Ne aşteaptă o nouă MAJORARE a PREȚULUI apei şi canalizării. Ce SCUMPIRI pregăteşte APĂ CANAL

Ne aşteaptă o nouă MAJORARE a PREȚULUI apei şi canalizării. Ce SCUMPIRI pregăteşte APĂ CANAL
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Gălăţenii vor plăti, în curând, cu cinci la sută mai mult pentru apă rece şi canalizare. Iar până în anul 2023, preţul metrului cub de apă rece va fi majorat în repetate rânduri. Şi canalizarea ne va costa mai mult, în condiţiile în care sunt prognozate anual scumpiri ale tarifului, din 2017 până în 2023.

Cel puţin asta arată Strategia de tarifare a Apă Canal pentru implementarea "Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014-2020", aprobat prin vot de consilierii judeţeni, în şedinţa de luni. Chiar dacă reprezentanţii operatorului de apă rece şi canalizare nu au făcut, deocamdată, un anunţ oficial cu privire la noua majorare a tarifelor, o anexă a proiectului de hotărâre, în care este prezentat "Planul anual de evoluţie a tarifelor la apă şi canalizare", arată că, anul acesta, atât preţul apei reci, cât şi cel al canalizării vor creşte cu cinci la sută.

Practic, documentele oficiale ale Apă Canal confirmă ceea ce directorul societăţii, Gelu Stan, a fost nevoit să recunoască, în noiembrie 2015, la insistenţele fostului prefect de Galaţi, Dorin Otrocol. Aşa cum vă informam la acea vreme, anunţul conducerii Apă Canal a stârnit iritare în rândul unora dintre sindicaliştii prezenţi la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, în special când şeful societăţii a motivat "ajustările tarifare" prin faptul că operatorul are în derulare o serie de proiecte europene, pentru a căror cofinanţare a fost nevoit să contracteze împrumuturi. "La toţi operatorii din ţară este acelaşi fenomen. Asta este situaţia, dacă vrem să avem un nivel civilizat şi normal", declara, la acea vreme, directorul Apă Canal.

Tarifele vor continua să crească, până în 2023

Conform Planului anual de evoluţie a tarifelor, valabil pentru perioada 2017-2023, preţul metrului cub de apă rece se va mai majora cu unu la sută în 2020, cu 1,5 la sută în 2021, cu 1,5 la sută în 2022 şi cu 7,5 la sută în 2023.

Pentru canalizare, documentul arată, pe lângă creşterea de cinci la sută de anul acesta, majorări de doi la sută în 2018, de trei la sută în 2019, de 3,5 la sută în 2020, de 7,5 la sută în 2021, de 10 la sută în 2022 şi de 18 la sută în 2023.

Cel mai probabil, majorarea tarifelor la apă rece şi canalizare, pregătite pentru acest an, se va aplica din vară, întrucât, în documentele oficiale, Apă Canal se precizează că „Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an, cel târziu la 1 iulie, atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali”.

Reprezentanţii societăţii au precizat, însă, că procentele avansate (ajustările în termeni reali, cum sunt numite în documente) nu includ inflaţia în perioada dintre ajustările tarifare şi nici taxa pe valoare adăugată.

Deşi am încercat să îi contactăm telefonic atât luni, după şedinţa Consiliului Judeţean, cât şi ieri, pentru un punct de vedere, reprezentanţii Apă Canal nu au fost de găsit.

În măsura în care vom reuşi să intrăm în contact cu aceştia, vom reveni cu informaţii suplimentare, de interes pentru cititorii noştri.

În prezent, metrul cub de apă rece este 4,19 lei (3,84 de lei fără TVA), iar canalizarea - 2,52 de lei (2,12 lei fără TVA).

PREŢUL APEI RECI a încins spiritele la Prefectura Galaţi - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 14326 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2017 01:20

