Gălăţenii îşi pot cumpăra vechime în muncă şi anul viitor

Gălăţenii îşi pot cumpăra vechime în muncă şi anul viitor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Gălăţenii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă şi anul viitor. Un act normativ intrat în vigoare recent prevede prelungirea cu încă un an a termenului, până la 31 decembrie 2018. A mai fost o extindere a perioadei, de la 27 aprilie 2017 până la sfârşitul acestui an.

Potrivit Legii 238/2017, de aprobare a OUG 32/2017 (modificarea Legii 186/2016), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata CAS pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2018.

Plata contribuţiei se poate efectua integral, într-o singură tranşă sau în rate lunare, până la data de 31 decembrie 2018.

Se pot cumpăra doar maximum cinci ani de vechime, iar suma care trebuie plătită variază în funcţie de numărul de ani pentru care se solicită acest lucru, dar şi de nivelul de asigurare pe care persoana respectivă şi-l doreşte. Suma minimă de plată se calculează la nivelul salariului minim brut pe ţară, pentru cei care vor să fie asiguraţi la nivel minim.

"La calculul sumei de plată se va ţine cont şi de coeficientul de inflaţie, dar şi de salariul minim brut pe ţară, care a variat din 2011 încoace, de la 620 de lei cât era atunci, la 1.450 de lei, cât s-a făcut în 2017. Datele sunt introduse într-o platformă on-line, iar calculul se face automat. Prin urmare, suma minimă de plată pentru o vechime retroactivă de cel mult cinci ani este de aproximativ 15.500 de lei", ne-a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii (CJP), Ana Denis Aramă.

Cine poate să-şi cumpere vechime

Pot beneficia de prevederile Legii nr. 186/2016 doar persoanele care au împlinit vârsta standard de pensionare, peste 65 de ani la bărbaţi, în timp ce la femei aceasta variază în funcţie de anul şi luna în care s-au născut. De asemenea, o altă condiţie este ca persoanele respective să nu beneficieze deja de pensie. Totodată, e important să se ştie că vechimea se poate cumpăra numai pentru lunile în care n-au muncit nicăieri, în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2016.

Cei care doresc să cumpere vechime retroactiv se pot prezenta personal la ghişeele CJP, cu actele de identitate sau pot să mandateze pe altcineva, cu o procură specială, să încheie contractul de asigurare. După încheierea contractului de asigurare cu Casa de Pensii şi după plata sumei cuvenite, instituţia este obligată să certifice stagiul de cotizare al celor care achită retroactiv vechimea.

Citit 8585 ori Ultima modificare Luni, 25 Decembrie 2017 01:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.