Tecuciul va avea drum de centură

Tecuciul va avea drum de centură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După mai bine de cinci ani de aşteptare, tecucenii primesc, în sfârşit, o veste bună: Guvernul a fost de acord cu alocarea sumelor de bani necesare construcţiei unui drum de centură al municipiului.

Acest lucru înseamnă că mai există şansă pentru cele aproximativ 100 de case din centrul Tecuciului care tremură realmente atunci când maşinile de mare tonaj trec pe străzile Transilvaniei, Tudor Pamfile şi Nicoreşti. Dar şi pentru sutele de oameni din Tecuci care nu o dată au vrut pur şi simplu să blocheze străzile, disperaţi de zgomot, praf şi zguduituri. 

„Am plimbat portbagaje întregi de hârtii”

Aşa ne-a „tradus”, pe scurt, primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain, eforturile depuse timp de cinci ani, pentru obţinerea de finanţare. În 2004, la inaugurarea primul „sfert” al drumului – porţiunea care făcea legătura între intrarea dinspre Bârlad şi cea spre Focşani - a apărut pentru prima oară ideea unui drum de centură al municipiului. Ocupant al funcţiei de vicepreşedinte CJ, liderul PDL Galaţi Mircea Toader a susţinut, pe atunci, ideea.

Proiectul drumului de centură a fost, iniţial, „gândit pe Programul Operaţional Regional, prin programul Phare. Deşi proiectul a avut cel mai bun punctaj, când a fost evaluat la nivelul regiunii, în 2006, a avut loc o reevaluare şi la nivelul Ministerului Integrării, unde proiectul nostru a rămas eligibil, dar fără sursă de finanţare, iar proiectul de la Galaţi, Centrul de Afaceri, care la nivelul regiunii, era pe ultimul loc, ca punctaj, a fost preferat şi a primit finanţare. Este o altă nedreptate care s-a făcut tecucenilor şi de aceea nu trebuie să ne mire când auzim că tecucenii sunt supăraţi pe gălăţeni”, spune primarul Tecuciului.

Care însă nu s-a lăsat păgubaş: „Am luat studiul de fezabilitate care se făcuse deja şi l-am depus la Ministerul Transporturilor pentru finanţare… Problema este că, ulterior, PD a ieşit de la guvernare, la minister a venit domnul Orban şi iar s-a schimbat lista cu priorităţi”.

Oricum, spune Eduard Finkelstain, cât au fost democraţii la guvernare, „am reuşit măcar să introducem proiectul printre cele 76 de proiecte la nivel naţional care au obţinut finanţare pentru realizarea proiectului tehnic, asta pe vremea când mai era doamna Boagiu [la Ministerul Integrării Europene]”.

Cum PD-ul ieşise de la guvernare, iar a rămas centura Tecuciului în aer… Aşa că „am depus, din nou, proiectul tehnic la Consiliul Judeţean, pentru a accesa fonduri prin Programul Operaţional Regional, pe axa II. Din motive pe care nu vreau să le mai comentez, a obţinut finanţare celălalt proiect - reabilitarea DJ Tecuci-Galaţi (care nu e drumul curent, pe care mergem toţi, ci este drumul care parcurge comunele Cudalbi, Matca, Piscu, Pechea) - şi nu centura Tecuciului…”,  a mai povestit Eduard Finkelstain.

Veste confirmată şi alte finanţări

Deputatul Mircea Toader a confirmat, după şedinţa de Guvern de pe 2 septembrie, vestea cea bună: s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai viitorului drum de centură în municipiul Tecuci între DN 25-DN24. Potrivit lui Toader, este vorba despre o investiţie în valoare de aproximativ 25 de milioane de euro, lucrarea efectivă urmând să dureze un an şi jumătate.

Deputatul şi-a amintit de momentul când investiţia a pierdut finanţarea în favoarea Centrului de Afaceri (lucrare sistată acum!) şi a comentat: „Când eram la CJ am încercat ca proiectul să intre pe finanţare Phare, dar, după plecarea mea de la CJ, prin aranjamente gen «2 plus 2 fac 5» am aruncat banii pe fereastră pentru Centrul de Afaceri, confirmându-se că Tecuciul este considerat o periferie a Galaţiului…”.

Modest, Toader a spus că aprobarea din şedinţa de joi nu se datorează lui, ci Guvernului şi a adăugat că săptămâna viitoare, „dacă nu apar alte probleme”, la Tecuci se va afla Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, care va semna acordurile de finanţare pentru începerea a două lucrări importante pentru municipiul Tecuci.

Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea Şcolii nr. 1 şi a Casei de Cultură, declarată monument istoric. Prima lucrare va costa 2,6 milioane lei iar cea de-a doua, 2,7 milioane de lei, finanţare europeană, nerambursabilă, a mai anunţat Mircea Toader.

Comentariu foto: Într-un an şi jumătate sunt şanse ca centrul Tecuciului să nu mai fie zguduit de maşinile de mare tonaj

Citit 885 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.