe lista PSD, şi va pleca în parlament de pe poziţia de consilier pe probleme economice al directorului general al SC Apă Canal, Gelu Stan. În vârstă de 62 de ani, economist, Popa a ocupat funcţii de conducere: director adjunct la SC Morărit, Panificaţie SA Galaţi (1997 – 1999), director comercial la SC Vinificaţie şi Băuturi (1999 – 2001), şi director general la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi (2001-2005). A fost consilier local în perioada 2001-2004. Apoi, între 2004 şi 2005, a pierdut mandatul de consilier local în urma ordinului emis de prefectul Mihai Capră, care a constatat că se afla în incompatibilitate, fiind în acelaşi timp şi director general la APDM.

Politic, cele mai importante funcţii deţinute sunt de preşedinte al organizaţiei municipale PSD Galaţi (din 2012) şi de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Galaţi (din 2008).

Lucreţia Roşca, deputat PSD

Deputat PSD timp de opt ani, în perioada 2008-2016, Lucreţia Roşca, în vârstă de 58 de ani, ne va reprezenta, pentru următorii patru ani în Parlamentul României, pentru că a obţinut cel de-al treilea mandat în Camera Deputaţilor. Membră PSD din 2000, Lucreţia Roşca a fost preşedinte OFSD Municipiul Galaţi (2002 – 2014), preşedinte OFSD Judeţ Galaţi (2014 – 2016) şi este vicepreşedinte OFSD – PSD. Înainte de a fi deputat a fost, pentru patru ani, consilier local al municipiului Galaţi (2004 – 2008).

De profesie medic primar, Lucreţia Roşca deţine, conform declaraţiilor de avere şi de interese, cabinetul medical individual Balneologie şi recuperare medicală - Secţie de Recuperare Medicală PFA aflat în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, deputat PSD

Dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa, 72 de ani, va părăsi preşedinţia Comisiei nr. 4 pentru Cultură din Consiliul Judeţean Galaţi pentru primul său mandat de deputat.

Bacalbaşa a devenit doctor în ştiinţe medicale în 1976. Din anul 1972 a lucrat neîntrerupt (cu excepția ultimilor patru ani când a fost președintele Consiliului Judeţean Galaţi și s-a suspendat) în Spitalul Județean Galați. A fost director adjunct al Spitalului Judeţean Galaţi (1990 – 1991), director general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi (2003-2005), consilier onorific în domeniul ATI al Ministrului Sănătăţii (2005), medic expert ATI pentru judeţul Galaţi (expertize medico-judiciare) şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Galaţi. A fost decorat, în 2004, cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de ofiţer.

În ceea ce priveşte activitatea didactică universitară medicală în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost: şef de lucrări (1999 – 2003), conferenţiar 2003 – 2007, iar din 2007 este profesor universitar la Facultatea de Medicină din Galaţi, cât şi la extensia din Italia (Ena, Sicilia). Este referent ştiinţific pentru cărţi şi reviste, autor şi coautor a 12 cărţi medicale, cu aproximativ 60 de articole publicate în reviste de specialitate.

Înainte de a intra în PSD, unde este membru al Comitetului Executiv Judeţean şi al Biroului permanent, a fost membru în Alianţa pentru România. A fost consilier judeţean din 2001 până în 2012 şi preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi din 2012 până în 2016.

Marius Mărgărit, deputat PSD

Marius Mitică Mărgărit, în vârstă de 31 de ani, a câştigat primul mandat de deputat pe lista PSD Galaţi. Potrivit CV-ului, Mărgărit a absolvit în 2010, cu diplomă de licenţă, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii „Agora” din Alba Iulia, a urmat două masterate, din 2011 s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice de la Bucureşti, o serie de cursuri postuniversitare, iar din 2015 îşi face studii universitare de doctorat în domeniul „Informaţii şi Securitate Naţională” la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”.

Tânărul politician şi-a început ascensiunea politică în 2012, când a devenit consilier judeţean UNPR. În ianuarie 2013, a demisionat din UNPR şi s-a înrolat în PSD.

În aprilie 2014, Marius Mărgărit a fost numit, printr-o decizie semnată de prim-ministrul Victor Ponta, în funcţia de subsecretar de stat în domeniul naval, la Ministerul Transporturilor, condus la vremea aceea de Dan Şova.

Victor Paul Dobre, deputat PNL

Liberalul Victor Paul Dobre tocmai a câştigat cel de-al patrulea mandat de deputat în Parlamentul României. De profesie inginer, Dobre, în vârstă de 64 de ani, conduce preşedinte filiala judeţeană a PNL Galaţi din 1998 până în prezent. Victor Paul Dobre a fost membru PCR (1976 - 1989). Înainte de 1989 a fost şef Serviciul Tehnic la Centrala Industrială Navală (1984 - 1990), apoi secretar general al Camerei de Comerţ Galaţi (1990 - 1996).

