Lupta cu morile de vânt | Primăria Galați, neinteresată să-şi reabiliteze termic imobilele
Foto: ”Viața liberă”

Lupta cu morile de vânt | Primăria Galați, neinteresată să-şi reabiliteze termic imobilele
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Preşedintele unei asociaţii de locatari se chinuieşte, de aproximativ cinci ani, să convingă Primăria să investească în reabilitarea termică a unui bloc de locuinţe pe care municipalitatea îl are în proprietate. Primăria lansează apeluri către asociaţiile de proprietari să-şi reabiliteze termic blocurile, pe fonduri europene, cu sprijinul său, însă pare să ignore, de ani buni, imobile importante pe care le are în proprietate. Aşa cum este blocul C, din bulevardul Milcov nr. 25, o construcţie cu trei etaje, care are în componenţă 32 de apartamente cu două camere şi 10 apartamente cu o cameră, toate ocupate de chiriaşi.

Întrucât imobilul are aproape 50 de ani de când a fost construit, preşedintele Asociaţiei de locatari nr. 859, Marian Roşioru Micu, a făcut demersuri, în nenumărate rânduri, pentru ca autorităţile să investească în reabilitarea termică a blocului. În schimb, a primit doar amânări şi multe promisiuni, neonorate evident. "Ne-am ţinut ca scaiul de ei, dar nu s-a întâmplat nimic. Ni s-a spus, anul trecut, că vom putea beneficia de finanţare europeană pentru reabilitarea termică a blocului, dar nu a fost nici pe departe aşa. Doar asociaţiile de proprietari au această oportunitate. Fiind toţi locatarii chiriaşi, nu este posibilă transformarea asociaţiei de locatari în proprietari. Imobilul se află în domeniul privat al municipiului Galaţi", ne-a spus preşedintele asociaţiei de locatari.

Nici pereţii îngheţaţi şi igrasia nu i-au sensibilizat

"Eficienţa energetică a acestui imobil este foarte redusă, din cauza vechimii (anul 1970) şi a deficienţelor constructive ale clădirii (camerele au înălţimea de 2,92 metri faţă de 2,50 metri, cât au blocurile de locuit din Galaţi), precum şi inexistenţei adoptării de soluţii tehnice pentru eficientizare energetică la operaţia de compartimentare spaţii interioare, desfăşurate în anul 1992 (…) În perioada sezonului rece, la apartamentele de la ultimul etaj, pereţii exteriori îngheaţă, fenomen vizibil din interior (punctul de îngheţ este de fapt în interiorul camerei, colţul depărtat de calorifer), iar apa, condensul, curge efectiv pe pereţi. Toate apartamentele de la etajul 3, cât şi celelalte aflate pe casa scării, latura de nord şi latura de sud, prezintă infestări puternice cu igrasie.

Caracteristic este şi faptul că la ultimul etaj (la un număr de 10 apartamente), la temperaturi exterioare mai joase de -10 grade, temperatura interioara nu este mai mare de 16 grade. Caracteristica constructivă a acestui imobil - blocul este dezvoltat pe orizontală (lungimea clădirii  - 60 de metri, lăţime - 14 metri şi înălţime - 14 metri, holuri interioare cu cinci apartamente pe o latură şi cinci apartamente pe cealaltă latură) determină pierderi foarte mari ale căldurii. Pierderile fiind foarte mari, consumul de energie la un apartament de două camere este, în mod curent, cât pentru un apartament de trei - patru camere din oraş", a explicat preşedintele asociaţiei de locatari.

În contextul în care municipalitatea vrea să renunţe la sistemul centralizat de termoficare, iar în apartamentele proprii va monta centrale termice, cererea preşedintelui asociaţiei este cu atât mai întemeiată, în condiţiile în care pentru a trece la un sistem individual de încălzire eficient este nevoie, printre altele, şi de o reabilitare termică a blocului de locuinţe.

Ce spune Ionuţ Pucheanu

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, ne-a declarat că nu i-a fost adusă la cunoştinţă cererea preşedintelui asociaţiei de locatari, în ciuda faptului că, pe această temă, Marian Roşioru Micu a făcut zeci de solicitări la compartimentele Primăriei şi a purtat discuţii cu o serie de funcţionari. Edilul a afirmat că, cel mai probabil, mai devreme de un an - un an şi jumătate, municipalitatea nu va putea investi în eficienţa energetică a imobilului, întrucât este nevoie de studiu de fezabilitate şi expertiză tehnică, înainte ca lucrarea să fie scoasă efectiv la licitaţie. Primarul l-a invitat însă la discuţii pe preşedintele asociaţiei, pentru a stabili cum şi când se va putea interveni.

Citit 3789 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iulie 2017 13:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.