Instituţiile de stat au învăţat să tragă ţepe. Profesorii, ciupiţi la bani, în prag de sărbători

Instituţiile de stat au învăţat să tragă ţepe. Profesorii, ciupiţi la bani, în prag de sărbători
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Cadrele didactice au fost anunţate că s-au depus la Agenţia Naţională de Administrare a Finanţelor propunerile privind redistribuirea bugetelor pentru plata salariilor şi, prin urmare, înainte de sărbători, vor primi doar 93,52 la sută din lefuri, iar din banii care li s-ar fi cuvenit pentru plata hotărârilor judecătoreşti vor primi doar 65,21 la sută.

Vestea a cam aprins spiritele în cancelariile şcolilor în care sunt mai mulţi profesori cu salarii foarte mari, deoarece aceştia au gradaţii de merit, în special în colegiile de elită ale judeţului. Se ştie că la  aceste unităţi sunt anual probleme, din cauză că suma alocată prin costul standard per elev nu acoperă în întregime plata lefurilor, fiind necesare mereu redistribuiri şi suplimentări ale bugetelor.

"Acesta e cadoul pe care ni-l face Guvernul nouă, profesorilor, în prag de sărbători. Nu numai că nu ni s-a dat ce ni s-a promis în campania  electorală, ci suntem şi ciupiţi la banii care ni se cuvin!", ne-a spus, dezamăgit şi supărat, un cadru didactic.

Am discutat cu liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), Lidia Antoniu, care ne-a declarat că profesorii n-ar trebui să-şi facă griji: "Oamenii îşi vor primi salariul net integral. Nu se vor plăti contribuţiile la stat, dar acest lucru nu-i va afecta pe ei. Conform legii şi Codului  Muncii, prioritate au salariile oamenilor, apoi contribuţiile la stat. E adevărat,  însă, că  vor primi bani mai puţini cei care au câştigat procese pe Legea 221 şi Legea 330.  Dar diferenţele urmează să fie achitate în primul trimestru din anul viitor", ne-a declarat Lidia Antoniu.

Dacă salariile vor fi primite, se pare, în întregime, profesorii vor fi totuşi "arşi" la nişte bani pe care-i aşteaptă de multă vreme, cei pe care ar fi trebuit să-i primească, eşalonat, încă de la începutul anului, respectiv sumele cuvenite prin hotărârile judecătoreşti. Unele cadre didactice cu vechime şi grade didactice ar fi trebuit să primească în jur de 4.500 de lei, din care li se va da, până la urmă, numai 2.950 de lei.

"Şi-aşa banii aceştia au fost risipiţi în eşalonări pe mai mulţi ani. Anul acesta, ar fi trebuit să primim trimestrial banii câştigaţi în instanţă. Acum nu ni-i mai dau nici în ultimul ceas? Nici măcar hotărârile de Guvern nu se respectă, ce să mai vorbim de promisiunile electorale!",  ne-a spus alt profesor.

Citit 8214 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.