UPDATE. Protest spontan la Spitalul de Urgență Galați | Întâlnire între premier şi managerii de spitale

UPDATE. Protest spontan la Spitalul de Urgență Galați | Întâlnire între premier şi managerii de spitale
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Acesta este cel de-al doilea protest spontan izbucnit în spitalele din Galați, după ce, marți, câteva zeci de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase au întrerupt munca. În paralel cu protestele organizate de angajați, Federația Sanitas Galați strânge semnături pentru organizarea unei greve generale.


UPDATE | Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice să găsească soluţii la problemele din sănătate, cerând ca managerii spitalelor unde sunt probleme să fie invitaţi, luni, 23 aprilie 2018, la o discuţie.

"Vreau să-i rog pe domnii miniştri să identifice până la sfârşitul acestei săptămâni problemele care apar în sistemul de sănătate, să găsim soluţii, iar luni să-i cheme pe managerii spitalelor în care avem probleme, pentru a avea o discuţie cu dumnealor, să identificăm soluţiile corespunzătoare, astfel încât acest subiect să poată fi închis", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern. (Teodora Miron)


Peste 100 de angajați ai Spitalului Clinic de Urgență Galați au întrerupt lucrul, în această dimineață, pentru a participa la un protest față de scăderile salariale din ultima lună. Printre protestatari s-au aflat asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare, dar și câțiva medici nemulțumiți de faptul că majorările salariale promise de guvernanți au rămas doar simple promisiuni.

Oamenii au stat în jur de o oră în curtea unității, după care au intrat pentru a discuta cu conducerea spitalului. Protestatarii spun că modificările salariale intrate în vigoare din luna martie au creat discriminări între medici și unii asistenți, pe de o parte, și restul personalului medico-sanitar, de cealaltă parte.

Sporuri acordate preferențial

”Sporurile au scăzut sau s-au acordat preferențial în Spitalul Județean Galați. La Terapie Intensivă (ATI), din cauza sporurilor scăzute de la 75 la sută la 50 la sută, salariile sunt mai mici acum decât cele din spitalele din teritoriu. Nu este normal, după zeci de ani de muncă în serviciul de terapie intensivă, să câștigi mai puțini bani. Conducerea spitalului ne aruncă praf în ochi. Ne-au dat câteva sute de lei la salariu, când alte spitale au salarii mai mari decât noi. La Spitalul din Bârlad, spre exemplu, la Terapie Intensivă se câștigă mai mult decât la noi. Veniți în secție să vedeți cum îngrijește o asistentă șapte bolnavi grav, cum este dezastru în Reanimare. Am invitat-o pe directoare să vină să vadă cum se îngrijesc pacienții, dar nu a venit niciodată. Nu ai loc, efectiv, între paturi, să poți să îi îngrijești”, a declarat o asistentă din cadrul secției Terapie Intensivă.

”Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc”

”Sunt infirmieră, am 24 de ani de vechime. Vreau să vă spun că ieri m-am dus cu fluturașul acasă și, după ce mi-am plătit datoriile și am făcut câteva cumpărături, nu am mai rămas cu niciun ban. Salariul nu mi-a scăzut. Sunt însă nemulțumită că li s-au acordat măriri de salariu doar medicilor și asistentelor, iar infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor nu ni s-a acordat nimic. Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc”, a spus o infirmieră de la ATI.

Și colegele sale de la ORL sau de la Neurologie sunt de părere că li s-a făcut o nedreptate. ”Suntem din secția Neurologie și nu am luat decât 50 de lei la salariul ăsta. În secția noastră este o lipsă acută de infirmiere și de îngrijitoare. Ieri (marți – n.r.), spre exemplu, am fost doar trei fete la peste 80 de bolnavi”.

De asemenea, infirmierele și îngrijitoarele de la Blocul Operator spun că vor salarii și sporuri precum colegele lor de la Terapie Intensivă.

