UPDATE | Protest al angajaţilor TRANSURB, în faţa Primăriei Galaţi
Foto: Anca Melinte

UPDATE | Protest al angajaţilor TRANSURB, în faţa Primăriei Galaţi
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Nemulţumiţi că nu au primit salariul la timp, mai exact lichidarea pe luna noiembrie, aproximativ o sută de salariaţi ai SC Transurb s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Primăriei municipiului Galaţi, pentru a protesta. Colegii lor, rămaşi la volanul mijloacelor de transport în comun, claxonau lung, când treceau pe lângă ei, în semn de solidaritate.

"Vineri era zi de salariu, dar am fost puşi să alegem dacă se plăteşte motorina sau se dau salariile. Am acceptat o întârziere de două trei zile, să achiziţioneze motorina, ca să se poată desfăşura transportul în oraş, călătorii nu au nicio vină pentru ce se întâmplă în incinta Transurb. Din păcate, luni ni s-a spus că nu sunt bani decât pentru jumătate din salariu, iar cealaltă jumătate nu se ştie când se va primi. Într-o şedinţă de negocieri purtată aseară, domnul primar a transmis că imposibilitatea de a plăti salariile este generată de Primărie, care are să vireze în contul Transurb mai mulţi bani, reprezentând diferenţa de preţ pe kilometru", ne-a declarat liderul sindical.

Ce spune managerul societăţii

Atât liderul de sindicat, cât şi directorul general al operatorului de transport, Gigel Caliga, au participat la o discuţie cu primarul Ionuţ Pucheanu. "În această perioadă, societatea înregistrează un deficit de numerar, ca urmare a unor decontări pe care le are cu beneficiarii serviciilor, în primul rând cu Primăria Galaţi, ceea ce irită conducerea sindicatului Transurb, determinând-o să apeleze la o formă de protest spontană”, a explicat Gigel Caliga.
Salariaţii Transurb nu au vrut să plece din faţa Primăriei fără un răspuns cert. "Dacă nu vom primi un răspuns, mâine dimineaţă vor vedea că nicio maşină nu mai trece pe străzi", a declarat unul dintre protestatari.
Protestul s-a încheiat abia după ce discuţiile din Primărie au luat sfârşit, iar primarul Ionuţ Pucheanu a ieşit să vorbească cu oamenii. „Aveţi în acest moment în cont 75 de mii de lei, bani care v-ar fi ajuns, cel puţin pentru dumneavoastră, partea de producţie, să vă fi luat salariile. Înţeleg, că s-a spus că ori luaţi toţi, ori nu ia nimeni. Pot să înţeleg lucrul acesta. Ceea ce putem face pentru dumneavoastră este următorul lucru: în momentul de faţă, din banii care sunt în cont să vă fie plătite, în primă fază, dumneavoastră salariile, urmând ca până vineri să vă fie alimentate conturile, cât să îşi poată lua inclusiv TESA salariile, mă refer la nivelul lichidării de pe luna noiembrie. Până la sfârşitul lunii decembrie, din încasările pe care le faceţi, înţeleg că acolo este o sumă mai mică pe avans,  urmează să vă luaţi şi avansul pentru luna decembrie, că înţeleg că este scadent pe 30 decembrie. Trebuie să vă dau şi subvenţia, că altfel nu am cum, dar nu avem disponibilităţi financiare”, le-a spus Ionuţ Pucheanu protestatarilor.
Edilul a ţinut însă să le spună angajaţilor Transurb că trebuie să se uite în curtea lor pentru că „nu puteţi în permanenţă să veniţi la bugetul local şi să fiţi cu mâna întinsă”, a adăugat primarul.
După ce au discutat minute bune cu primarul, oamenii au renunţat la protestul spontan, mulţumiţi că îşi vor primi lichidarea pe luna noiembrie.


După Calorgal vine rândul Transurb. Angajații societății publice de transport în comun se pregătesc de proteste, nemulțumiți că nu au primit salariile la timp și că niciun reprezentant al societății nu a putut garanta că vor primi banii cuveniţi înainte de Crăciun.

