UPDATE | Angajaţii Calorgal au renunţat la proteste. Acord după negocierile primarului cu sindicatele
Foto: ”Viața liberă”, Corina Dobre

UPDATE | Angajaţii Calorgal au renunţat la proteste. Acord după negocierile primarului cu sindicatele
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

UPDATE | Muncitorii de la Calorgal au încetat, joi, 26 octombrie, în jurul prânzului, protestele, după ce au primit promisiunea că, săptămâna viitoare, îşi vor primi salariile restante. Asigurările au fost date de primarul Ionuţ Pucheanu, după o discuţie de aproximativ două ore cu sindicaliştii, la care a participat şi directorul general al Calorgal, Marian Alexandru.

„Am convenit ca luni să primească lichidarea de pe luna septembrie, iar vineri, cel târziu, să primească avansul de pe luna octombrie. Intrăm pe un făgaş normal în ceea ce priveşte plata salariilor. Încă mai sunt probleme din punct de vedere financiar şi al salariilor, pentru că urmează imediat şi lichidarea pe luna octombrie, dar sperăm că, odată ce vom redeschide sistemul centralizat de termoficare, se vor regla lucrurile”, a anunţat edilul-şef, după negocierile cu sindicatele.

Ionuţ Pucheanu l-a avertizat pe directorul societăţii de distribuţie a energiei termice că va fi demis în cazul în care va mai plăti salariile discreţionar, aşa cum s-a întâmplat de curând, când muncitorii nu şi-au primit banii, în timp ce directorii întreprinderii au fost protejaţi, fiindu-le acordate lefurile. „Ceea ce ar trebui domnul director să înţeleagă este că atunci când eşti lider nu înseamnă să îţi acoperi nevoile în primă fază ţie, ci să te laşi ultimul, tocmai pentru a da un exemplu de bună practică. Sper că domnul director să fi înţeles lucrul acesta şi să fie ultima oară când mai aud că dumnealui şi conducerea şi-au luat salariile, iar angajaţii sau cei care efectiv sunt cu mocsul în mână au fost lăsaţi la urmă. La următoarea abatere de genul acesta, o să ne strângem mâinile”, a avertizat primarul.

Participanţii la negocieri au mai stabilit, printre altele, că, în primăvară, când câteva sute de persoane vor spune adio locului de muncă, întrucât vor fi operate concedieri colective, oamenii să primească venituri în completare, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 36/2013. Asta presupune, conform liderului de sindicat, Cristinel Ciubotariu, că, pe lângă şomaj, angajaţii disponibilizaţi vor primi, în funcţie de vechime, salariu mediu pe economie pe mai multe luni, dar nu mai mult de 24.


UPDATE, joi, 26 octombrie. A doua zi de PROTESTE la CALORGAL. Primarul, în discuții cu liderii de sindicat | Angajații Calorgal continuă protestele. Aproximativ 100 de salariați ai societății de distribuție a energiei termice s-au strâns, din nou, încă de la primele ore ale dimineții, în curtea unității.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, i-a invitat pe liderii de sindicat ai Calorgal la o discuție pe tema nemulțumirilor salariaților.

Sindicaliștii discută de mai bine de o oră cu edilul-șef. Oamenii sunt nemulțumiți nu doar din cauza restanțelor salariale, ci și pentru că au aflat din presa locală că anul viitor vor fi disponibilizați peste 300 de angajați.

Vom reveni cu amănunte.


Protest la Calorgal. Angajaţii cer demisia directorului | Aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii de termoficare au întrerupt, miercuri, lucrul, timp de câteva ore, şi au protestat la sediul Calorgal, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de circa două luni.

