APIA. Probleme la plata finală a subvenţiilor pentru fermieri?

APIA. Probleme la plata finală a subvenţiilor pentru fermieri?
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Situaţia de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pare să se complice la sfârşit de an, în urma licitaţiei cu scandal pentru dezvoltarea şi mentenanţa sistemului IT destinat plăţilor către fermieri.

Reamintim că licitaţia de peste 21,2 milioane de euro pentru dezvoltarea şi mentenanţa sistemului IT al APIA a ajuns în instanţă, după ce Siveco a dat în judecată APIA, la jumătatea lunii noiembrie, pentru că oferta companiei IT a fost exclusă de la licitaţie. Prima înfăţişare în proces a fost pe 21 noiembrie.

Sistemul Integrat de Administrare şi Control este folosit de APIA la înregistrarea cererilor unice ale fermierilor, la procesarea acestora, la autorizarea la plată şi la plata efectivă a subvenţiilor care li se cuvin fermierilor. Dacă de acest sistem informatic nu se ocupă nimeni, sunt scheme de plată care nu vor ajunge la fermieri, pentru simplul motiv că softul nu este reactualizat pentru plata acestor scheme. Şi se pare că deja au apărut primele probleme. Conform unor surse din piaţa gălăţeană, ar fi autorizaţi la plata subvenţiilor finale pentru campania 2017 numai fermierii mici, care au de primit sume sub 1.500 de euro. Ceilalţi fermieri, mai mari, care au de suportat costuri cu personalul, cu leasingul pentru utilaje şi alte cheltuieli, ar fi puşi pe "lista de aşteptare". Informaţiile noastre au fost confirmate de site-ul agrointel.ro, care a publicat ieri mai multe mesaje din teritoriu. "Plata finală merge doar pentru fermierii mici, care au plăţi până în 1.250 de euro. Restul sunt blocaţi! Nici plata pentru teledetecţie nu funcţionează momentan", a scris site-ul citat, menţionând că a primit informaţiile de la specialişti APIA din ţară.

Am încercat să obţinem lămuriri oficiale pe acest subiect de la APIA Galaţi, numai că cei din conducerea instituţiei gălăţene erau plecaţi ieri la Bucureşti. Sperăm că se vor întoarce cu veşti bune pentru toţi fermierii gălăţeni.

Citit 13387 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.