Război în toată regula, pe motiv de braconaj

Război în toată regula, pe motiv de braconaj
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pescuitul ilegal în fondurile piscicole private naşte situaţii la limita absurdului, între braconieri şi administratorii luciurilor de apă. În timp ce unii spun că se luptă cu tupeul pescarilor de ocazie, care le atentează la fondul piscicol, cei prinşi cu peştele-n plasă îi acuză pe primii că îi ţin captivi, că îi agresează şi chiar că îi tâlhăresc!

Braconajul sub forma furtului de peşte din luciurile de apă de pe domeniile private depăşeşte limitele infracţionale, aşa cum sunt acestea definite prin lege, şi atinge cote de sport extrem. Cam aceasta este concluzia care rezultă din cele mai recente flagranturi făcute pe bălţile din apropierea Galaţiului, unde diverse persoane au intrat fără drept şi şi-au încercat norocul nu cu undiţa, ci cu plase monifilament, a căror utilizare, în orice condiţii, este interzisă prin lege.

Un caz aparte, petrecut la începutul lunii decembrie, la Braniştea, i-a avut ca protagonişti pe administratorii bălţii Lozova şi pe un paznic de la Primărie, prins noaptea pe malul bălţii, cu plasă interzisă şi cu un peşte. N-ar fi mare lucru, dar ceea ce a urmat este demn de un scenariu.

Suspect: "M-a prins şi m-a bătut o oră"

Luca Mihaiţă (39 ani) este, în viaţa de zi cu zi, paznic la Primăria Braniştea, iar cel puţin în seara zilei de 8 decembrie 2017, s-a încumetat să facă ceva care i-a atras dosar penal pentru tentativă de furt calificat şi folosire de plase monifilament. Asta după ce a fost prins la pescuit de administratorii bălţii Lozova, fugărit şi reţinut abia după ce unul dintre patroni a tras un foc de armă în aer. "Eu am intrat în apă nu ca să fur, ci ca să caut plase pentru a le înapoia dumnealor. La ieşirea din balta Lozova, am auzit nişte împuşcături, m-am speriat şi am fugit, trecând digul în partea cealaltă, după care m-au prins (n.r. - administratorii) şi am fost bătut timp de o oră, cu un baston şi cu picioarele în coaste, de amândoi, până a sosit poliţia. Mi-au luat şi bicicleta, la ieşirea din apă. Nu au acolo nici măcar îngrădit sau o pancartă care să ateste că e proprietate privată", susţine Luca Mihăiţă, paznicul pus sub acuzare, care şi-a scos şi certificat medico-legal din care reiese că din bătaia "cruntă" s-a ales cu o vânătaie care necesită cel mult două zile de îngrijiri medicale.

Patron: "Păzesc balta atât cât îmi permite legea"

De celalată parte, administratorul acuzat de violenţă de către paznicul suspectat de furt, precizează că singura "forţă" cu care îşi permite să intervină în cazul în care depistează intruşi în fermă este să îi someze verbal şi să anunţe imediat poliţia. În situaţii excepţionale, cum a fost cazul de faţă, dar şi în alte situaţii petrecute în urmă cu ani de zile, poate cel mult să uzeze de armanentul deţinut legal.

"În acest caz, au fost doi în baltă, pe care i-am urmărit cu tatăl meu câteva zeci de minute, până au ieşit. Atunci am strigat la ei, s-au speriat şi au fugit în direcţii diferite, iar unul dintre ei a vrut să îl atace pe tata. Atunci a făcut (n.r. - tatăl) uz de armă, trăgând un foc de avertisment. Doar pe paznic l-am prins în apropierea ieşirii de pe dig, spre Schela, că a vrut să scape cu fuga. Am anunţat poliţia şi asta a fost tot. Nici vorbă să îi luăm bicicleta sau să îl batem. Nu putem să omorâm oameni pe baltă, dar sunt situaţii când sunt foarte agresivi şi când îi prindem, dar şi ulterior, după ce le facem plângere", afirmă Laurenţiu Popa, administrator al Bălţii Lozova din Braniştea.

Întrega situaţie se va tranşa la poliţie şi parchet, mai ales că ambele părţi declară că vor să continue şirul plângerilor şi să nu lase lucrurile "în coadă de peşte".

Citit 7706 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.