Cum vrea PNL să susțină mediul privat. Proiect de lege pentru reducerea poverii fiscale pentru întreprinzători

Cum vrea PNL să susțină mediul privat. Proiect de lege pentru reducerea poverii fiscale pentru întreprinzători
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Reducerea cotei de contribuții la asigurările sociale pentru angajat și angajator cu aproximativ șapte la sută, reducerea cotelor de impozitare ale venitului și profitului de la 16 la 10 la sută, transferul plății asigurărilor de șomaj în totalitate către angajat și reducerea cotei de contribuții pentru concedii și indemnizații. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care liberalii le propun într-un proiect de lege pentru susținerea mediului de afaceri și diminuarea poverii fiscale pentru angajatori. Propunerea legislativă privind diminuarea poverii fiscale pe piața muncii, al cărui co-inițiator sunt alături de mai mulți colegi din PNL, a primit un prim aviz pozitiv în cadrul procedurii parlamentare. Avizul pozitiv al Consiliului Legislativ îmi dă speranța că proiectul va avea același parcurs atât în cadrul comisiilor de specialitate, cât și în plenul Senatului.  Am speranța că, indiferent de culoarea politică, parlamentarii vor decide să susțină acest proiect, deoarece reprezintă un sprijin esențial pentru antreprenorii și întreprinzătorii din țara noastră, cei tot mai mult încercați de măsurile populiste și partizane ale reprezentanților guvernării PSD – ALDE. Ca partid liberal, PNL își asumă protejarea mediului privat din România și promovarea politicilor pro-business”, a transmis senatorul George Stângă, președintele PNL Galați

Acesta a precizat că majorarea salariului minim (de la 1.250 de lei la 1.450 de lei) induce costuri suplimentare în sectorul privat, costul pentru angajator crescând cu 244 lei pe angajat. Astfel, reducerea contribuţiei sociale de la 39,5 la sută la 32 la sută face ca acest cost să crească cu doar 147 lei. Având în vedere că se preconizează creşterea salariului minim în anii următori cu aproximativ 20 la sută şi ale cheltuielilor publice cu 15 la sută, este necesară şi reducerea cotei de impozitare a venitului pentru a-i putea permite angajatorului să beneficieze de resurse pentru investiţii şi alte angajări. Această măsură creşte venitul net, reduce povara fiscală pentru angajator şi ne aşază mai aproape în ceea ce priveşte impozitarea forţei de muncă de ţările din regiune”, potrivit parlamentarului.

Scăderea cotei de impozitare a profitului de la 16 la sută la 10 la sută coroborată cu reducerea contribuţiilor sociale, are, potrivit președintelui PNL,  rolul scăderii impactului creşterii salariului minim asupra companiilor, în special mici şi mijlocii. Reducerea cotei de impozitare a profitului este o măsură necesară având în vedere contextul internaţional în care ţările dezvoltate anunţă tăieri agresive de taxe pentru companii. Mai mult, reducerea acestei cote de impozitare era necesară având în vedere evoluţia investiţiilor străine directe în regiune şi cotele de impozitare a profitului din ţările învecinate (Bulgaria zece la sută, Ungaria nouă la sută).

Citit 5501 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2017 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.