Mai mult, oamenii au reclamat că, în timp ce pentru ei nu s-au găsit bani de salarii, conducerea societăţii spunându-le că nu are resurse financiare, directorii Calorgal sunt la zi cu plăţile. Ba chiar pentru unii dintre şefii Calorgal au fost operate, în urmă cu ceva timp, şi majorări salariale. Angajaţii societăţii de termoficare au scandat „Demisia” şi „Hoţii” şi i-au cerut directorului general al Calorgal, Marian Alexandru, să părăsească fotoliul de şef. Mai mult, participanţii la protest s-au declarat profund nemulţumiţi şi de faptul că Marian Alexandru şi-a angajat fiul la Calorgal. Salariaţii Calorgal au reclamat că angajările se fac pe criterii de „pile, cunoştinţe şi relaţii” şi că fiecare şef al societăţii, atunci când este numit, vine cu o „armată” de cel puţin 20-30 de persoane. „Vrem să se respecte Contractul Colectiv de Muncă. Îşi bat joc de noi! Ei au salarii de mii de lei, pe care le iau la timp, iar noi, cu salariul minim pe economie, aşteptăm cu lunile să primim banii. Bonuri de masă nu am mai luat din luna mai”, a spus unul dintre protestatari. Oamenii au afişat pancarte cu mesajul „Vrem conducere competentă”, „Vrem transparenţă, dialog”, „Vrem respectarea Contractului Colectiv de Muncă”.

Salariile restante, plătite săptămâna viitoare

Primarul Ionuţ Pucheanu a dat asigurări că angajaţii Calorgal îşi vor primi salariile restante săptămâna viitoare. Edilul a afirmat că, cel târziu luni, municipalitatea va vira în contul societăţii bani pentru acoperirea pierderilor. „Se pare că e nevoie de o nouă discuţie cu directorii să înţeleagă că rolul lor acolo nu este de a fi director şi a lua un salariu mai mare decât ceilalţi. Rolul lor acolo este acela de a manageria, de a se ocupa ca lucrurile să meargă cap-coadă, să se încadreze în nişte bugete pe care şi le stabilesc de la începutul anului, să se îngrijească să-şi obţină fondurile necesare, care nu toate trebuie să vină de la Primărie. Toată lumea face cheltuieli după cum îl duce capul ştiind că undeva, la sfârşit, Primăria scoate bani de a acoperi cheltuielile absolut demente, uneori, făcute de către unul şi de către altul. Vor urma şi sancţiuni. Este inacceptabil să mergi la nesfârşit pe principiul că din taxele şi impozitele tuturor, incompetenţa şi neajunsurile în administrarea unor afaceri trebuie acoperite în permanenţă din bugetul local”, a declarat edilul-şef. Primarul i-a acordat directorului Marian Alexandru două bile negre: una pentru faptul că salariile au fost plătite discreţionar, iar cealaltă pentru că şi-a angajat fiul la Calorgal. „Din punct de vedere moral, nu este corect. Tocmai pentru că există în permanenţă această suspiciune a nepotismului, cred că măcar atât ar fi putut să înţeleagă şi domnul director pentru a evista o astfel de situaţie. Dar unii oameni se pare că o caută şi nu se pot abţine”, a punctat edilul-şef.


Aproximativ două sute de persoane protestează în acest moment la societatea Calorgal, numulţumiţi ca nu şi-au mai primit salariile de circa două luni. Oamenii reclamă faptul că în timp ce pentru ei nu se găsesc bani de salarii, directorii societăţii sunt cu plăţile la zi.

Angajaţii scandează "Demisia" şi au afişat pancarte inscripţionate cu mesajele: "Vrem conducere competentă", "Vrem transparenţă, dialog!"

Salariaţii reclamă angajările pe pile şi relaţii, dar şi un management defectuos. Vom reveni cu amănunte.

