Primăria Galați vrea fonduri europene pentru Palatul Gheorghiu
Foto: Anca Melinte

Primăria Galați vrea fonduri europene pentru Palatul Gheorghiu
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Palatul "Simion Gheorghiu" de pe strada Domnească nr. 24 ar putea renaşte din propria ruină ca incubator de afaceri - o clădire modernă, dar păstrând faţadele principală şi laterală ale acestui monument istoric al Galaţiului. Municipalitatea vrea să acceseze fonduri europene pentru a salva "singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de "corso", până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial", după cum o descrie Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

La recenta şedinţă extraordinară a Consiliului Local, aleşii au fost de acord cu alocarea sumei de 65.000 de lei din fondul de rezervă al bugetului local pentru achiziţionarea unei cote-părţi din imobilul de pe strada Domnească nr. 24. Aşa cum aţi putut citi în ziarul "Viaţa liberă", municipalitatea nu este singurul proprietar al clădirii şi asta pentru că, pe vremea când Eugen Durbacă era primar, gălăţeanul Bogdan Iacob a semnat un act de vânzare-cumpărare pentru locuinţa cu două camere şi bucătărie, situată la etajul întâi al imobilului, pe care în 1993 o închiriase de la Primărie. Chiar dacă, ulterior, Primăria a încercat să anuleze în instanţă actul de cumpărare, a pierdut procesele, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dându-i câştig de cauză gălăţeanului. Pentru că nu poate face demersuri de salvare a unei clădiri care nu-i aparţine în totalitate, Primăria este nevoită acum să răscumpere locuinţa, iar pentru stabilirea valorii de piaţă a apelat la serviciile de evaluare autorizată.

La recenta şedinţă extraordinară, aleşii şi-au dat votul pentru cumpărarea locuinţei respective cu suma de 65.000 de lei. "Achiziţionarea unei cote-părţi din imobilul din Domnească 24 este strict necesară în vederea atragerii de fonduri europene pentru modernizarea clădirii. Este vorba despre o linie de finanţare în vederea realizării unui incubator de afaceri", li s-a explicat aleşilor locali.

Aceasta ar fi soluţia de salvare şi punere în valoare a imobilului, datat 1923-1925, care i-a aparţinut gălăţeanului Simion Gheorghiu, înalt funcţionar la Uzina de Gaz din Galaţi şi apoi director al Băncii Galaţilor.

Reamintim că Primăria a plătit o expertiză în urma căreia a reieşit că este posibilă păstrarea faţadelor principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă.

Rămâne de văzut dacă intenţiile Primăriei vor avea sorţi de izbândă.

Citit 5306 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.