Potrivit conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, salariile au crescut, din luna martie, pentru majoritatea angajaţilor. În unele secţii s-au înregistrat însă şi scăderi de venituri, în vreme ce pentru unele categorii de personal medical salariul a rămas la fel ca în februarie. "În urma protestului spontan care a avut loc miercuri dimineaţă la Spitalul Judeţean, i-am invitat pe participanţi la discuţii şi am încercat să-i lămurim cum stau lucrurile. Pentru medici şi asistenţi medicali, salariile au crescut faţă de luna februarie. Astfel, în ciuda faptului că sporurile nu au fost în martie la nivelul celor din februarie, venitul final a fost tot mai mare. În secţia Anestezie, Terapie Intensivă, am putut acorda sporurile la nivelul maxim doar pentru infirmiere şi îngrijitoare, pentru ca venitul lor să nu scadă. Într-adevăr, pentru angajaţii de la Anatomie patologică şi de la Medicină legală, veniturile au mai scăzut, însă acest lucru s-a întâmplat deoarece legea prevede, în cazul lor, o scădere a valorii sporurilor de la 115 la sută la 85 la sută", a explicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, ec. Alina Dobrea.

A doua zi de proteste

Acesta este cel de-al doilea protest spontan izbucnit în spitalele din Galaţi, după ce, marţi, câteva zeci de angajaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase au întrerupt munca. Asistenţii şi infirmierele de la Boli Infecţioase au spus că venitul lunar real le-a scăzut, deşi, pe hârtie, salariile le-au crescut. Din acest motiv, în jur de 20 de angajaţi ai spitalului din Bariera Traian au ieşit şi miercuri pentru a protesta în faţa unităţii.

În paralel cu protestele organizate de angajaţi, Federaţia Sanitas Galaţi strânge semnături pentru organizarea unei greve generale.

 

Citit 13398 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2018 00:15

18 comentarii

 • postat de Procuror
  Joi, 19 Aprilie 2018 18:39
  213.233.84.***
  Nu merită nici banii care ii au acum acesti medici. Eu le-as taia si banii astia care iau luat cu majorările astea acestor spagari nenorociti . Sunt corupti toti, salarile astea si asa sunt prea mari pentru moaca unor incompetenți,
  care cei mai multi dintre ei ajung sa profeseze cu examene fraudate. Taceti ma dracului si nu va depășiți condiția, când stiti cum sunteți, ca marea demascare va venii cât de curând si va va decredibiliza din punct de vedere profesional pe toti. Când esti prost măcar taci dracu si ia notițe de la intelectuali, nu încerca sa mănânci căcat.
  3
  7
  Raportează
 • postat de Medic profesor
  Joi, 19 Aprilie 2018 17:38
  95.76.34.***
  Rocky, cap sec , pseudonimul zice tot despre tine. Un prostan cu cel mult 10 clase și diplomă de .. hinginer " obținută prin corespondenta cu banii câștigați din capsunit în afară.
  Rock , baiatu ,treaba e că până una alta la Colegiul de asistente medicale se dă un examen foarte serios pe care tanara generatie îl tratează cu maximă seriozitate, concurenta fiind de 2,3 chiar 4 pe un loc.
  Trecem peste faptul că habar nu ai ce înseamnă concurență.
  Tu îndrăznești să îți bați joc și de medicii care predau la aceste colegii.
  Ai mare tupeu!
  Fa-ți un serviciu și dispari la capsunit acolo de unde ai venit,,,hinginerule"!
  8
  1
  Raportează
 • postat de rocky
  Joi, 19 Aprilie 2018 12:36
  193.230.156.***
  Asa cum sunt salariile acum in sanatate, ganditi-va dragi romani ca s-a ajuns ca o asistenta medicala sa ia mai mult ca un medic rezident sau chiar ca un inginer !!! Pai se poate ! Se duce de rapa economia tarii daca se maresc pomenile electorale in ritmul asta. De asta tanara generatie nu mai invata nimic!!!
  1
  18
  Raportează
 • postat de cristi
  Joi, 19 Aprilie 2018 10:54
  5.13.138.***
  O asistenta de la Judetean ia in mana lunar aprox 5000 de lei lunar.
  Mie mi-ar fi jena sa spun ca vreau marire.
  Asta in conditiile in care majoritatea contribuabililor traiesc cu 1500-2000 lei pe luna.
  Iar argumentul ca "se lucreaza cu vieti omenesti" este jenant.
  Si un sofer de autobuz sau un vatman tot cu vieti omenesti lucreaza .
  Si mai sunt zeci de alte meserii unde se lucreaza cu vieti omenesti si riscurile sunt incomparabil mai mari.
  Toate aceste meserii sunt platite cu salariul minim pe economie.
  Asa ca despre ce vorbim noi aici?
  3
  23
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 19 Aprilie 2018 10:31
  79.116.109.***
  Jumatate din medici si asistente de acolo at trebui excluse din sistemul medical si retrasa imediata licenta! Unii elibereaza retete gresite, foarte grave pentru santatea pacientului, altii nu sunt atenti la analize, altele vor spaga! Este in spital urat, dizgratios fizic si ethnic! Am cunoscut si asistenti si infirmieri painea lui Dzeu dar medici nu prea! Este o munca foarte stresanta, degaradanta psihic in timp... dar viata pacientului trebuie sa fie mai presus de tot... si conditionarea actului medical inseamna crima!

