UPDATE | Protest al angajaţilor TRANSURB, în faţa Primăriei Galaţi
Foto: Anca Melinte

UPDATE | Protest al angajaţilor TRANSURB, în faţa Primăriei Galaţi
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Nemulţumiţi că nu au primit salariul la timp, mai exact lichidarea pe luna noiembrie, aproximativ o sută de salariaţi ai SC Transurb s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Primăriei municipiului Galaţi, pentru a protesta. Colegii lor, rămaşi la volanul mijloacelor de transport în comun, claxonau lung, când treceau pe lângă ei, în semn de solidaritate.

"Vineri era zi de salariu, dar am fost puşi să alegem dacă se plăteşte motorina sau se dau salariile. Am acceptat o întârziere de două trei zile, să achiziţioneze motorina, ca să se poată desfăşura transportul în oraş, călătorii nu au nicio vină pentru ce se întâmplă în incinta Transurb. Din păcate, luni ni s-a spus că nu sunt bani decât pentru jumătate din salariu, iar cealaltă jumătate nu se ştie când se va primi. Într-o şedinţă de negocieri purtată aseară, domnul primar a transmis că imposibilitatea de a plăti salariile este generată de Primărie, care are să vireze în contul Transurb mai mulţi bani, reprezentând diferenţa de preţ pe kilometru", ne-a declarat liderul sindical.

Ce spune managerul societăţii

Atât liderul de sindicat, cât şi directorul general al operatorului de transport, Gigel Caliga, au participat la o discuţie cu primarul Ionuţ Pucheanu. "În această perioadă, societatea înregistrează un deficit de numerar, ca urmare a unor decontări pe care le are cu beneficiarii serviciilor, în primul rând cu Primăria Galaţi, ceea ce irită conducerea sindicatului Transurb, determinând-o să apeleze la o formă de protest spontană”, a explicat Gigel Caliga.

Salariaţii Transurb nu au vrut să plece din faţa Primăriei fără un răspuns cert. "Dacă nu vom primi un răspuns, mâine dimineaţă vor vedea că nicio maşină nu mai trece pe străzi", a declarat unul dintre protestatari.

Protestul s-a încheiat abia după ce discuţiile din Primărie au luat sfârşit, iar primarul Ionuţ Pucheanu a ieşit să vorbească cu oamenii. „Aveţi în acest moment în cont 75 de mii de lei, bani care v-ar fi ajuns, cel puţin pentru dumneavoastră, partea de producţie, să vă fi luat salariile. Înţeleg, că s-a spus că ori luaţi toţi, ori nu ia nimeni. Pot să înţeleg lucrul acesta. Ceea ce putem face pentru dumneavoastră este următorul lucru: în momentul de faţă, din banii care sunt în cont să vă fie plătite, în primă fază, dumneavoastră salariile, urmând ca până vineri să vă fie alimentate conturile, cât să îşi poată lua inclusiv TESA salariile, mă refer la nivelul lichidării de pe luna noiembrie. Până la sfârşitul lunii decembrie, din încasările pe care le faceţi, înţeleg că acolo este o sumă mai mică pe avans,  urmează să vă luaţi şi avansul pentru luna decembrie, că înţeleg că este scadent pe 30 decembrie. Trebuie să vă dau şi subvenţia, că altfel nu am cum, dar nu avem disponibilităţi financiare”, le-a spus Ionuţ Pucheanu protestatarilor.

Edilul a ţinut însă să le spună angajaţilor Transurb că trebuie să se uite în curtea lor pentru că „nu puteţi în permanenţă să veniţi la bugetul local şi să fiţi cu mâna întinsă”, a adăugat primarul.

După ce au discutat minute bune cu primarul, oamenii au renunţat la protestul spontan, mulţumiţi că îşi vor primi lichidarea pe luna noiembrie.


După Calorgal vine rândul Transurb. Angajații societății publice de transport în comun se pregătesc de proteste, nemulțumiți că nu au primit salariile la timp și că niciun reprezentant al societății nu a putut garanta că vor primi banii cuveniţi înainte de Crăciun.

Revoltați, mulți dintre salariați au dorit să întrerupă lucrul în această seară, ceea ce ar fi dus la blocaj în transportul public local de persoane, însă liderii de sindicat i-au convins să adopte o altă formă de protest, pentru ca cei din Galați care circulă cu mijloacele de transport în comun să nu aibă de suferit.

Liderul de sindicat George Preda spune că șefii societății au informat că nu există bani pentru plata salariilor celor peste 800 de angajați. Potrivit lui, inițial, angajaților li s-a dat de ales între plata combustibiuluil și cea a salariilor, cu promisiunea că în câteva zile vor primi lefurile, iar oamenii au ales prima variantă. La scurt timp de la această înțelegere, angajaților li s-a propus să primească doar jumătate din bani la începutul acestei săptămânii, fără ca cineva să poată da asigurări că restul banilor vor ajunge în contul lor înainte de Crăciun.

La Primărie, mâine dimineață

Mai mulți angajați ai Transurb spun că vor merge, mâine dimineață, în fața Primăriei. „Sunt tensiuni, oamenii sunt foarte supărați. Pe de o parte, angajații își cer drepturile prevăzute de lege, iar pe de altă parte, conducerea se plânge că nu este sprijinită de Primărie. Este de neacceptat! Ce vină are șoferul, care se trezește cu noaptea în cap pentru a-și face treaba, sau mecanicul care stă în frig toată ziua și se chinuie să repare autobuze, fără piese și nu numai? Ce să le spui acestor oameni, să mănânce peste câteva zile? Oamenii au vrut să oprească activitatea, însă am spus că nu este cea mai bună soluție, că nu trebuie să sufere cetățenii. Mâine dimineață mergem la Primărie”, ne-a declarat liderul de sindicat.

Nevoile financiare ale societății ar putea fi acoperite, mâine, prin deciziile aleșilor locali. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local se află două proiecte de hotărâre care vizează Transurb. Primul se referă la compensația acordată pe kilometrul parcurs de mijloacele de transport ale societății publice locale. Al doilea aprobă rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli ale operatorului.

Potrivit liderului de sindicat, aproximativ 90% din cei peste 800 de salariați au salarii sub pragul de 1.900 de lei, pornind de la 1.350 de lei.

Citit 15205 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.