Românul s-a născut director

Românul s-a născut director
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În instituţiile publice din Galaţi o fi criză, dar nu de cadre de conducere * Avem locuri garnisite cu câte 4, 5 şi chiar 6 directori * Sau altele unde la o mână de oameni, directorul general nu se descurcă fără adjunct *

N-avem bani, n-avem posibilităţi, n-avem drumuri, n-avem siguranţă publică, n-avem rezultate, n-avem locuri de muncă, n-avem speranţe prea multe, dar avem directori. Am cernut cu grijă sita instituţiilor publice, deci plătite din banii noştri, şi s-au ales, aşa, la prima mână, cel puţin 160 de cadre de conducere de nădejde.

N-avem pretenţia că i-am numărat pe toţi, categoric ne-au mai scăpat destui, dar tot ceea ce ne dorim este să facem o mică rafiografie: câţi cu sapa, câţi cu mapa.

Câte 2, câte 3, câte 5!

Consiliul Judeţului are în subordine 10 instituţii, Consiliul Local 5 societăţi, deci, în total, 47 de şefi. Nu punem la socoteală şefii şi şefuleţii de direcţii şi servicii şi departamente din cadrul celor două consilii că sărim binişor suta.

Dovada? Dacă numai la Primăria municipiului Galaţi sunt 18 direcţii şi servicii şi dacă fiecare are câte un prim şi un adjunct, ne-am făcut cu 36 de căpetenii administrative. Nu mai puţin de 30 de directori stau la cârma celor cele 10 instituţii din subordinea CJ, cel puţin aşa reiese din ultimele organigrame şi state de funcţii aprobate de aleşii judeţeni.

Protecţia Copilului numără un director general şi 4 adjuncţi, la 1.490 de angajaţi.

Poate c-o fi exces de zel la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, dar la 175 de angajaţi să ai un director general, unul administrativ, unul artistic şi unul artistic adjunct, parcă e un pic cam mult.

Biblioteca „V.A. Urechia” are şi ea peste 100 de salariaţi, dar şi 4 şefi - un director general, doi adjuncţi şi un contabil şef.

Muzeul de Istorie şi cel de Arte Vizuale s-au mulţumit cu un director de specialitate şi unul economic.

Numai Muzeul de Ştiinţele Naturii a simţit nevoia să „epateze” cu un director general, unul ştiinţific şi un contabil şef. Ce-i drept, „generalului” de la Ştiinţele Naturii nu i-au trebuit studii de specialitate, aşa cum au avut nevoie cei doi directori de la Istorie şi Artă.

Direcţia de Evidenţa Persoanei din subordinea CJ are câte un director la 20 de oameni, deci doi directori, unul executiv, unul adjunct, total 40 de salariaţi.

17 la 5

Cele 5 societăţi din subordinea municipalităţii aveau nevoie de şefi specializaţi, aşa că s-au adunat aproape 20, mă rog 17 ca să fim riguroşi.

Cea mai mare încărcare e la SC Apaterm unde potrivit bugetului pe 2009 al instituţiei avem nu mai puţin de 5 directori: director general, director economic, director comercial, director de producţie şi director tehnic. Dac-o mai fi şi vreun adjunct, s-avem iertare.

5 dintr-un foc la Apaterm, 4 aleargă de la Transurb şi 3 vin pe Apă-Canal. Un director general, unul de exploatare comercială, un director tehnic şi unul economic conduc destinele Transurb. Apă-Canal n-are decât un director general, unul economic şi unul tehnic de producţie, cel puţin aşa menţionează site-ul societăţii.

Tot pagina web spune că 3 şefi există şi la Administraţia Pieţelor Agroalimentare, singura societate a Primăriei care se menţine încă pe val.

Zona Liberă a rămas doar cu un general şi un economic, pentru că directorul adjunct s-a făcut prefect şi n-a venit nimeni să-l înlocuiască încă.

Deconcentraţii

În primăvară, prin Ordonanţa de Urgenţă 37, Guvernul României a decapitat, în masă, 82 de directori generali şi adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerelor, din Galaţi şi a adus în locul lor directori coordonatori şi directori coordonatori adjuncţi, numiţi de către ministere, după o evaluare. Şi aşa s-a ajuns ca Direcţia de tineret să aibă 12 angajaţi şi 2 directori.

La ora actuală, deconcentratele, agenţiile şi autorităţile din subordinea ministerelor, plus filialele instituţiilor guvernamentale numără peste 100 de directori plini sau directoraşi.

În topul instituţiilor cu directori mulţi se află şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos - 5 capete, dar şi Administraţia Porturilor Dunării Maritime – 6.

Tot 6 şefi sunt şi la Direcţia de Agricultură. La polul opus se află instituţii cu câte un singur director precum Direcţia de Cultură, Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice sau Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Dar acolo şi angajaţii îi numeri pe degete.

E bine că avem atâţia directori, totul este să mai aibă şi pe cine conduce. La mai mult şi la mai mare! Să trăiască domnii şefi!

Bilanţul contabil

Dacă adunăm cei 17 directori ai societăţilor de interes local cu cei 30 de şefi ai instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţului, mai punem şi cei 102 şefi de instituţii deconcentrate, başca 11 de la AFDJ şi APDM, ajungem la 160 de şefi. Şi cu ce-am mai pierdut pe drum, poate sărim de 170.

Grafică foto: Florin Novac

Citit 1814 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.