Câţi BANI a avut Galaţiul în 2016 şi cum i-a CHELTUIT | Subvenţiile, de două ori mai mari decât investiţiile

Câţi BANI a avut Galaţiul în 2016 şi cum i-a CHELTUIT | Subvenţiile, de două ori mai mari decât investiţiile
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Autorităţile gălăţene nu s-au putut plânge că, în 2016, nu au avut fonduri, în condiţiile în care veniturile adunate în vistieria locală s-au ridicat la peste 118 milioane de euro. Cum s-au cheltuit banii? Peste 108 milioane de euro au susţinut funcţionarea oraşului şi doar 9,8 milioane de euro au finanţat investiţiile. Paradoxal, subvenţiile la căldură şi transport au înghiţit peste 20 de milioane de euro, dublu faţă de banii cheltuiţi efectiv pentru dezvoltarea oraşului!

La ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii au luat act de modul în care s-au cheltuit anul trecut banii oraşului, aprobând contul anual de execuţie al bugetului local. Potrivit documentului votat, bugetul local al Galaţiului a înregistrat, în 2016, venituri de 531,2 milioane de lei (adică aproximativ echivalentul a 118 milioane de euro - n.r.) şi cheltuieli totale de 530,8 milioane de lei (117,9 milioane de euro). Iată de unde ne-au venit banii şi cum au fost cheltuiţi.

Cu cât au contribuit gălăţenii la bugetul local

Din raportul de specialitate al hotărârii votate de aleşi reiese că grosul banilor la bugetul local au venit din veniturile fiscale - 432,5 milioane de lei (96,1 milioane de euro). Numai din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii, sume defalcate din TVA s-au încasat 192,9 milioane de lei (42,8 milioane de euro) şi alţi 161,7 milioane de lei (35,9 milioane de euro) au provenit din impozite pe venit, profit şi câştiguri din capital.

Vistieria locală a primit ca subvenţii de la alte nivele ale administraţiei publice şi de la bugetul de stat doar 13,1 milioane de lei (2,9 milioane de euro). Sumele primite de la Uniunea Europeană au fost de 25,4 milioane de lei (5,6 milioane de euro).

Funcţionare vs dezvoltare

Important pentru gălăţenii care şi-au plătit impozitele şi taxele la bugetul local este să afle cum au fost cheltuiţi cei 530,8 milioane de lei - 117,9 milioane de euro. Potrivit datelor bugetare, 486,3 milioane de lei, adică 108 milioane de euro, au reprezentat cheltuielile efective de funcţionare a oraşului. Conform raportului de specialitate al hotărârii votate, plăţile efectuate pentru dezvoltarea oraşului au fost de 44,5 milioane de lei, adică 9,8 milioane de euro. Procentual, rezultă că peste 91,61 la sută din banii cheltuiţi s-au dus pe funcţionare şi doar 8,38 la sută din cheltuielile efective au fost destinate investiţiilor.

Mai trist este că municipalitatea a cheltuit dublu pentru subvenţii, în detrimentul investiţiilor. Astfel, în raportului de specialitate, în cadrul secţiunii funcţionare, scrie negru pe alb că, în 2016, s-au dat subvenţii în valoare de 90,2 milioane de lei, din care 58 milioane de lei pentru subvenţie pentru energia termică şi 32,2 milioane de lei - subvenţie pentru transportul public de persoane. Aritmetic, banii plătiţi pentru investiţii - 9,8 milioane de euro - reprezintă doar jumătate din suma asigurată de la bugetul local pentru subvenţii - 20 de milioane de euro.

Câţi bani se vor aduna în 2017 la bugetul local şi cum vor fi ei cheltuiţi vom afla în iunie 2018.

În anul 2016 s-a cheltuit pentru servicii de salubrizare şi colectare deşeuri menajere în municipiul Galaţi suma de 18.807.452 de lei, potrivit Raportului de specialitate al proiectului de hotărâre.

Cum a gestionat Primăria banii împrumutaţi

Pe lângă taxele şi impozitele pe care gălăţenii le-au plătit la bugetul local, Primăria a avut la dispoziţie, în 2016, şi două credite contractate special pentru investiţii, la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi la CEC Bank. Conform documentelor care au ajuns pe masa aleşilor, prevederile bugetare au fost de 147.832.630 de lei, dar tragerile efectuate au fost de 70.924.413 lei. Procentul de realizare a fost astfel de doar 47,98 la sută.

