Strada Basarabiei putea trece prin… Matca

Strada Basarabiei putea trece prin… Matca
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La închiderea oficială a proiectului pieţei de gros de pe strada Basarabiei a vorbit, ca reprezentant al partenerului responsabil cu logistica, implicit cu relaţiile peste Prut, cu producătorii de acolo, şi secretarul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Traian Mândru.

Fost prefect PSD al Galaţi fost consilier al primarului Dumitru Nicolae, care este aplicantul principal al proiectului noii pieţe internaţionale de pe Basarabiei, dl Mândru a făcut şi un scurt istoric… politic al încercărilor deschiderii unei pieţe de gros în judeţ:

„Camera de Comerţ şi Industrie are în preocupare chestiuni de gros încă din ’90 şi ceva. Un actor foarte activ este dl preşedinte [al Camerei, Dan Lilion] Gogoncea. Care a fost foarte aproape să facă piaţa de gros la Matca. Dar schimbările care s-au produs acolo, în structurile politice pe plan local, pe undeva au stopat lucrurile”. 

Cum „structurile” nu puteau fi atât de duse cu pluta încât să refuze să aibă un mega-târg în localitatea mare producător de legume, e clar că vorbitorul „bătea” în culoarea politică a conducerii Primăriei Matca: PNL, apoi PD-L…

Ce a adăugat dl Mândru pare de altfel o pălmuţă dată ori celor care au votat, ori celor care, odată votaţi, nu şi-au părăsit partidul: „Acum or să vină la noi la Galaţi mătcaşii, să vadă ce înseamnă piaţă de gros, cum  poţi să-ţi valorifici produsele într-o piaţă de gros, cât de uşor este pentru producător să nu mai aibă preocupare de a da marfa şi de a o vinde”.

N-aduce proiectul ce-aduce politica

Poate suntem noi răutăcioşi, dar ne-am deprins să tot suflăm în iaurtul administrativ de câte ori apar iniţiale de partid. Nu cumva lucrurile bune se întâmplă şi la noi nu atunci când este nevoie de ele, nu atunci când îşi dă cineva silinţa, ci doar în funcţie de cum bate… culoarea politică?

Ne amintim, tot aşa… apolitic, de o vizită a ministrului Transporturilor Traian Băsescu la Portul Bazinul Nou, în timpul căreia demnitarul a promis că va susţine trecerea porturilor gălăţene în subordinea Primăriei. Cu condiţia ca primarul să fie unul de la PD. Numai că atunci PD nu a scos primar şi, desigur, nu trebuie să strici o idee bună cu concurenţa politică. Doamne-fereşte să fi ieşit bine ideea şi să fi primit fonduri mari portuare la buget un primar de altă  culoare decât cea a ministrului.

Dar, din câte se vede, ceilalţi n-au rămas nici ei datori politic. De asta aşteptăm cu anii să avem şi noi de ce ne bucura?

Interlopii sunt transpolitici

Oricum, în privinţa pieţei de gros, tot dl Mândru ne-a atras atenţia la forţele nepolitice, da´ forţe, care, odată reuşit un proiect (abia trecut prin furcile caudine ale politicii, mai spunem noi), se apucă să profite, în locul nostru, de el:

„O să puneţi întrebarea, dar nu eu răspund la ea: ce-o să facem cu preţurile? Aşa cum a prezentat dl Zaharia [directorul pieţelor gălăţene], preţurile vor fi scuturate oarecum  de o serie de intermediari, care fac speculă. Va trebui numai să fie foarte atente instituţiile care se ocupă cu treaba asta ca aceştia să nu-şi mai facă loc nici într-un fel!”

Uşor de spus! Poate ar fi mai simplu dacă mafioţii pieţelor, cei care dictează „mercurialul” produselor alimentare, ar fi… înscrişi în partide? Ar putea astfel primi sarcină de partid să ne fure mai puţin sau, dacă ar fi în opoziţie, ar putea fi acuzaţi de speculă chiar nominal, la televizor…

Citit 688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.