HĂȚIȘURILE unui proiect european la Măstăcani. Şapte ani de aşteptare pentru apă şi canalizare
Foto: ”Viața liberă”, Marius Negri

HĂȚIȘURILE unui proiect european la Măstăcani. Şapte ani de aşteptare pentru apă şi canalizare
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În urmă cu şapte ani, comuna Măstăcani a obţinut o finanţare europeană care ar fi trebuit să asigure sută la sută alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor şi, pentru unii dintre aceştia, accesul la canalizare. Din păcate, lucrările nu au început nici acum, iar localnicii sunt nevoiţi să-şi care apa cu găleţile de la fântâni, pentru că, pe timp de secetă, primesc apă cu raţia: o zi satul Măstăcani, o zi satul Chiraftei. Iar canalizarea e doar un vis frumos…

„Cea mai mare problemă este alimentarea cu apă, dar este o problemă de moment”, ne-a răspuns primarul social-democrat Dănuţ Ilie - care din 2008 conduce destinele comunei Măstăcani - atunci când l-am întrebat de necazurile localităţii. O problemă care, paradoxal, îşi găsise rezolvarea în 2010!

Hăţişul actelor învinge timpul

„În 2010 am semnat un contract de finanţare de 2,2 milioane de euro pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă şi înfiinţarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare pentru comuna Măstăcani. Din cauza birocraţiei excesive, obiectivele nu s-au realizat. Din 2010 şi până în acest moment nu am ajuns la execuţia lucrării”, ne-a declarat primarul.

Primul paradox este că, deşi a obţinut finanţarea în 2010, abia în 2015 s-a lansat prima licitaţie pentru execuţia lucrărilor. „A trecut atâta timp până la lansarea licitaţiei pentru că nu ni s-au alocat bani!”, a precizat primarul.

Eşec după eşec

Prima licitaţie lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pentru atribuirea contractului de lucrări, în valoare estimată de 8,3 milioane de lei, la fel ca toate celelalte proceduri care au urmat, au eşuat: „Cele 365 de zile ale anului 2015 ne-au permis să facem doar cinci proceduri de achiziţie. Sunt nişte termene legale pentru achiziţia de lucrări. Atât ne-a permis un an, cinci proceduri! N-a venit nimeni la licitaţie. Explicaţia a fost că proiectul depus în 2010 era subdimensionat. Când eu, constructor, mă uit pe SEAP şi văd că am de executat 22 de kilometri de canalizare, patru kilometri de alimentare cu apă, patru puţuri, staţie de alimentare cu apă, punct de transformare cu înfiinţare de reţea electrică până acolo, îmi calculez, şi constat că banii nu ajung pentru această lucrare. Deci, cum să vin? Vin ca să aduc bani de-acasă?”, ne-a declarat primarul.

Un an pentru reactualizare

Din fericire, banii europeni, spune primarul, nu s-au pierdut. Dar administraţia locală a fost nevoită să refacă toată documentaţia. „În urma discuţiilor cu Ministerul Mediului, mi-au acceptat reactualizarea proiectului. Reactualizarea înseamnă, de fapt, altă muncă şi alt proiect! Am luat-o, practic, de la zero. Am reuşit să reactualizăm studiul de fezabilitate, proiectul tehnic. A durat un an ca să reactualizăm documentaţia şi să obţinem din nou avizele. În proiect sunt prevăzute mai multe puţuri forate, o nouă staţie de alimentare cu apă, canalizare pe 22 de kilometri, cu staţie de epurare. Practic se rezolvă problema alimentării cu apă. Şi asta sper să se rezolve în decursul anului viitor. În două-trei săptămâni o să demarăm procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie”, ne-a explicat Dănuţ Ilie.

