Salariul, ca un măr al discordiei

Salariul, ca un măr al discordiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii locali s-au „inflamat” marţi pe seama salariului pe care îl va primi managerul Teatrului Muzical, Florin Melinte * Cum s-au aprins, aşa de repede s-au şi stins, contractul de muncă al acestuia, cu un salariu de 6.489  lei (brut), fiind aprobat *

Aleşii locali s-au întrunit ieri într-o şedinţă subţire, de vară. Consilierilor le-a luat mai mult timp să se adune în sală, decât să aprobe cele 10 puncte de pe ordinea de zi.

Doar 3 proiecte au suscitat discuţii. Două dintre ele făceau parte din programul ISPA şi cu toate că aleşilor le-au fost aduse fără avizul comisiei de specialitate, chiar în timpul şedinţei, le-au votat.

„Mărul discordiei” l-a constituit Florin Melinte, declarat prin hotărâre a Consiliului Local  câştigătorul concursului de proiecte de management la Teatrul Muzical. Aleşii au aprobat contractul de management al lui Melinte pe cinci ani, începând chiar din 18 august.

„Economie”

În numele grupului PD-L, consilierul Mihai Alin a criticat sporul de până la 55 la sută aplicat salariului brut prevăzut de 4.894 de lei de care urma să beneficieze Melinte: „Să scoatem acest spor, în caz contrar grupul PD-L va vota împotrivă”.

Şeful Comisiei de Cultură, conservatorul Gheorghe Bugeag i-a explicat că sporul nu este de 55 la sută, ci de numai 18 la sută, iar prin acordarea lui se urmăreşte uniformizarea salariilor directorilor de teatre.

Grupul PSD, prin viceprimarul Nicuşor Ciumaceco şi consilierul Nicolae Rainea, susţinea sporul propus de Comisia de Cultură. „4-5 milioane, astea-s mărunţişuri”, a catalogat sporul fostul arbitru internaţional.

Grupul PC se împărţise în două: Picu Apostol Roman şi Răzvan Avram susţineau sporul, Eugen Găvan se împotrivea pretinzând că directorii din cultură nu fac altceva decât să cheltuiască banul public, motiv pentru care n-au nevoie de sporuri.

Să desfiinţăm Ministerul Turismului!

Grupul PD-L, prin vocea lui Constantin Olaru, cerea „economie” la buget: „Fac apel la conştiinţa dumneavoastră şi să ne gândim că întreaga economie naţională se află într-un moment foarte dificil, toate partidele încearcă să-şi aducă aportul (sic!) pentru a putea reuşi să trecem de această situaţie economică sensibilă. Situaţia salariilor ar trebui gândită, să votăm cu maximă responsabilitate”.

Viceprimarul liberal nu şi-a putut reţine sarcasmul: „Daţi-mi voie să-mi şterg lacrimile pentru încercarea unor colegi de a salva bugetul de stat de o gaură de 4 miliarde luând 18 la sută unui director de teatru. Am şi eu o propunere: scoatem o sută de milioane de euro dacă desfiinţăm Ministerul Turismului”.

Lăsând ironiile la o parte, Cristea a propus ca echipele de control de la Primărie să verifice terenurile ocupate ilegal, pentru că din amenzile aplicate se vor aduna de „500 de ori leafa directorului de la Muzical, într-o singură zi”. „Dacă e vorba de 3-4 milioane pentru un director de instituţie de cultură, nu e mult”, a punctat viceprimarul liberal.

14 la 6

Cu 14 voturi pentru şi 6 împotrivă, noul manager al Muzicalului va avea o remuneraţie de 6.489  lei (brut), constituită din: „salariul maxim brut plătit în instituţie, conform prevederilor legale – 5.495  lei -  la care aplică indexările legale, şi un spor de 18% aplicat la salariul maxim brut, la care se vor aplica indexările conform legii, plus alte sporuri  specifice instituţiei”.

Citit 838 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.