Strângere de semnături pentru protejarea GALAȚIULUI VECHI. Primăria, obligată să ia măsuri!
Foto: Foto ”Viața liberă”, Teodora Miron

Strângere de semnături pentru protejarea GALAȚIULUI VECHI. Primăria, obligată să ia măsuri!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Asociaţiile „Mila 80” şi „Galaţi, oraşul meu” vor demara o acţiune de strângere de semnături pentru a determina Primăria să se angajeze într-un proces de evaluare şi restaurare a imobilelor istorice pe care le deţine. Gălăţenii sunt astfel invitaţi să se alăture primului demers cu greutate, iniţiat de societatea civilă, pentru protejarea Galaţiului Vechi. Reacţia celor două asociaţii vine după ce jurnaliştii din presa locală şi centrală au arătat cum sunt distruse mai multe imobile de pe strada Traian, din cauza lucrărilor de lărgire a arterei.

Iată mesajul celor două ONG-uri

„De miercuri, ştirea despre casele iremediabil afectate de lucrările de lărgire ale străzii Traian (zona intersecţiei cu strada Tecuci) face ocolul televiziunilor naţionale. Unele sunt clădiri în care locuiesc chiriaşi şi sunt deţinute de Primăria Municipiului Galaţi, iar altele sunt spaţii comerciale private.

Nu modul în care se răsfrânge acest eveniment asupra imaginii oraşului face obiectul acestui text, ci atitudinea autorităţilor locale faţă de patrimoniul construit din oraşul istoric.

Cu toţii ştim că în cel de-al Doilea Război Mondial şi în perioada regimului comunist Galaţiul a suferit modificări majore ale arhitecturii urbane. Fie că a fost vorba de bombardamente sau de planuri de reconfigurare urbanistică, timpul a demonstrat că oraşul a ajuns ca în anul 1989 să aibă o înfăţişare neunitară, ilogică şi lipsită de armonie.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 27 de ani este o dovadă că modul în care ne raportăm la istoria locală (şi la mărturiile fizice ale acesteia) nu s-a schimbat nici după Revoluţie. Afrontul faţă de patrimoniul construit din Galaţiul vechi continuă zilnic. Lucrările de pe strada Traian (segmentul corespondent fostei străzi Frumoase) sunt cel mai actual exemplu. După ce în anii trecuţi au fost dărâmate toate clădirile de pe latura estică, devine tot mai evident că lucrările efectuate au un impact dezastruos şi pentru cele de pe partea opusă. Prin astfel de lucrări suntem martori la distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al Galaţiului. 

Cum menţionam şi mai sus - acesta este doar un exemplu, pentru că numeroase clădiri deţinute atât de primărie, cât şi de persoane private se află în avansate stadii de degradare şi sunt lăsate să se dărâme. Acest fenomen este sinonim cu ruinarea patrimoniului istoric şi arhitectural prin lipsa intervenţiilor specifice, responsabile, de restaurare şi reinserare în circuitul cultural şi economic. Autorităţile locale nu şi-au asumat în nici un moment din ultimii 27 de ani un plan concertat şi coerent  prin care potenţialul cultural şi economic să fie armonizat cu resursele de patrimoniu imobil ale Galaţiului, implicit cu istoria comunităţii.

Prin acţiunile desfăşurate în ultimii ani de mai multe asociaţii locale a fost demonstrat interesul gălăţenilor faţă de istoria locală. În plan fizic, acesta se poate traduce prin dorinţa locuitorilor de a beneficia de un context spaţial protejat în care valorile comunităţii gălăţene să fie redescoperite, vehiculate şi transmise nealterat generaţiilor viitoare. 

De aceea, vom iniţia la nivelul municipiului o acţiune de strângere de semnături prin care să determinăm Primăria Municipiului Galaţi să se angajeze într-un proces de evaluare şi restaurare a imobilelor istorice pe care le deţine. În acelaşi timp, vizăm ca acest angajament să conţină şi modul în care autorităţile locale relaţionează cu proprietarii particulari ai clădirilor istorice abandonate sau aflate în stare de degradare".

Citit 2848 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2017 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.