  Inca ceva, medicii din stat nu au ce cauta la acabinete particulare! ORI ORI!
  2
  24
  Raportează
 • postat de Vlad
  Joi, 19 Aprilie 2018 10:01
  109.166.135.***
  Buna ziua!!Baiatului din drepta(in albastru)tin sa'i multumesc si doamenei roscate din stanga inbracata in mov,stiu ca ambii lucreaza pe ATI tin sa le MULTUMESC!! DATORITA LOR MAMA MEA TRAIESTE AMBII AU RESUSCUTATO PE MAMA TIMP DE O ORA !!NU MAI STIU NUMELE DAR RESPECT PENTRU CEI DIN ATI,SUNT DREPTURILE LOR CHIAR DACA SISTEMTUL ESTE ASA CUM ESTE NU ANGAJATII SUNT VINOVATI!!PESTELE DENLA CAP SE IMPUTE!!!
  5
  11
  Raportează
 • postat de miu
  Joi, 19 Aprilie 2018 09:41
  80.97.203.***
  @ BAU BAU: ai dreptate, empatie din partea lor vezi atat de rar, nu i-am vazut sa faca greva ca le mor pacientii din atatea lipsuri. Nu au nici o rusine ca dau cu apa chioara prin saloane, cu un mop murdar. Nu au nici o mila cu pacientii imobilizati, ii bruscheaza si ii cearta ca trebuie sa-i ingrijeasca ca parca nu de asta au fost angajati.

