Galaţiul se extinde! Pe apă…

Galaţiul se extinde! Pe apă…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vom avea un hotel pe Dunăre! * Pe lângă nava-restaurant şi pontonul deja în funcţie, alte două sunt în amenajare * Urmează încă două... *

În prova navei „Malnaş” au „crescut”, iată,  alte două nave-restaurant, deocamdată în amenajare; una deschizându-se deja amatorilor de băuturi reci. Realizate din două remorchere reabilitate, ele completează „flota” de agrement al  burţii la Galaţi, până nu demult un port amărât din acest punct de vedere, adăugându-se „Malnaşului” şi pontonului „Libertatea  2000”, la care trăgea cândva iahtul „Libertatea”.

Autorizaţia de construcţie s-a emis pe numele unei singure persoane, Răzvan Avram, director "la stat". Iată că şi bugetarii pot face rost de bani!

Vor fi şi mai multe nave!

Vestea bună este că lucrurile nu se vor opri aici! Primarul Dumitru Nicolae declarase, la „lansarea” navei „Malnaş”, că vrea să vadă tot malul Dunării plin de astfel de oferte pentru gălăţeni. Care, pe lângă porumb fiert şi pop-corn, de-a lungul Falezei,  vor putea să se simtă… ca într-un port! Amintim că înainte de Revoluţie, în afară de „Libertatea” mai funcţiona şi o braserie, pe vasul cu zbaturi „Anghel Saligny”…

Curse regulate, dar pentru turism; în funcţie de clienţi

S-a primit documentaţia şi de la o a treia firmă, ne-a spus  dl Ionel Ardean, director al Direcţiei de Urbanism. În fază de obţinere a certificatului de urbanism se află un vas-restaurant  care va fi plasat în faţa restaurantului „Valurile Dunării”.

Vasul va putea face şi curse Galaţi – Brăila sau Galaţi – Tulcea, atunci când vor fi destule cereri. Proiectul este al unui fost navigator, Lucian Crăciun, prin firma navigator Pontic Trans SRL.

În prova vaselor lui Avram se pregăteşte un alt proiect, şi acesta în fază de obţinere a certificatului de urbanism. El aparţine unui nume celebru în lumea restaurantelor: Cosoreanu.

„Cred că a lui va fi investiţia cea mai mare, pentru că va fi şi hotel – spune dl Ardean. Va fi ceva inedit: un ponton cu hotel  şi restaurant. Ataşat la un remorcher, va putea fi folosit şi în călătorii de agrement”, ne-a mai spus directorul.

Ardean precizează  că lucrurile nu se vor opri aici: „Vrem să revitalizăm circulaţia turistică pe Dunăre: legătura între Galaţi şi Brăila, legătura între Galaţi şi Tulcea. Reamintim că în prezent un „frate” al „Malnaşului”, care ţine de aceeaşi firmă, vasul „Kaptan”, face curse de agrement. La fel şi catamaranul hotelului „Vega”.

Cererea – mai mică decât oferta

„Eu am fost cel care s-a opus cu vehemenţă să se facă ceva înainte de apariţia PUG-ului, că mi-a fost frică să nu stricăm cumva lucrurile, ne-a mărturisit directorul Ardean. Dar când am văzut că la intrare pe Faleza inferioară e atâta înghesuială, că lumea nu-şi găseşte un scaun să bea o bere sau un suc şi că restaurantele care sunt deja nu satisfac nici pe departe cererea…”

Directorul spune că mai sunt solicitări de amplasare „şi suntem deschişi în continuare. N-a fost respins pe nimeni, le-am spus să rămână în stand by, să aştepte până când apare PUG-ul şi atunci va fi loc pentru toată lumea.”  

N-aduce anul ce-aduce city-managerul

„Erau foarte mulţi oameni interesaţi”, ne mai spune directorul de la Urbanism, însă momentul propice a fost  acum, după apariţia unui city-manager la Primărie: Florin Popa: „El a avut energia să dezlege, cum se zice, calul de la gard. Este meritul lui… Eu am fost lângă el, şi viceprimarul Ciumacenco a acceptat de asemenea ideea.”

Galaţiul – dezvoltarea agrementului portuar

„Eu, fiind consecvent în ideile şi părerile mele, vă pot spune că la începutul activităţii mele aici m-am gândit cum am putea transforma Galaţiul într-o atracţie turistică. Eu am propus ca şi prin noul PUG să fie prevăzută o arie de dezvoltare pe luciul apei. Am mers chiar mai departe: am propus împărţirea pe parcele, care să fie exploatate în funcţie de puterea economică a celui care vine să investească şi să dovedească acea forţă economică, pentru că nu vrem să ia porţiunea respectivă ca să tărăgăneze lucrurile”.

Directorul Ardean susţine un sistem de recreere la Dunăre aşa cum a văzut la Pireu sau pe malurile Senei, vas lângă vas. „Nu vrem să stricăm Faleza inferioară: verdeaţa să rămână astfel intactă, să nu ne atingem de ea!”

Comentariu foto: Directorul Direcţiei Urbanism, Ionel Ardean, stă cu ochii pe malul Falezei

Citit 2286 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.