Media

Citit 12202 ori Ultima modificare Luni, 30 Octombrie 2017 22:44

24 comentarii

 • postat de Tureltan
  Vineri, 27 Octombrie 2017 08:39
  95.76.1.***
  Ca lucrurile nu puteau sta asa , era clar de pe timpul lui Nicolae. Acum ar trebui ca salariatii de buna credinta din CALORGAL sa-i ia la intrebari pe cei care stiau ce au de facut si nu au facut in relatiile contabile cu Primaria,cu Asociatiile, Executorii. Am trecut prin triste experiente ca cetatean cand am vazut ca Serviciu juridic nu-i interesat de recuperari de la datornici, cand Primaria a musamalizat hotiile de la asociatii (v. Stan) sau cand nu si-au platit contributiile chiriasii. Acum vine Pucheanu si da bani. De unde? E clar ca recunoaste vadit ca mare parte din datorii sunt de la ei, asa ca mutati calul de bataie si pe acest front sau mai bine zis scoateti la lumina tot adevarul, lichidand sistemul politico-administrativ odios care ne distruge viata.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Sesizare catre ITM
  Joi, 26 Octombrie 2017 19:31
  5.13.175.***
  ITM-urile din teritoriu ar trebui sa ceara modificarea Codului Muncii cu toate problemele intilnite la controale si care nu se regasesc in legislatie. O prevedere "foarte importanta" ar fi interzicerea platii salariilor in mod discretionar (doar la unele persoane, asa cum sustin salariatii Calorgal). Este o practica frecvent intilnita de inspectori dar nu au posibilitatea sa sanctioneze. Toti salariatii ar trebui sa primesca acelasi procent, in cazul in care fondurile existente nu acopera plata integrala.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Alex
  Joi, 26 Octombrie 2017 12:45
  109.166.128.***
  E simplu, lista cu cei care protestează, dați afara, scăzut salariu la restul angajaților cu 10% si postata lista la intrarea in unitate ca sa știe restul angajaților pe cine sa dea vina pentru scăderea salariului
  32
  13
  Raportează
 • postat de ursu
  Joi, 26 Octombrie 2017 10:58
  91.208.234.***
  Bia da mai terminati cu acuzele la adresa domnului director ca si-a angajat copilul.
  Daca era nevoie de IT-ist a procedat foarte bine.
  Decat sa aduca pe cine stie cine sa ia banii si nici sa nu faca traba, mai bine si-a angajat copilul in care avea incredere.
  Pana la urma baiatul chiar a facut treaba pentru banii pe care i-a luat. Ce vroiati sa faca treaba moca?
  50
  9
  Raportează
 • postat de crystal
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 21:57
  89.136.0.***
  Pai nu ? Vine samariteana primarie si salveaza situatia cu banii contribuabililor si asa acopera nesimtirea crasa a sefilor de regii si firme de stat , ca asa face de la revolutia din 89 si asa ii sade bine si doar la asta se pricepe ca nu a auzit de concedere de directori sau nu vrea sa supere sponsorii de gratarele. O mana spala pe alta.
  Asta ar trebui trimisa si la CNN si anuntat si la uniunea europeana sa stie o lume intreaga cum oamenii care se baga in canalizari si fugaresc sobolanii ca sa isi faca treaba si sunt tratati cu ignoranta in loc de salarii si niste lichele de directori cu IQ de 20 care nu realizeaza ca nu e bine ce fac, angajeaza cunostinte pe banda,, si isi maresc salariul la zi, in familie .
  Sa nu mai vorbim de pensionarii care sunt nevoiti sa plateasca in continuare o caldura care nu exista si ingheata in case iarna. Nu toti pensionarii au fost securisti deci nu toti au pensii de mii de lei.
  Sa isi salariul si cine isi permite sa plece sa vedem si noi un director cum schimba vane si citeste contoare cu sobolanii.
  8
  31
  Raportează
 • postat de Vio
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 21:11
  109.166.133.***
  Pentru Dgi.

  Dacă angajații care protestau azi sunt așa capabili și chiar vor sa muncească îi aștept cu un CV de angajare, tot anul am avut anunturi de angajare pentru instalatori în presa, la somaj și nu am găsit, nu sau îngrămădit deloc. Actualii angajati câștiga cam de 4 ori minimul pe economie, dar intr-o zi sunt capabili sa monteze in doua persoane o centrala de aparrament indiferent ca este cu doua sau patru camere. Dar speram sa nu mai avem surpriza neplăcută cum am pățit cu doua persoane de la Apacanal care după ce au întârziat binișor la interviu au venit și intr-o avansata stare de ebrietate. Ne găsiți în ziarele locale la rubrica angajări instalatori centrale termice și cazane.
  11
  41
  Raportează
 • postat de viorel
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 19:23
  86.124.205.***
  Să rămână la carolgal angajații care sunt racordați la sistemul centralizat i iar cei care au centrale de apartament să plece acasă
  7
  33
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:47
  5.13.228.***
  tarziu cu protestul, ani de zile Apatermul a fost o vaca buna de muls, acum ati ajuns la fundul sacului si inca sperati sa traiti ca inainte? Daca ati fi protestat acum 10 ani, acum 5 ani, poate azi ati fi avut un cuvant mai greu.

