Adriana Ţicău, raportor al Parlamentului European

Adriana Ţicău, raportor al Parlamentului European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unul comunicat de presă remis redacţiei, eurodeputata PSD Adriana Ţicău a fost reconfirmata raportor al Parlamentului European în a doua lectură pentru reformarea directivei privind performanţa energetică a clădirilor. Vă reamintim că în legislatura precedenta, Parlamentul European a votat în prima lectură propunerea de modificare a directivei existente.

Dezbaterea privind performanţa energetică a clădirilor a avut loc miercuri, în cadrul Comisiei de Industrie, Cercetare şi Energie, dupa schimbul de opinii cu comisarul Andris Piebalgs privind aprovizionarea cu gaz a Uniunii. Eurodeputata este convinsă că eficienţa energetică a clădirilor poate să fie parte a ieşirii din criză prin crearea de locuri de muncă.

Parlamentul European a propus în raportul său în prima lectură câteva măsuri financiare şi fiscale care să motiveze statele membre să-şi eficientizeze clădirile din punct de vedere energetic, precum: creşterea semnificativă a cotei Fondul European de Dezvoltare Regională care poate fi utilizată pentru creşterea performanţei energetice a locuinţelor, crearea unui fond european pentru eficienţa energetică şi posibilitatea statelor UE de a utiliza un TVA redus, cu caracter temporar, pentru produsele şi serviciile aferente eficientizării energetice a clădirilor.

"Parlamentul European nu va accepta o directivă slabă. Dorim ca aceasta directivă să motiveze statele membre să îi sprijine pe cetăţenii europeni pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii şi a-şi reduce facturile la utilităţi investind în eficientizarea  energetică a clădirilor", a declarat Adriana Ţicău.

Uniunea Europeană este în proces de revizuire a directivei existente privind performanţa energetică a clădirilor. Uniunea Europeană şi-a propus ca până în 2020 să reducă cu 20 la sută consumul de energie primară şi emisiile de dioxid de carbon. Sectorul locuinţelor este responsabil de 40 la sută din consumul de energie primară la nivel european.

Citit 658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.