  Empatie zero, resurse zero, banii sa fie multi in buzunar.
  3
  16
  Raportează
 • postat de Cineva
  Joi, 19 Aprilie 2018 08:33
  5.13.152.***
  1. Inteleg ca unii din voi, pe buna dreptate, va plangeti de un timp de asteptare nefavorabil. Solutia este sa vizitati NHS din Anglia, unde timpul de asteptare la urgente este 4-5 ore in medie per pacient. (7 ore iarna). Iar voi va plangeti ca ati asteptat 40 de minute. Timpul de asteptare este raportat la pacientii care se afla deja spitalizati.
  2. Spaga. Vechea problema. Dragii mei, cum sa va spun? Depinde si de perspectiva cu care priviti. Medicii nou iesiti in 2000-2005 primeau niste salarii absolut mizerabile. Trebuie sa recunoasteti, toti, ca si acum salariile sunt o bataie de joc la adresa celor 6 ani studiati pe bancile facultatii. Nu puteti spune ca medicul trebuie sa se multumeasca cu atat. Este ca si cum v-ati pune niste ochelari de cal si nu ati privi deloc realitatea. Pe de alta parte, medicul care cere spaga este un medic corupt, fara doar si poate. Dar NU toti medicii sunt corupti. Va rog sa nu mai spuneti ca sunt medici corupti (daca voi nu ati intalnit unul, sau ati vazut doar la stiri.) pentru ca asa ati vorbi in necunostinta de cauza si v-ati afla spunand acel stigmat ca "TOTI DOCTORII SUNT SPAGARI". Am mai inteles ca sunt pacienti care vin (voluntar, de unii singuri) cu sacose si bani...le pun undeva, apoi fug si suna politia, spunand ca doctorul le-a cerut spaga.
  3. Acest protest este despre cresterea sporurilor. Acest protest nu vizeaza spagarii, desi ei nu si-ar avea locul in spital. Acest protest nu se refera nici la pacientii care ar pune bețe in roate. Ramane aceasta intrebare: sunteti de acord ca un lacatus sa castige acelasi salariu cu un medic rezident din primul an? Rolul medicului este de a salva vieti de oameni.
  17
  6
  Raportează
 • postat de Bogdan
  Joi, 19 Aprilie 2018 06:56
  82.137.14.***
  Dacă tot au doctorii 2500-3000e puteau și la ăștia care se plâng sa le dea 800e măcar..
  16
  1
  Raportează
 • postat de Hopa
  Joi, 19 Aprilie 2018 03:44
  5.13.179.***
  Spaga in spital e ca drogul in singe care cu greu te debarasezi de el ,Va dati seama ce inseamna ptr unii sa se duca cu buzunarul gol acasa cind e obisnuit de atitea ani sa fie plinut? Numai privirile lor catre pacienti ii face sa scota bani ptr asi face treaba prt care e deja platita
  1
  16
  Raportează
 • postat de BAU BAU
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 20:11
  5.13.204.***
  @Maxim, si cum sa mai fie bani pentru pacienti cand tot ce se stie este marirea salariilor ăstora.
  La patron cand iti zice ca nu iti da bonusul ca nu e vanzare, productie, nu s-a atins targhetul sau chiar cand iei salariul micsorat datorita motivelor mentionate, taci ,inghiti si te chinui mai departe. Dar ăștia atat stiu..Au drepturi si iar drepturi. Drepturile pacientilor? Da, au si pacientii dreptul sa bage mana cat mai adanc in buzunar si cu bancnote de la 10 RON in sus daca se poate, ca aici nu e act caritabil. Auzi tu, protesteaza ca în Bârlad s-au luat salarii mai mari. Pacienții nu mai exista nici în vederea periferică.
  Ca fapt divers chiar zilele trecute am fost nevoit sa merg la spital și în timp ce asteptam pe hol ca tot pacientul, doua asistente au flecărit vreo 40 de minute.Să tot faci ore si sa ceri sporuri când jumătate din timpul de munca il petreci la bârfă și povești.
  Numai bine.
  4
  43
  Raportează
 • postat de AD
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 19:30
  213.233.84.***
  Cineva zicea aici, sa se elimine spaga si doar cand rezolvam problema asta, cadrele medicale sa primeasca retributii similare cu cele din occident. Cu totul de acord, nimic de obiecat in privinta asta, dar problema critica e, cum poți elimina asa ceva? atat timp cat spaga a devenit un sport national in sanatate, o rutina si o normalitate in mentalitatea a 99,9% dintre cadrele medicale, dar si a pacientilor, care zi de zi se practica in spitalele din România. E imposibil sa poti elimina o astfel de mentalitate, atâta timp cat ea se afla in ADN-ul a 99,9% dintre români. Doar daca-i pazesti si nici atunci nu poți elimina fenomenul asta din mentalitatea romanasului, pentru ca el ( pacientul) asa stie, ca daca merge la medic sa se opereze, ca sa fie sigur de interesul medicului si ,,reusita" operației, condiția e sa dai spaga. Si atunci ma n-treb cum poți vreodata ajunge la normalitatea aia de care vorbim de 28 de ani. E imposibil sa ai astfel de pretenții si sa aspiri la ceea ce altii au cladit cu mult timp in înaintea noastra si cu totul o alta mentalitate decât cea a romanului Ps. Mult prea putini sunt românii cu principii si mentalitate similara cu cea a occidentalului! Traim intr-un putregai adâncit intr-o mocirlă, din care cu greu vom mai iesii, daca vom iesii!!
  3
  33
  Raportează
 • postat de Adi
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:56
  82.137.8.***
  De ce oare toți îi plînge pe cei din sănătate? Auzi tu, sporur de 75 de procente ptr. că lucrează în ATI! Este adevărat, se lucrează cu vieți omenești, dar tot la fel de adevărat este și faptul că dacă nu dai nimic ... bolnavul acela care se chinuie acolo nu primește niciun o atenție. Așa că eu cred că altceva ar trebui să cereți nu sporuri.
  10
  34
  Raportează
 • postat de P
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:49
  70.28.93.***
  Sunt locuri de munca in spitalele din vestul Europei cu salarii bune.
  Nu mai stati si va rugati la guvern.
  11
  25
  Raportează
 • postat de Asistenta medicala
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:37
  95.76.34.***
  Doru draga, esti incarcat de furie si resentimente! Asistentele medicale nu au pretins niciodata salarii egale cu ale medicilor.Profesia de asistent medical este o profesie nobila de care suntem mandri si ne-am dori ca si oameni ca tine sa aiba respect pentru ea!
  Trebuie sa respectam si educatorii care ne educa in primii ani copii si invatatorii si asistentii medicali si toate categoriile sociale care impreuna contribuie la dezvoltarea acestei tari, numita Romania. , in care te-ai nascut si tu, ai fost educat , scolit si ingrijit atunci cand ai avut nevoie.
  Numai ganduri bune!
  32
  11
  Raportează
 • postat de Maxim
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 15:23
  5.13.199.***
  Nu pot sa va compatimesc, dragi infirmiere, pentru ca nu va purtati frumos cu bolnavii si sunteti mereu cu mana intinsa dupa bani necuveniti.