AFLĂ ȘI cine ÎMPRUMUTĂ Galaţiul cu 100 de milioane de lei - CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 5521 ori Ultima modificare Joi, 22 Iunie 2017 13:06

8 comentarii

  • postat de Iondelaraion
    Miercuri, 21 Iunie 2017 22:06
    Și investițiile sunt de o anumită categorie ce nu aduc aproape nici un beneficiu comunității. Până nu se fac investiții din fonduri europene nerambursabile iar proiectele + execuțiile să fie in termen, degeaba. Centura trebuie regandita, sistemul centralizat de încălzire desfiintat , avem nevoie neapărat de aeroport că suntem cel mai izolat loc din țară, ne batem joc de Dunăre. Înainte de toate e nevoie să zboare din funcții triste personaje gen picu , paslaru, bacalbașa și mulți alții,adică majoritatea
    0
    2
    Raportează
  • postat de Bula
    Miercuri, 21 Iunie 2017 17:00
    Si investitii ce inseamna?
    1 panselute
    2 piscina olimpica de la elice
    3 padoc caini maidanezi
    4 autobuze si tramvai second hand gata ruginite
    5 primarie noua

    Mai jos definitie investitie:
    Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obținerii de profituri;
    Care e profitul?
    La noi sunt cheltuieli nu investitiiiiiiii.
    De la lovitura de stat din 1989, satul electrificat galati nu a facut profit, deci nici investitiiiiiiii.
    Pierdem fabrici, uzine, scoli, populatie........
    0
    10
    Raportează
  • postat de Florin
    Miercuri, 21 Iunie 2017 16:45
    De ce Transurb care a ramas pe pozitie de monopol, mai beneficiaza de subventii? De ce nu este obligata conducerea Transurb sa atraga fonduri europene, sa cumpere autobuze noi, nepoluante si sa faca profit?

    Pentru ce castiga directoarea Transurb 7.000 de lei net+bonusuri, ca nu aduce nimic bun pentru aceasta societate?
    0
    10
    Raportează
  • postat de marius
    Miercuri, 21 Iunie 2017 11:49
    Valoarea subventiilor reprezinta plata voturilor exprimate. Deci nu este de mirare ca aceasta valoare este atat de mare.
    1
    8
    Raportează
  • postat de HIGHLANDER_GL
    Miercuri, 21 Iunie 2017 09:58
    Draga Viata Libera as dori un articol in care sa detaliati si ce inseamna functionarea orasului si costurile cu fiecare domeniu, ex.: salarii functionari primarie, buget scoli, iluminat stradal etc... sa putem avea o imagine corecta a cheltuirii banului public !
    0
    18
    Raportează
  • postat de Jack the Ripper
    Miercuri, 21 Iunie 2017 09:08
    Asa poate inteleg si milogii ca daca ar plati caldura fara subventii, ar cere sa stea in frig! Domnule Primar, daca vreti un experiment interesant, in aceasta iarna nu opriti caldura in sistem centralizat, ci doar nu alocati niciun leu subventie, fiecare sa plateasca INTEGRAL ceea ce consuma....sa vedem si noi plansete si vaiete !!!!
    4
    10
    Raportează
  • postat de Adi
    Miercuri, 21 Iunie 2017 06:52
    Trebuie reduse aceste subventii doar la nivelul celor cu nevoi speciale. Subventionam atat pe transport cat si energie termica atat actuali cat si fosti puturosi care au venituri mici sau deloc. STOP cumpararii anticipate de voturi. Calorgal sa se dezvolte la suprafata prin infiintare de microcentrale de bloc pe care sa le gestioneze.
    3
    10
    Raportează
  • postat de IC
    Miercuri, 21 Iunie 2017 04:52
    S-a cheltuit pe subventii dublu fata de investitii ,basca ajutoarele de tot felul , situatia respectiva arata ca orasul moare incet ,incet ,ajutat si de cei care-l administreaza . Sa speram ca actualul primar va privi si spre viitor .....desi se pare ca nu este lasat ( vezi betele in roate puse in ceea ce priveste asanarea principalei "gauri negre " a bugetului orasului -paguboasa incalire centralizata ).. Ingrijorator este ca si la nivel national ,actuala putere , neglijeaza total investitiile . Cine traieste numai pentru a "manca"... ..moare f f repede .mi-a placut ,zicerea pe un post TV a unei tinere femei, ,dintr-o familie intoarsa de la munca in agricultura in Grecia : "...am venit cu ceva bani ,am cumparat casa si terenul asta si am investit ,aproape toti banii ,intr-un hectar de solarii .... mai intai investitia ,care sigur ne va asigura traiul si banii si apoi facem si vila ,masina etc.".
    1
    7
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.