În 1996 a devenit prefect al judeţului Galaţi, apoi deputat (2000 – 2004). A fost vicepreşedinte al CJ Galaţi (2004 – 2005), apoi secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administraţiei (2005 – 2008), şi din nou deputat (2008-2012). Cea mai înaltă poziţie publică ocupată a fost de ministru delegat pentru administraţie MAI (2012). În mandatul de deputat (2012-2016), a fost preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor (din 2015).

În ceea ce priveşte afacerile, potrivit declaraţiilor de avere şi de interese, este asociat la SC Codis SRL Galaţi şi la SC Matei 2002 SRL Galaţi.

Părăseşte campusurile studenţeşti | Bogdan Ionel Rodeanu, deputat USR

Bogdan Ionel Rodeanu a câştigat primul său mandat de deputat din partea USR, după ce, în iunie anul acesta, a ratat mandatul de consilier local al municipiului Galaţi, pentru care a candidat ca independent. În vârstă de 36 de ani, este economist specializat în management, cu un masterat în Strategii şi Politici Manageriale.

Cea mai importantă poziţie publică pe care o ocupă din 2013 este de director Direcţia Cămine, Cantine şi Proiecte Studenţeşti, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Trebuie spus că Rodeanu a fost manager Proiect „Piata Muncii de la A la Z” - Asociaţia „Centrul de Dezvoltare SMART” (aprilie 2011 – martie 2013), dar şi responsabil zonal Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – RADIOCOM (octombrie 2009 – aprilie 2011). Este membru senior Liga Studenţilor din Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi din octombrie 2004.

A activat şi în mediul privat, în domenii ca management de proiect, resurse umane, inovare şi telecomunicaţii, iar în ceea ce priveşte afacerile, aflăm din declaraţia de interese că este asociat şi administrator la Mabo Grup SRL.

Decanul de vârstă al parlamentarilor gălăţeni, Eugen Durbacă - deputat ALDE

Decanul de vârstă al parlamentarilor gălăţeni este Eugen Durbacă, în vârstă de 73 de ani. După ce a fost un mandat (2012 – 2016) senator, Durbacă va depune jurământul de deputat ALDE. Trebuie spus că în 1996, pe când era primarul Galaţiului, a fost şi senator timp de o lună, dar a renunţat la mandat pentru a conduce destinele oraşului.

Membru în Comitetul Judeţean al PCR (din 1984), apoi deputat în Consiliul Popular Judeţean Galaţi (1985), Durbacă a trecut printr-o sumedenie de partide: Uniunea Stângii Democrate (februarie - septembrie 1992), Partidul Democrat Agrarian din România (1992 - 1995), PDSR (1995 – 1997), Alianţa pentru România (1997- 2001).

Partidul Democrat (2001-2002), PUR - Partidul Conservator (2002-2015) şi ALDE (din 2015).

Înainte de 1989 a fost director la Întreprinderea de Utilaje Grele pentru Construcţii Galaţi, apoi director la Centrala Industrială Navală Galaţi.

Durbacă a fost primarul municipiului Galaţi timp de opt ani (1992 – 2000), apoi senator PDSR (noiembrie-decembrie 1996), preşedinte al CJ Galaţi (2004 – 2008), vicepreşedinte al CJ Galaţi (2008 – 2012), senator ALDE (2012 – 2016) şi acum va fi deputat.

În ceea ce priveşte afacerile, aflăm din declaraţiile de avere şi de interese că este acţionar la SC Delta Rom SA şi asociat SC Delta Com ’93.

Cătălin Cristache, deputat PMP

Cătălin Cristache a câştigat primul mandat de deputat pe lista PMP şi va renunţa la mandatul de consilier judeţean, câştigat în această vară, pentru a merge în Parlament. În ciuda vârstei de doar 39 de ani, Cristache are experienţă politică: a fost membru PSD, apoi PC, apoi PDL, iar din 2013 este în PMP, unde a devenit preşedintele Organizaţiei Judeţene Galaţi şi vicepreşedinte în Consiliul Executiv Naţional. Este inginer, cea mai importantă poziţie publică deţinută a fost de director la Registrul Auto Român Galaţi (2009 –2014). A fost consilier local (2012 - 2013), iar din 2016, este consilier judeţean.

În ceea ce priveşte afacerile, proaspătul deputat scrie în declaraţia de avere că este acţionar la SC Telexcon SRL, comuna Fundeni, judeţul Galaţi.

Citit 8343 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 02:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.