  Ia intrebati-i si pe liderii vostri de sindicat de sanatate, ca au tacut si le-a fost bine, nu le-a pasat de voi.
  3
  50
  Raportează
 • postat de ELLA
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:34
  89.137.231.***
  De ce nu vor oamenii sa inteleaga sa/si puna centrale sau orice alt tip de incalzire?Doar ii ajuta si primaria.Nu,sau invatat sa primeasca totul pe gratis,sa le plateasca ceilalti datoriile iar ei sa profite si sa se tinguie tot timpul.
  29
  22
  Raportează
 • postat de TeuTonus
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 17:04
  78.96.255.***
  Era și timpul!
  A fost ales consilier, nu director.
  Să lași un lichidator pe post de director, nu e o treabă inspirată.
  Să numești politic pe o funcție unde trebuie abilități și experiență managerială, e o treabă total neinspirată.
  Așteptam o reacție din partea lui Cristache, a PMP-ului, o mică deratizare de toamnă târzie, dar se pare că nu trebuie hâțânată masă, nu mai crește blatul.
  2
  34
  Raportează
 • postat de Akbar
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 15:05
  81.12.148.***
  Pepiniere de partid. Loc caldut pentru lipitorii de afise, amante si neamuri. E reteta de succes cand partidul numeste "specialisti".
  2
  41
  Raportează
 • postat de Adrian
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 14:34
  5.2.205.***
  Mergeti in timpl zilei in parcarea Calorgalului. Sa vedeti ce masini sunt parcate. Nu le-ar fi rusine. Proasta lume in orasul asta. Inghitim toate cacaturile.
  4
  35
  Raportează
 • postat de Creek
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 14:33
  82.208.137.***
  Dar de ce sa-si ia salariile daca nu au ABSOLUT nicio activitate comerciala?
  Nu vand nimic, logic este sa nu castige nimic? Mai nou primaria distribuie ajutiare sociale si sub denumirea de salariu? (de parca ar exista pozitii in primarie care merita salariu...)
  11
  33
  Raportează
 • postat de P.S12
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 14:15
  5.13.203.***
  Lăsați protestele si faceti verificări la instalațiile de încălzire, ca vine iarna.
  Observ ca le faceti doar pe hartie ca faptic...
  3
  41
  Raportează
 • postat de 9_Paul
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 13:40
  82.208.137.***
  Hai ma copii...ce naiba? Gata, v-a sunat de la partid?
  Rusine!
  0
  22
  Raportează
 • postat de x
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 13:29
  193.230.156.***
  cunosc si eu un Paul....dragalas om, de-abia astept sa il intalnesc
  14
  5
  Raportează
 • postat de 8_Paul
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 12:38
  91.208.234.***
  Si daca toti angajatii calorgal pleaca acasa cine mai da caldura la alea 20.000 de apartamente inca legate la sistem. Plus restul institutiilor care inca mai primesc caldura?
  Ca apa calda nu vine singura pe teava.
  6
  24
  Raportează
 • postat de dgi
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 12:24
  82.208.137.***
  Ar trebui sa-ti fie rusine Paul_7 daca faci o asemenea apreciere. Cei care protesteaza sunt mult mai prost platiti decat crezi tu si chiar muncesc. Daca era un protest al "pilelor" poate era adevarat. Situatia actuala este generata de luarea unor decizii proaste de catre politicienii care ne conduc ( cei votati ). Asa se intampla cand locuitorii Galatiului prefera decizii politice in locul celor profesionale. Vezi situatii similare la toate structurile subordonate Consiliului Local/Primarie (Calorgal, Ecosal,ADP, Transurb etc.). Chiar toate sunt pline de salariati rai? In toate aceste activitati primeaza mafia politica (rosie) si tu crezi ca salariatii obisnuiti sunt de vina? Sa stii ca multe firme private abia astepta sa angajeje mare parte din angajatii care protesteaza. Anul acesta (si nu numai) s-au montat centrale in apartamente. Cati din angajatii firmelor private au fost profesionisti adevarati? Ne place sa credem ca este mai grasa gaina din curtea altuia. Discutia imaginara relatata este o jignire pentru angajati in general. Intotdeauna mafia politica a profitat de mancatoria intre noi (ca angajati, indiferent unde lucram) si a luat doar decizii in favoarea ei. Putin mai mult respect nu strica.
  4
  21
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 11:44
  81.12.149.***
  Cereti demisia directorilor de la Calorgal si apoi mergeti si la Primarie si cereti DEMISIA si lui Pucheanu!
  Daca faceti lucrul asta, vom veni si restul cetatenilor din Galati la protestul din fata Primariei!
  Cred că încet, încet, dar sigur, trebuie să spargem buboiul ăsta care se numeşte Administraţia mafioată şi excesiv de politizată - tip PSD!
  11
  70
  Raportează
 • postat de 9_Paul
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 11:38
  82.208.137.***
  Raspuns catre Paul_7
  Postarea ta e o minciuna grosolana.Ca sa fiu mai direct, e o postare facuta la comanda.
  Denigrati oameni pe care nu ii cunosteti si care in practica e posibil sa va faca de ras. Atat la interviu cat si la proba scrisa.
  Atarnatori de afise!
  20
  30
  Raportează
 • postat de Directorului
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 11:28
  95.76.32.***
  Bine este să cunoşti,
  Că sunt grade şi la proşti;
  Tipuri trei-s de tontălăi:
  Proşti, prostuţi şi .....BĂBĂLĂI !!!!!!!!!!!!!
  2
  34
  Raportează
 • postat de Cătălin
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 11:19
  5.13.195.***
  Acei oameni din curtea societății, sunt acei oameni care duc greu si muncesc pe salariul minim pe economie,si in conditii de munca ...vai de mama lor...Trebui sa ne gandim si la cei ce nu pot sa îsi monteze centrale...lipsa gaz...sau lipsa buget...Primarul e raspunzator pentru situatia asta la Galați...el a declarat ca inchide sistemul de termoficare....O simpla intrebare...La câte scoli sau montat centrale de catre primarie...până la ora actuală...?
  13
  50
  Raportează
 • postat de Fudulule
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 10:57
  188.24.248.***
  bai Paul....
  tot omul ala care munceste e de vina????nu managerul???de ce schimbi tu discuitia aiurea?????
  fa ma harnicule si pupin....un calcul>
  -rata banca>1000 lei
  -intretinere plus curent etc>500 lei-
  -mancare>500 lei
  -copii la liceu sau facultate>1000 lei