Revoltați, mulți dintre salariați au dorit să întrerupă lucrul în această seară, ceea ce ar fi dus la blocaj în transportul public local de persoane, însă liderii de sindicat i-au convins să adopte o altă formă de protest, pentru ca cei din Galați care circulă cu mijloacele de transport în comun să nu aibă de suferit.

Liderul de sindicat George Preda spune că șefii societății au informat că nu există bani pentru plata salariilor celor peste 800 de angajați. Potrivit lui, inițial, angajaților li s-a dat de ales între plata combustibiuluil și cea a salariilor, cu promisiunea că în câteva zile vor primi lefurile, iar oamenii au ales prima variantă. La scurt timp de la această înțelegere, angajaților li s-a propus să primească doar jumătate din bani la începutul acestei săptămânii, fără ca cineva să poată da asigurări că restul banilor vor ajunge în contul lor înainte de Crăciun.

La Primărie, mâine dimineață

Mai mulți angajați ai Transurb spun că vor merge, mâine dimineață, în fața Primăriei. „Sunt tensiuni, oamenii sunt foarte supărați. Pe de o parte, angajații își cer drepturile prevăzute de lege, iar pe de altă parte, conducerea se plânge că nu este sprijinită de Primărie. Este de neacceptat! Ce vină are șoferul, care se trezește cu noaptea în cap pentru a-și face treaba, sau mecanicul care stă în frig toată ziua și se chinuie să repare autobuze, fără piese și nu numai? Ce să le spui acestor oameni, să mănânce peste câteva zile? Oamenii au vrut să oprească activitatea, însă am spus că nu este cea mai bună soluție, că nu trebuie să sufere cetățenii. Mâine dimineață mergem la Primărie”, ne-a declarat liderul de sindicat.

Nevoile financiare ale societății ar putea fi acoperite, mâine, prin deciziile aleșilor locali. Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local se află două proiecte de hotărâre care vizează Transurb. Primul se referă la compensația acordată pe kilometrul parcurs de mijloacele de transport ale societății publice locale. Al doilea aprobă rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli ale operatorului.

Potrivit liderului de sindicat, aproximativ 90% din cei peste 800 de salariați au salarii sub pragul de 1.900 de lei, pornind de la 1.350 de lei.