10 comentarii

 • postat de Jon
  Vineri, 28 Aprilie 2017 00:16
  "Sa fim corecti", de ce te raportezi doar la preturile din Germania si Danemarca? De salariile pe care le castiga acei oameni, nu zici nimic? .. Pai, sa fim corecti!! Daca ne aliniem cu preturile, hai si cu salariile, zic...
  0
  2
  Raportează
 • postat de Sa fim corecti
  Joi, 27 Aprilie 2017 13:38
  O marire de numai 5 la suta este prea putin !
  In Romania, un metru cub de apa, costa (aproximativ) 1,5 euro in timp ce, in Germania, pretul apei este de peste 5,3 euro pentru un metru cub, ca sa nu mai vorbim despre Danemarca unde, un metru cub de apa potabila, costa peste 6,19 euro !
  Daca vrem sa avem o viata civilizata precum in occident, trebuie sa ne aliniem la toate standardele de acolo, nu numai la cele care ne convin noua.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Joi, 27 Aprilie 2017 08:30
  Suntem un oras inconjurat de apa, dar platim pe metru cel mai mult si nu era suficient, asa ca trebuie sa mai scumpesca ceva!Ne meritam soarta pentru ce am votat
  0
  0
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 22:00
  Nu am vazut nici un consilier local sau judetean sa faca interpelari catre cei de la Apa Canal.Probabil ca sunt obligati sa raspunda la solicitarilor celor care au fost alesi.Dar acestia rod oase in consiliu de administratie si atunci de ce sa intrebe.Lasa ca prostii care ii aleg platesc,vor accepta majorarile si vor inghiti in sec.HALAL DE NOI,GALATENII.Avem apa langa noi,dar platim ca si cum am fi in desert.
  0
  0
  Raportează
 • postat de DragosG
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 11:04
  Pai asa e cand e monopol, ridici pretul pe servicii de cacat. Apa nu are presiune, nu este curata, angajatii de pe teren sunt in genere niste sobolani de canale odiosi si fara niciun pic de respect fata de client. Genul de firma la care clientii in mod normal s-ar duce sa le spuna sa isi bage contractul acolo unde nu bate niciodata soarele. Dar fiind monopol, nu poti sa faci decat sa ii injuri pe hoti printre dinti si sa zici aia e.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Teutonul
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 10:47
  Să ajungă la prețul apei calde!
  Suntem pe malul gârlei și apa e mai scumpă ca la alții.
  Măresc prețul pentru a acoperi ineficiența unui sistem.
  Apropo, nu închidem și APA-CANAL? Sau măcar o mică privatizare spre un străin ce nu angajează ”pe ochi frumoși”?
  0
  0
  Raportează
 • postat de viper
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 10:36
  deci astia au de gind sa ne omoare . la iarna nu vom avea caldura centralizata ca apa calda nu mai avem de mult chit ca avem plata la zi .acum vor sa-si scoata pirleala scumpind iar apa rececare si asa e destul de scumpa desi e de la mama natura ca cheltuielile cu tratarea si transportul nu sint justificate niciodata de parca e secret de stat. avem niste consilieri si un primar de nimic care nu sint in stare sa faca ceva pt cetatenii acestui oras
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dani
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 07:53
  Mao informeazate. De unde ai scos pretul asta minuscul. E de mult vreo 6.80 lei
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 06:46
  Daca s-au realizat investitii inseamna ca aceste conduc in mod obligatoriu la cresterea eficientei si a productivitatii ,respectiv acoperirea amortismentelor ,inclusiv dobanzile la credite , datorita acestor doua deziderate. Ce fel de studiu de fezabilitate or fi avut investitiile respective daca conduc la scumpiri si impovararea populatiei ? Cu cat a scazut sau va scadea numarul salariatilor ca urmare a modernizarii prin investitii ? De ca Apa Canal ,societate a cetatenilor Galatiului ,gestionata de CL si Primaria Galati , mareste tarifele si realizeaza tot odata profit ? Daca asa stau lucrurile si suntem amenintati cu valuri de scumpiri pana hat in 2023 ,ce ar fi sa nu mai achitam sub nici o forma aceste servicii cu riscul de a fi intrerupta furnizarea ,sa vedem si noi cum poate fi invins acest monopol dictatorial .Pe noi chiar nu ne consulta nimeni fiindca alesii locali( care nu prea mai sunt ai nostri ) se comporta de parca societatile de utilitati sunt propietatea lor. Cred ca ar trebui sa nu mai fie invocata gaselnita cu " Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare in judetul Galati " si acea facatura care este "Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitarã Serviciul Regional Apã Galaţi " . Ce treaba au cetatenii municipiului Galati cu alimentarile cu apa si canaliazarile din celelate 22 de localitati din judet ? Apropo , poate cineva sa ne lamureasca cat este din tarifulele de apa + canalizare ,costul pomparii apelor uzate la statia de epurare , contra naturii ? La Braila de ce s-a putut realiza statia de epurare in aval de oras ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sacagiul sâcâitor
  Miercuri, 26 Aprilie 2017 02:38
  In ciuda cererilor repetate, nici pana in ziua de astazi Apa Canal n-a gasit de cuviinta sa prezinte o fundamentare a pretului apei. Indifierent cine a cerut-o, fie Marius Stan, Dumitru Nicolae, consilierii din mandatul precedent sau de anțărț cu un mandat. Prețul metrului cub de la furnizor (apa de Dunare -Arcelor Mittal) era de 9 bani pe metru cub. Aia de adancime nu cred c-o vinde mai scump Compania Nationala Apelor Romane. Dar si 90 de bani , si 2 lei sa fie, nu e normal ca un produs sa fie scumpit de cateva ori doar pe lantul de ambalare/tratare si distributie. Ganditi-va ce-ar fi sa fie asa si la alte produse in vrac, benzina, fructe/legume, gaze, energie electrica, internet etc. Pana si Calorgalul, care transforma agentul termic din industrial in casnic si tot nu practica asa scumpiri, cel mult dubla. Iar Apa Canal degeaba argumenteaza cu investitiile fiindca acelea nu le fac ei, ei sunt doar un SA chitit pe profit. Infrastructura, statiile, tevile, bazinele apartin avutului municipalitatii. Si tot municipalitatea si bugetul UE au bagat bani in modernizari. Este?
  Cred ca tura asta, odata cu noua scumpire, rupem ștuțul d-nu' Gelu Stan, nu?...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.