  In alta ordine de idei, cand faceti greva pentru dotari precare? Nu v-am vazut in greva ca nu aveti destule materiale, pansamente, medicamente, ii trimiteti repede pe bolnavi sa-si cumpere singuri ... cand ati facut greva pentru investitii proaste in spital? De ce nu ati protestat cand ati vazut ce termopane de proasta calitate se pun pe bani prea multi, de ce nu protestati cand aveti solutii dezinfectante proaste? De ce nu protestati ca aveti monitoare si echipamente din secolul trecut? De ce nu va pasa si de aceste lucruri?
  4
  55
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 14:09
  109.166.132.***
  Desigur, asistentele si infirmierele sunt obisnuite cu salarii uriase, pentru ca fara ele nimic nu merge cum trebuie, nu-i aşa? Ma gândesc ca rolul medicilor e mult mai putin important, de aceea salariile erau aproximativ egale....Reveniti-va, doamnelor! Una este o postliceala si alta este o facultate de 6 ani! Ce e asa de greu de inteles?
  7
  47
  Raportează
 • postat de george
  Miercuri, 18 Aprilie 2018 12:58
  213.128.190.***
  PSD a facut o mare nedreptate sociala si asta nu e singura. Din pacate cred ca va mai dura o generatie pana sa scapati de stigmatul ca traiti din spagi sau atentii luate de la bolnavi sau familiile lor. Adica ... in general aveti o problema de imagine de care va doresc sa scapati , dar asta depinde doar de voi. Refuzati spagile si cereti ce vi se cuvine, e singurul lucru corect de facut acum. Dar ... dupa cum citesc ca a ramas femeia fara bani ... e o problema existentiala, avem principii pe burta goala sau ... ?
  5
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.