Citit 14639 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2017 14:29

21 comentarii

 • postat de bilet
  Miercuri, 20 Decembrie 2017 00:07
  82.78.152.***
  este nevoie urgenta de o organizare,de autobuze mai ales se circula la orele de varf precum in india!
  Totolici are locuinta precum un hotel au facut parte toti cei care sunt actionari(49%)primaria datoreaza milirde catre transurb si transurb datoreaza mai departe catre finante!este un haos total acest trasport public din galati!
  Intr-o zi o sa iesim sa protestam ca nu avem autobuze!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Zum
  Marți, 19 Decembrie 2017 23:52
  5.13.240.***
  Esti dus cu capul Anonimule , pacat de tine , mare mila de tine am ca nu gindesti si spui baliverne fara acoperire
  0
  2
  Raportează
 • postat de # Rezist
  Marți, 19 Decembrie 2017 21:55
  86.127.72.***
  Pentru DESPERADO - "Noi muncim, NU GANDIM" - Cu violenta NICIODATA NU sa rezolva nimic. Doar ceva pe moment, dar SIGUR mai tarziu s-a regretat.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Gicanul47
  Marți, 19 Decembrie 2017 19:01
  5.13.139.***
  Rafuieli politice care anormal se reflecta asupra celor care muncesc si vor sa castige un ban cinstit,daca s au furat bani inseamna inseamna ca primarul impreuna consilierii tiu de asta..
  1
  8
  Raportează
 • postat de # Rezist
  Marți, 19 Decembrie 2017 18:26
  5.13.160.***
  Vorbe goale. O dezamorsare de moment, ca intotdeauna si peste tot. Vorba lui Constantin Tanase (de la Carabus) "Pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii". Asa vor alesii celor care s-au prezentat la vot. Iesiti la vot si aveti atunci dreptul sa va exprimati opiniile. Pana atunci !!!!!!
  0
  10
  Raportează
 • postat de DESPERADO
  Marți, 19 Decembrie 2017 16:52
  81.12.149.***
  Dacă nu intraţi cu autobuzele în Primărie sau cu falanga în mandibula primarului, nu faceţi nimic!
  4
  6
  Raportează
 • postat de Sabia lui Damocles
  Marți, 19 Decembrie 2017 13:51
  217.156.52.***
  1) Inainte de toate trebuie ca oamenii de la Transurb sa-si primeasca salariile in regim de maxima urgenta.
  2) Daca actionarul principal al Transurb (primaria) nu ia masuri de normalizare a activitatii atunci trebuie cerut de catre sindicalisti efectuarea unei auditari financiar-contabile si a unei auditari manageriale de catre Curtea de Conturi sau de o Societate profesionala de audit independenta. In urma acestei auditari se vor trage niste concluzii. Si daca vor fi potentiali vinovati, atunci la temnita cu ei. Sau mai facem cu acesti vinovati un canal, vreo doua autostrazi si trei poduri peste Dunare.
  3) Populatia si-a dorit la revolutie libertate si respect. Acum au cativa minoritari (alesi) libertatea de a ne pune la respect (majoritari).
  4) IMPLICATI-VA ACUM OAMENI BUNI SI NU MAI ACCEPTATI ABERATIILE ALESILOR.
  MAI TARZIU VA FI PREA TARZIU SI PENTRU VOI SI PENTRU COPII VOSTRI.
  2
  24
  Raportează
 • postat de Akbar
  Marți, 19 Decembrie 2017 13:31
  5.13.209.***
  Greva totala pana la rezolvarea problemelor. Nu poti sa chemi oamenii la lucru si apoi sa le spui nonsalant ca nu ai bani.
  Asta e genocid.
  4
  28
  Raportează
 • postat de george
  Marți, 19 Decembrie 2017 12:48
  213.128.190.***
  De ce nu v-ati prezentat cu totii si duminica la Primarie? Ati stat in case cuminti, sperand ca o sa va dea? O sa va dea PSD si ALDE numai lapte si miere. Hai, treceti la loc si stati cuminti ca or sa va mareasca pensiile, care mai apuca ...
  Traiasca Partidul si votantii ! Uraaa ! Uraaa ! Tot inainte tovarasi !
  4
  34
  Raportează
 • postat de De probă, diferențiați prețul biletelor, mai ieftin la troleibuz, chiar tramvaie, de exemplu, față de autobuze.
  Marți, 19 Decembrie 2017 12:48
  213.233.109.***
  Privatizarea sistemului public, ar fi soluția, în fapt, dacă tragi linie, Transurb, este în insolvență, chiar faliment. După 27 de ani, dispariția pensionarilor, ce mai susțineau prin abonament transportul public, depopularea accentuată a gălățenilor, scumpirea biletelor fără acoperire, eu personal, de la 15 lei biletul, dus, nu mai merg cu transportul public, doar dacă merg, peste 5 stații și creșterea numărului de autoturisme, cu prețul a două bilete de autobuz, dus-întors, mergând cel puțin 10 Km., cu mașina proprie, nu mai atrage să mergi cu transportul în comun. Pentru 2,3, chiar 4 stații de autobuz, chiar mai mult, mai bine mergi pe jos, prețul a 4 bilete de autobuz, dus-întors, soț, soție, făcând prețul unui Kg. de carne de porc, fără os, 2 Kg., pulpe de pui cu spată.. Am observat, pe trotuar sunt mai mulți pietoni, decât în autobuze, călători.. Mai bine, bilet mai ieftin și mai mulți călători, decât, bilet scump și fără călători. Dacă-i mai ieftin, mergeți pe transportul electric, gen troleibuze, ori, faceți două prețuri la bilete, mai ieftin la troleibuze și poate la tramvaie și mai scump, la autobuze. Poate este mai bine, măcar de probă.