  cat iti da,ma??????poate un om sa intretina o familie cu 2500 lei????
  si vad ca tare iti mai place sa ameninti angajatii...pleaca naibii din tara ca s-au saturat de voi si apoi plangeti ca nu mai aveti fraieri sa-i angajati pe 2 surcele si sa-i tratati ca pe sclavi...ca,de,tu esti patron....
  35
  30
  Raportează
 • postat de Paul_7
  Miercuri, 25 Octombrie 2017 09:52
  109.99.0.***
  tarziu, mult prea tarziu, cand luati o "caruta" de bani si nu faceati mai nimic nu protestati, va laudati peste tot ce bine si cald este la Apaterm-Calorgal, puneti mana si angajati-va in alta parte, nu va fie frica de munca.

  si o poveste putin accentuata dar cu mult adevar din realitate,

  Un angajat Calorgal vrea sa-si schimbe locul de munca in 2017 si se gandeste el sa mearga la un interviu,
  Angajatorul: ce faci la actulaul loc de munca (Calorgal) si cat castigi
  Angajatul Calorgal: ce sa fac, merg la munca si castig 1700 lei
  Angajatorul: uite la mine trebuie sa faci asta si asta, iti dau 2500 net, dar sa stii ca programul e program si daca in decurs de 30 de zile la prima intarziere, lipsa nemotivata de la locul de munca esti avertizat in scris, la a doua intarziere sau lipsa nemotivata de la locul de munca 20% penalizare pe 3 luni, la a treia abatere esti aut
  Angajatul Calorgal: vorbiti serios, la atatea sarcini doar 2500 de lei, pai eu nu fac mai nimic si castig 1700, plus ca daca accept propunerea dumneavoastra sunt aut dupa o saptamana, cum sa fiu in fiecare zi la ora 8 la locul de munca, asa de dimineata, si daca vin asa de dimineata cum sa stau pana la ora 16.30, nu am si eu familie, probleme de rezolvat, aici la dumneavoastra este puscarie, pa, ramaneti cu bine, mai bine raman la Calorgal
  41
  76
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.