Apă cu ţârâita din cauza irigaţiilor | Comuna Vânători CUMPĂRĂ APĂ de la Galaţi şi MAJOREAZĂ TARIFUL

Apă cu ţârâita din cauza irigaţiilor | Comuna Vânători CUMPĂRĂ APĂ de la Galaţi şi MAJOREAZĂ TARIFUL
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cei peste 5.000 de localnici din Vânători, comuna "invadată" de vile şi populată de sute de gălăţeni care şi-au ridicat case cu etaj la o aruncătură de băţ de municipiu, vor plăti mai mult pentru apa potabilă pe care o consumă.

Întrucât se confruntă cu mari probleme în asigurarea în regim continuu a apei potabile pentru consumatori, iar în lunile de vară ajung să furnizeze apă cu program, din cauză că mulţi dintre săteni îşi irigă culturile cu apa potabilă, destinată uzului casnic, autorităţile din Vânători vor cumpăra apă din municipiul Galaţi, de la Apă Canal. Informaţia ne-a fost confirmată atât de către primarul Marian Ghinea, cât şi de către reprezentanţii Apă Canal.

"Am luat decizia de a cumpăra apă de la Galaţi. Altă variantă nu avem pentru a le asigura oamenilor acest serviciu permanent. Localnicii nu vor să înţeleagă sub nicio formă că nu trebuie să îşi irige culturile cu apa potabilă, motiv pentru care, în fiecare vară, avem probleme mari şi suntem nevoiţi să furnizăm apă cu program. Celor care vor să facă agricultură şi au un făcut un business din asta - ştiţi că Vânători reprezintă un bazin legumicol important - le-am spus să apeleze la alte surse, să-şi facă puţuri, dar degeaba", ne-a declarat primarul comunei.

Întrebat dacă achiziţia unei cantităţi importante de apă din municipiul Galaţi va genera şi majorarea tarifului pentru cei care locuiesc în Vânători, edilul a răspuns afirmativ. "Obligatoriu, vom asista la o creştere a preţului apei. Noi nu suntem incluşi în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) - Serviciul Regional Apă Galaţi şi, de-a lungul anilor, am atras singuri fonduri pentru a investi în apă şi canalizare. Tariful practicat de Apă Canal la nivelul judeţului este de 4,3 lei pentru metrul cub de apă potabilă, în timp ce localnicii din Vânători plătesc, de şapte ani, 2,5 lei pe metru cub. Nu pot spune cu cât se va majora, întrucât decizia aparţine ANSRSC, ei fac studiu şi dau standarde de preţ", ne-a declarat primarul.

Potrivit acestuia, comuna Vânători este alimentată, în prezent, de la Brateş, unde există patru puţuri de adâncime. Diferenţa de consum între lunile de vară şi cele de toamnă, iarnă şi primăvară este de şase ori mai mare, spune primarul, care a precizat că, zilnic, sunt pompaţi în reţea 1.500 de metri cubi.

Reprezentanţii Apă Canal au confirmat că autorităţile din comuna Vânători au depus o documentaţie pentru proiectul alimentării cu apă din municipiul Galaţi, pentru a suplimenta cantitatea furnizată oamenilor.

Citit 9992 ori Ultima modificare Marți, 04 Iulie 2017 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.