Acuzaţii de discriminare în mediul de afaceri. Aleşii locali au aruncat cu bani în stânga şi-n dreapta

Acuzaţii de discriminare în mediul de afaceri. Aleşii locali au aruncat cu bani în stânga şi-n dreapta
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aleşii locali s-au arătat, ieri, mărinimoşi cu sportul şi cu cele sfinte. Nu mai puţin de 32 de cluburi sportive şi 26 de biserici au primit finanţări de la bugetul local. Potrivit declaraţiilor consilierului local PSD Zanfir Ilie, s-au alocat 7,2 milioane de lei asociaţiilor sportive şi un milion de lei lăcaşurilor de cult.

Dezbateri aprinse a stârnit un alt proiect de hotărâre cu „dare de bani” - scutirea SC Navrom Centru de Afaceri de la plata impozitului pe teren şi pe clădirea în care funcţionează Parcul de Soft.

E legal, dar nu şi moral

Semnatarul proiectului de hotărâre privind ajutorul individual de minimis acordat SC Navrom Centru de Afaceri, viceprimarul PSD Sorin Enache, a ţinut să explice din start scopul acestei facilităţi: "Noi, practic, nu ajutăm Navrom Centru de Afaceri, ajutăm investitorii care au închiriat acele spaţii din Parcul de Soft să beneficieze de o chirie modică, de numai doi euro pe metru pătrat. Acest ajutor de minimis este primit din 2004, în baza Codului Fiscal, şi a avizului Consiliului Naţional al Concurenţei. Doar în 2016, modificarea Codului Fiscal a permis această sincopă de a nu mai primi ajutor. În cazul în care nu acordăm acest ajutor de minimis, perfect legal, acele cheltuieli cu plata impozitului pe teren şi pe clădire se vor întoarce în chiriile suportate de oamenii de afaceri care au închiriat acolo spaţii", a explicat vicele.

Replica a venit din partea consilierei PMP Oana Iurescu, care a ţinut să atragă atenţia că suma de doi euro nu se aplică tuturor chiriaşilor din clădire. Consiliera a amintit de proiectul aflat în dezbatere publică prin care Primăria vrea să scutească persoanele juridice de penalităţile acumulate la bugetul local: "Fiecare firmă din Galaţi are nevoie de o gură de aer, nu numai Navrom! Sunt 4.900 de firme în Galaţi care aşteaptă o gură de aer! Nu să-i ajutăm doar în neplata penalităţilor? Cele 4.900 de firme sunt adevăraţii contribuabili! Nu vorbim de legalitate, ci doar de moralitate! Mi se pare, totuşi, că facem o discriminare între Navrom şi celelalte firme din municipiu. De unde ştim că Navrom nu are, de fapt, probleme financiare?"

În cele din urmă, ajutorul individual a fost aprobat cu 16 voturi pentru - (PSD, ALDE, UNPR), patru abţineri (PNL) şi două voturi împotrivă (PMP).

Când s-au împărţit banii pentru sport, liberalii s-au abţinut de la vot, motivând că nu există un regulament de finanţare a sportului, iar cei care vor fi de acord o fac pe riscul lor. Cele mai mari alocări au ajuns la: Asociaţia Clubul Sportiv Arcada Galaţi - 1.267.500 de lei, Asociaţia Clubul Sportiv Phoenix Galaţi - 1.159.583 de lei, Clubul Sportiv Municipal Dunărea Galaţi - 1.305.000 de lei, Clubul Sportiv United Galaţi - 707.219 lei, Clubul Sportiv Universitatea Galaţi - 700.000 de lei, Asociaţia Handbal Club Danubius CSU Galaţi - 609.000 lei şi Suporter Club Oţelul Galaţi - 200.000 de lei.

Citit 6017 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.