UPDATE | Angajaţii Calorgal au renunţat la proteste. Acord după negocierile primarului cu sindicatele
Foto: ”Viața liberă”, Corina Dobre

UPDATE | Angajaţii Calorgal au renunţat la proteste. Acord după negocierile primarului cu sindicatele
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

UPDATE | Muncitorii de la Calorgal au încetat, joi, 26 octombrie, în jurul prânzului, protestele, după ce au primit promisiunea că, săptămâna viitoare, îşi vor primi salariile restante. Asigurările au fost date de primarul Ionuţ Pucheanu, după o discuţie de aproximativ două ore cu sindicaliştii, la care a participat şi directorul general al Calorgal, Marian Alexandru.

„Am convenit ca luni să primească lichidarea de pe luna septembrie, iar vineri, cel târziu, să primească avansul de pe luna octombrie. Intrăm pe un făgaş normal în ceea ce priveşte plata salariilor. Încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor, pentru că urmează imediat şi lichidarea pe luna octombrie, dar sperăm că, odată ce vom redeschide sistemul centralizat de termoficare, se vor regla lucrurile”, a anunţat edilul-şef, după negocierile cu sindicatele.

Ionuţ Pucheanu l-a avertizat pe directorul societăţii de distribuţie a energiei termice că va fi demis în cazul în care va mai plăti salariile discreţionar, aşa cum s-a întâmplat de curând, când muncitorii nu şi-au primit banii, în timp ce directorii întreprinderii au fost protejaţi, fiindu-le acordate lefurile. „Ceea ce ar trebui domnul director să înţeleagă este că atunci când eşti lider nu înseamnă să îţi acoperi nevoile în primă fază ţie, ci să te laşi ultimul, tocmai pentru a da un exemplu de bună practică. Sper că domnul director să fi înţeles lucrul acesta şi să fie ultima oară când mai aud că dumnealui şi conducerea şi-au luat salariile, iar angajaţii sau cei care efectiv sunt cu mocsul în mână au fost lăsaţi la urmă. La următoarea abatere de genul acesta, o să ne strângem mâinile”, a avertizat primarul.

Participanţii la negocieri au mai stabilit, printre altele, că, în primăvară, când câteva sute de persoane vor spune adio locului de muncă, întrucât vor fi operate concedieri colective, oamenii să primească venituri în completare, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013. Asta presupune, conform liderului de sindicat, Cristinel Ciubotariu, că, pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariu mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24.


UPDATE, joi, 26 octombrie. A doua zi de PROTESTE la CALORGAL. Primarul, în discuții cu liderii de sindicat | Angajații Calorgal continuă protestele. Aproximativ 100 de salariați ai societății de distribuție a energiei termice s-au strâns, din nou, încă de la primele ore ale dimineții, în curtea unității.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, i-a invitat pe liderii de sindicat ai Calorgal la o discuție pe tema nemulțumirilor salariaților.

Sindicaliștii discută de mai bine de o oră cu edilul-șef. Oamenii sunt nemulțumiți nu doar din cauza restanțelor salariale, ci și pentru că au aflat din presa locală că anul viitor vor fi disponibilizați peste 300 de angajați.

Vom reveni cu amănunte.


Protest la Calorgal. Angajaţii cer demisia directorului | Aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii de termoficare au întrerupt, miercuri, lucrul, timp de câteva ore, şi au protestat la sediul Calorgal, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de circa două luni.

Mai mult, oamenii au reclamat că, în timp ce pentru ei nu s-au găsit bani de salarii, conducerea societăţii spunându-le că nu are resurse financiare, directorii Calorgal sunt la zi cu plăţile. Ba chiar pentru unii dintre şefii Calorgal au fost operate, în urmă cu ceva timp, şi majorări salariale. Angajaţii societăţii de termoficare au scandat „Demisia” şi „Hoţii” şi i-au cerut directorului general al Calorgal, Marian Alexandru, să părăsească fotoliul de şef. Mai mult, participanţii la protest s-au declarat profund nemulţumiţi şi de faptul că Marian Alexandru şi-a angajat fiul la Calorgal. Salariaţii Calorgal au reclamat că angajările se fac pe criterii de „pile, cunoştinţe şi relaţii” şi că fiecare şef al societăţii, atunci când este numit, vine cu o „armată” de cel puţin 20-30 de persoane. „Vrem să se respecte Contractul Colectiv de Muncă. Îşi bat joc de noi! Ei au salarii de mii de lei, pe care le iau la timp, iar noi, cu salariul minim pe economie, aşteptăm cu lunile să primim banii. Bonuri de masă nu am mai luat din luna mai”, a spus unul dintre protestatari. Oamenii au afişat pancarte cu mesajul „Vrem conducere competentă”, „Vrem transparenţă, dialog”, „Vrem respectarea Contractului Colectiv de Muncă”.

Salariile restante, plătite săptămâna viitoare

Primarul Ionuţ Pucheanu a dat asigurări că angajaţii Calorgal îşi vor primi salariile restante săptămâna viitoare. Edilul a afirmat că, cel târziu luni, municipalitatea va vira în contul societăţii bani pentru acoperirea pierderilor. „Se pare că e nevoie de o nouă discuţie cu directorii să înţeleagă că rolul lor acolo nu este de a fi director şi a lua un salariu mai mare decât ceilalţi. Rolul lor acolo este acela de a manageria, de a se ocupa ca lucrurile să meargă cap-coadă, să se încadreze în nişte bugete pe care şi le stabilesc de la începutul anului, să se îngrijească să-şi obţină fondurile necesare, care nu toate trebuie să vină de la Primărie. Toată lumea face cheltuieli după cum îl duce capul ştiind că undeva, la sfârşit, Primăria scoate bani de a acoperi cheltuielile absolut demente, uneori, făcute de către unul şi de către altul. Vor urma şi sancţiuni. Este inacceptabil să mergi la nesfârşit pe principiul că din taxele şi impozitele tuturor, incompetenţa şi neajunsurile în administrarea unor afaceri trebuie acoperite în permanenţă din bugetul local”, a declarat edilul-şef. Primarul i-a acordat directorului Marian Alexandru două bile negre: una pentru faptul că salariile au fost plătite discreţionar, iar cealaltă pentru că şi-a angajat fiul la Calorgal. „Din punct de vedere moral, nu este corect. Tocmai pentru că există în permanenţă această suspiciune a nepotismului, cred că măcar atât ar fi putut să înţeleagă şi domnul director pentru a evista o astfel de situaţie. Dar unii oameni se pare că o caută şi nu se pot abţine”, a punctat edilul-şef.


Aproximativ două sute de persoane protestează în acest moment la societatea Calorgal, numulţumiţi ca nu şi-au mai primit salariile de circa două luni. Oamenii reclamă faptul că în timp ce pentru ei nu se găsesc bani de salarii, directorii societăţii sunt cu plăţile la zi.

Angajaţii scandează "Demisia" şi au afişat pancarte inscripţionate cu mesajele: "Vrem conducere competentă", "Vrem transparenţă, dialog!"

Salariaţii reclamă angajările pe pile şi relaţii, dar şi un management defectuos. Vom reveni cu amănunte.

Media

Citit 12881 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2017 22:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.