Robinet cu program

Deşi, potrivit edilului, mai e nevoie doar de patru kilometri de conductă ca să fie sută la sută alimentarea cu apă, cele două sate ale comunei, Chiraftei şi Măstăcani, primesc apă cu program: „O zi Chiraftei şi o zi Măstăcani! De patru luni avem probleme, noi în fiecare an avem probleme de acest fel! Sperăm ca anul viitor să dispară această problemă”, spune încrezător edilul. Până atunci, oamenii se descurcă vara cărând apă de la fântânile pe care tot Primăria s-a îngrijit să le cureţe, pentru că mulţi renunţaseră la ele.

Şi proiectul de modernizare a căminului a trebuit refăcut!

Căminul cultural din Măstăcani aşteaptă cu nerăbdare să fie reabilitat, extins, dotat şi modernizat, graţie unui proiect derulat de Compania Naţională de Investiţii în valoare de 700.000 de euro. Numai că şi aici autorităţile au avut parte de o aventură! "După momentul «Colectiv», legislaţia s-a modificat, şi condiţiile pe care ni le-au impus cei de la Compania Naţională de Investiţii au fost peste puterea noastră de imaginaţie. Ne-au chemat şi au zis: Atenţie, căminul cultural Măstăcani poate organiza evenimente cu 450-500 de persoane! Am făcut simulare şi am constatat că se poate face evacuarea în trei minute. Ne-au impus să modificăm proiectul! Investiţia a crescut cu 200.000 de lei. A trebuit să refacem studiul de fezabilitate, să refacem proiectul conform studiului de fezabilitate, am obţinut noile avize pentru organizarea procedurii de achiziţii", ne-a povestit primarul din Măstăcani, Dănuţ Ilie. Singura consolare este că nu e singura localitate care a trebuit să ia totul de la capăt.

Dansuri autentice

După ce va extinde şi moderniza Căminului Cultural al comunei, primarul Dănuţ Ilie plănuieşte să înfiinţeze un grup de dansuri, în parteneriat cu şcolile din Măstăcani. "Pentru că în această comună există 17 dansuri autentice! Există dansurile bătrâneşti, dar există o horă în două părţi care se joacă doar la Măstăcani! Dl Horujenco a pregătit, cu ani în urmă, un grup de tineri care erau virtuozi după pregătire şi am luat legătura cu el şi din toamnă punem bazele grupului de dansatori. Şi veţi afla de noi", ne-a promis primarul din Măstăcani.

Minte sănătoasă în corp sănătos

Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi, Dănuţ Ilie, primarul comunei Mastăcani, a rămas ataşat de profesia pentru care s-a pregătit. Şi vrea să investească în sport: "Vreau să construim un miniteren de fotbal la Şcoala nr.2 Chiraftei. Ca proiect viitor, deşi lumea spune că este moft să construieşti baze sportive, vreau să reabilităm baza sportivă care este în apropierea târgului săptămânal Chiraftei, cel mai mare târg din judeţul Galaţi. Vreau să reabilităm baza sportivă şi să reînfiinţăm echipa de fotbal, că am avut o echipă de tradiţie şi n-aş vrea să întrerup tradiţia", ne-a declarat edilul.

Comuna are nevoie de o nouă primărie

Administraţia locală a comunei Măstăcani îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu impropriu. Acesta este motivul pentru care consilierii locali au aprobat o investiţie în valoare de 3.471.689 de lei cu TVA, pentru „construire sediu Primărie, împrejmuire, bazin vidanjabil, branşamente, utilităţi, amenajare incintă”. Hotărârea prevede şi includerea spre finanţare a proiectului în Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Lacul Vlăşcuţa ar putea fi exploatat turistic

Comuna Măstăcani ar putea câştiga capital turistic de pe urma Lacului Vlăşcuţa, care face parte dintre ariile naturale protejate ale Parcului Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior”. Primăria şi-ar dori să obţină fonduri europene pentru a transforma în pensiune sau centru de vizitare a parcului fostul pichet de pompieri din zonă şi să pietruiască drumul până la fâşia de protecţie, din apropierea lacului, transformându-l într-un reper pentru această zonă.

Citit 7481 ori Ultima modificare Miercuri, 30 August 2017 13:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.