  7
  16
  Raportează
 • postat de Viitorul Cersetor Ambulant
  Marți, 19 Decembrie 2017 12:10
  5.13.240.***
  Ne donam salariile celor de la primarie, le facem cadou de craciun, noi nu avem nevoie de bani. Acesti oameni din primarie sunt mai saraci ca oamenii de rand, au salarii sub minim de economie, asa eu personal voi dona salariul catre primarie. Nu am ce face cu el. E mai bine sa stau cu burta goala si mana intinsa afara pe strada la cersit.
  0
  22
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 19 Decembrie 2017 12:01
  82.137.12.***
  Nu pot intelege cum aceasta firma nu face profit.autobuzele sunt pline,traseele relativ scurte fata de alte orase, avem tramvaie si trolebuze cu cost de operare mic...se fura la greu alta explicatie nu e..
  3
  43
  Raportează
 • postat de miu
  Marți, 19 Decembrie 2017 09:48
  80.97.203.***
  bine ca avem luminite colorate si spectacole dubioase
  5
  33
  Raportează
 • postat de CICERO
  Marți, 19 Decembrie 2017 09:45
  193.230.156.***
  DE CE????????????? nu este numit acolo de ani buni alesul primarului adica numita persoana care nu castiga concursul ca sa fie capabila sa faca ceva ci UNUL DIN gealatii primariei. Si nu este singura societe PUBLICA UNDE capete de capra ,-sefii au salarii super, transportul este jalnic la Galati, controlorii se bazeaza pe forta, sunt din cei eliberati (cred) conditionat , IAR INDIVIDUL PRIMAR NE CERE SA IL JUDECAM. ASTA AR FI DOAR UN MOTIV LA JUDECATA DAR MAI SUNT MII DE MOTIVE . ASADAR SALARIATII DE LA TRANSURB DACA VOR PERFORMANTA SA SOLICITE OM CU CAP SI NU SLUGI INCAPABILE CARE AU NENOROCIT ACEST ORAS. HABAR NU AU DE NIMIC.
  2
  26
  Raportează
 • postat de tonys
  Marți, 19 Decembrie 2017 09:30
  188.188.172.***
  Mai ieri isi ridica edilul, osanale iar azi ce sa vezi: Vine lenea nemultumita sa-i ceara socoteala.
  1
  24
  Raportează
 • postat de jan
  Marți, 19 Decembrie 2017 09:30
  100.99.87.***
  Cum? Gigel Caliga nu este ajutat de Primarie? Nu ca ar avea nevoie de ajutor pentru ca abilitatile dumnealui profesionale si personale il recomanda drept un excelent manager pentru Transurb dar totusi... Nu este ajutat? Atat timp cat managerii, unii dintre ei total afoni in domeniu, vor fi numiti politic, asta va fi soarta societatilor sau directiilor din Primarie.
  0
  27
  Raportează
 • postat de ion
  Marți, 19 Decembrie 2017 09:22
  188.24.251.***
  Ce ai facut cu incasarile alea fantastice declarate dupa ce ati ramas fara concurenta, madam TOTOLICI? Ziaristii aia care faceau calcule dupa calcule cu evazionistii din transportul privat nu se mai sesizeaza acum când stam in statii cu orele pentru a astepta adevarate sicrie pe roti ticsite de calatori ????
  8
  31
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 19 Decembrie 2017 08:49
  194.105.20.***
  Asa se va vedea si cat s-a stricat prin scoaterea maxi-taxi !!! Adica cei de la maxi-taxi aveau si profit la cursele lor iar onor MONOPOL transurb nu au bani de combustibil !!! Halal capitalism, monsher, curat murdar !!!!
  9
  16
  Raportează
 • postat de Cetateanul x
  Marți, 19 Decembrie 2017 08:34
  5.13.240.***
  Daca nu au bani de platit salariile acum, cind se va mari minimul pe economie de la 1 ianuarie , nu o sa aiba nici atit , va fii foarte greu de acum incolo , o sa fie cu jumatate de lichidare acum si cealalta luna viitoare sau fereasca Dumnezeu de disponibilizari , ca nu vor putea plati salariile la atitia angajati , pe alesii locali nu-i intereseaza decit sa le fie lor bine ,.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Anonim
  Marți, 19 Decembrie 2017 08:32
  81.196.55.***
  Ala este netul de la care pornesc dar sa vedem un fluturas, sa vedeti acolo sporuri, de la 1900 ajung la net de 5000-6000. Soferii vor sa schimbe semintele negre care le mananca in autobuz cu seminte mai fine dar nu le ajung banii.
  13
  12
  Raportează
 • postat de Marco
  Marți, 19 Decembrie 2017 00:16
  5.13.229.***
  Sa plece toti acasa si sa bage inapoi maxi-taxiurile.
  101
  31
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.