Războiul gunoiului împarte judeţul

Războiul gunoiului împarte judeţul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bârladul îşi cară deşeurile la Tecuci * Pentru că nici banii din gunoi… nu au miros! * Primarul Finkelstain nu s-ar feri nici de gunoiul italian; bani să iasă! * Asocierea judeţeană: „Niciun fel de avantaj” pentru Tecuci! * Singur, Tecuciul câştigă anual 700.000 de lei! *

În plină criză economică, gunoiul devine o marfă cu mare căutare! Gunoiul se procesează pentru a se recupera metalele, dar câştigă enorm  şi proprietarii gropilor de gunoi.

S-a ajuns până acolo încât din Bârlad, oraşul care trimitea, înainte de Revoluţie, mii de navetişti în Combinat, doar gunoiul menajer mai face acum… naveta în judeţul nostru, dar la Tecuci. Tecuciul şi comuna Matca sunt singurele dintre cele 64 de localităţi ale judeţului care nu au intrat în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv.

Fără asociaţie, nu se poate desfăşura Planul judeţean de gestionare a deşeurilor al Consiliului Judeţului (CJ) şi se pierd astfel vreo 186 milioane de euro, căci termenul până la care trebuie încheiată „afacerea” este sfârşitul lunii. Sau există varianta pierderii a vreo 60 de milioane de euro, dacă asociaţia va fi văduvită de aceste localităţi.

Mai mulţi primari PSD, intraţi deja în asociaţie, le-au blamat pe rebele, iar preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, le-a acuzat de interese politice împotriva interesului comun judeţean. Într-adevăr, şi primarul Tecuciului, şi cel din Matca, sunt membri PD-L…

Tecucenii plătesc depozitarea la jumătate faţă de clienţii străini

Mărul discordiei vine de la faptul că CJ vrea să administreze în curtea unor primării care susţin că se pricep şi singure la aşa ceva. „Sunt subiecte complet diferite: modul în care se gestionează deşeurile este un subiect, iar modul în care se colectează şi transportă aceste deşeuri este un alt subiect”, a replicat acuzaţiilor primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain.

Pentru gestiunea deşeurilor – adică prelucrare, valorificare, se poate discuta despre asociere, cu condiţia ca… „municipiul Tecuci să aibă un cuvânt de spus: prezenţa unui depozit zonal de deşeuri pe raza administrativă a Tecuciului creează inevitabil probleme municipiului Tecuci!”

Nu numai ca poluare, dar şi prin faptul că maşinile de gunoi tranzitează oraşul, care trebuie să aibă, în compensaţie „un avantaj financiar”, spune primarul. „Ceea ce se şi întâmplă în momentul de faţă, pentru că la groapa de deşeuri am un tarif diferenţiat – deci municipiul Tecuci plăteşte jumătate intrarea în groapa de deşeuri faţă de cei din alte localităţi; inclusiv vasluienii – Bârladul, adică. Pe principiul «poluatorul plăteşte». Este o activitate economică, ca orice activitate economică”: aduce anual vreo 700.000 lei – şapte miliarde lei vechi!

Pe principiul „frate-frate, dar gunoiu-i pe bani!”, primarul spune: „Ori că aduc gunoi 300.000 cetăţeni din tot judeţul Galaţi – cam atâţia sunt arondaţi pe depozitul Tecuci – ori că ne aduce Bârladul, este aceeaşi situaţie”. 

Doar că nici Bârladul nu va „deversa” la infinit aici… Oraşul vasluian nu a avut un program de conformare la cerinţele UE şi anul trecut a fost obligat să-şi închidă depozitul. Acum, bârlădenii sunt în  curs de construcţie a unui depozit propriu ecologic, am aflat tot de la primarul tecucean.    

Italia, ti amo!

Pe acelaşi principiu, chiar şi gunoiul italian - în ciuda scandalului iscat atunci când napoletanii au vrut, la începutul anului trecut, să transporte gunoi în România - ar putea fi „cazat” la Tecuci, pe bani mulţi – tot sunt disperaţi italienii că nu mai au unde să depoziteze în frumoasa lor ţară.

Primarul nu s-a ferit să recunoască: „În condiţiile în care ai capacitate tehnică de a funcţiona, nu este nicio problemă. Cu atât mai mult cu cât acum se implementează  sisteme moderne. Şi am în vedere şi un sistem gen incinerator în plasmă”.

Autonomia, la gunoi?

Doar nu s-a dat… la gunoi mult-trâmbiţata autonomie locală: „Sunt chiar în discuţie cu o firmă care lucrează la un studiu de fezabilitate  cam de cinci-şase luni, privind depozitul zonal Tecuci. Sigur, se poate folosi şi formula parteneriatului public-privat, se poate folosi şi formula derogării pe servicii... Ca să concluzionez, nu am pus problema faptului că aducem un venit, ci faptul că Tecuciul, care va fi acreditat pe post de depozit zonal, este tratat ca orice localitate, neavând niciun fel de avantaj din acest contract”.

Tecuciul cu deranjul, judeţul cu avantajul…

„Pentru că acest contract ne obliga să punem gratuit la dispoziţie terenurile, să cedăm drepturile de folosinţă, de exploatare!” Dar de ce şi Matca?

„Matca a rămas aproape de Tecuci, pentru că voi face probabil o asociere cu ei, ori pentru un program european, ori pentru delegarea în comun a serviciilor pentru deşeuri. Nu însă şi salubritatea. Aceasta este în momentul de faţă într-o situaţie amuzantă: au semnat toate comunele că vor delega salubritatea în comun prin această asociaţie, dar toţi îşi fac acum licitaţie pe cont propriu pentru colectarea şi transportul gunoiului. Deci îşi încalcă propriile hotărâri de consiliu local”.   

„Nici n-am avut şansa să negociem ceva”

„Nici n-am avut şansa să negociem ceva, din păcate! Ni s-a transmis un proiect şi ni s-a spus: votaţi-l! N-a avut loc nicio consultare pe articole. N-am avut şansa să transmitem rezervele noastre. Când vrei să faci o asociere care cere acordul părţilor, e normal să le chemi”.

Războiul de secesiune al gunoiului

„Nu ne opreşte nimeni să facem o altă asociere, pe zona de nord a judeţului, la care poate să fie partener şi Consiliul Judeţean. Pentru că nu ne obligă nimeni prin nicio lege, deşi se afirmă aceasta, să fie o singură asociaţie de dezvoltare intercomunitară în judeţ – pot să fie mai multe. Cu prezenţa Consiliului Judeţului în mai multe asociaţii. Şi chiar este mai bine aşa - poate să apară o concurenţă: cine gestionează mai bine. Nu o singură asociaţie-mamut, cu atât mai mult cu cât vorbim de două depozite zonale: Galaţi şi Tecuci”. 

Deci: „Eu nu am vrut să mă asociez deoarece  clauzele respectivului contract de asociere sunt abuzive şi intră în câteva din perogativele consiliilor locale în ceea ce priveşte salubrizarea propriilor localităţi”.

Comentarii foto:

1 - Şi-a amintit primarul Finkelstain de… vremea judeţului Tecuci?

2 - Deocamdată, fumegă containerele…

Citit 811 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.