UPDATE. Protest spontan la Spitalul de Urgență Galați | Întâlnire între premier şi managerii de spitale

UPDATE. Protest spontan la Spitalul de Urgență Galați | Întâlnire între premier şi managerii de spitale
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Acesta este cel de-al doilea protest spontan izbucnit în spitalele din Galați, după ce, marți, câteva zeci de angajați de la Spitalul de Boli Infecțioase au întrerupt munca. În paralel cu protestele organizate de angajați, Federația Sanitas Galați strânge semnături pentru organizarea unei greve generale.


UPDATE | Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice să găsească soluţii la problemele din sănătate, cerând ca managerii spitalelor unde sunt probleme să fie invitaţi, luni, 23 aprilie 2018, la o discuţie.

"Vreau să-i rog pe domnii miniştri să identifice până la sfârşitul acestei săptămâni problemele care apar în sistemul de sănătate, să găsim soluţii, iar luni să-i cheme pe managerii spitalelor în care avem probleme, pentru a avea o discuţie cu dumnealor, să identificăm soluţiile corespunzătoare, astfel încât acest subiect să poată fi închis", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern. (Teodora Miron)


Peste 100 de angajați ai Spitalului Clinic de Urgență Galați au întrerupt lucrul, în această dimineață, pentru a participa la un protest față de scăderile salariale din ultima lună. Printre protestatari s-au aflat asistente medicale, infirmiere, îngrijitoare, dar și câțiva medici nemulțumiți de faptul că majorările salariale promise de guvernanți au rămas doar simple promisiuni.

Oamenii au stat în jur de o oră în curtea unității, după care au intrat pentru a discuta cu conducerea spitalului. Protestatarii spun că modificările salariale intrate în vigoare din luna martie au creat discriminări între medici și unii asistenți, pe de o parte, și restul personalului medico-sanitar, de cealaltă parte.

Sporuri acordate preferențial

”Sporurile au scăzut sau s-au acordat preferențial în Spitalul Județean Galați. La Terapie Intensivă (ATI), din cauza sporurilor scăzute de la 75 la sută la 50 la sută, salariile sunt mai mici acum decât cele din spitalele din teritoriu. Nu este normal, după zeci de ani de muncă în serviciul de terapie intensivă, să câștigi mai puțini bani. Conducerea spitalului ne aruncă praf în ochi. Ne-au dat câteva sute de lei la salariu, când alte spitale au salarii mai mari decât noi. La Spitalul din Bârlad, spre exemplu, la Terapie Intensivă se câștigă mai mult decât la noi. Veniți în secție să vedeți cum îngrijește o asistentă șapte bolnavi grav, cum este dezastru în Reanimare. Am invitat-o pe directoare să vină să vadă cum se îngrijesc pacienții, dar nu a venit niciodată. Nu ai loc, efectiv, între paturi, să poți să îi îngrijești”, a declarat o asistentă din cadrul secției Terapie Intensivă.

”Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc”

”Sunt infirmieră, am 24 de ani de vechime. Vreau să vă spun că ieri m-am dus cu fluturașul acasă și, după ce mi-am plătit datoriile și am făcut câteva cumpărături, nu am mai rămas cu niciun ban. Salariul nu mi-a scăzut. Sunt însă nemulțumită că li s-au acordat măriri de salariu doar medicilor și asistentelor, iar infirmierelor, îngrijitoarelor, brancardierilor nu ni s-a acordat nimic. Fără infirmiere, actul medical nu poate avea loc”, a spus o infirmieră de la ATI.

Și colegele sale de la ORL sau de la Neurologie sunt de părere că li s-a făcut o nedreptate. ”Suntem din secția Neurologie și nu am luat decât 50 de lei la salariul ăsta. În secția noastră este o lipsă acută de infirmiere și de îngrijitoare. Ieri (marți – n.r.), spre exemplu, am fost doar trei fete la peste 80 de bolnavi”.

De asemenea, infirmierele și îngrijitoarele de la Blocul Operator spun că vor salarii și sporuri precum colegele lor de la Terapie Intensivă.

Potrivit conducerii Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, salariile au crescut, din luna martie, pentru majoritatea angajaţilor. În unele secţii s-au înregistrat însă şi scăderi de venituri, în vreme ce pentru unele categorii de personal medical salariul a rămas la fel ca în februarie. "În urma protestului spontan care a avut loc miercuri dimineaţă la Spitalul Judeţean, i-am invitat pe participanţi la discuţii şi am încercat să-i lămurim cum stau lucrurile. Pentru medici şi asistenţi medicali, salariile au crescut faţă de luna februarie. Astfel, în ciuda faptului că sporurile nu au fost în martie la nivelul celor din februarie, venitul final a fost tot mai mare. În secţia Anestezie, Terapie Intensivă, am putut acorda sporurile la nivelul maxim doar pentru infirmiere şi îngrijitoare, pentru ca venitul lor să nu scadă. Într-adevăr, pentru angajaţii de la Anatomie patologică şi de la Medicină legală, veniturile au mai scăzut, însă acest lucru s-a întâmplat deoarece legea prevede, în cazul lor, o scădere a valorii sporurilor de la 115 la sută la 85 la sută", a explicat managerului Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, ec. Alina Dobrea.

A doua zi de proteste

Acesta este cel de-al doilea protest spontan izbucnit în spitalele din Galaţi, după ce, marţi, câteva zeci de angajaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase au întrerupt munca. Asistenţii şi infirmierele de la Boli Infecţioase au spus că venitul lunar real le-a scăzut, deşi, pe hârtie, salariile le-au crescut. Din acest motiv, în jur de 20 de angajaţi ai spitalului din Bariera Traian au ieşit şi miercuri pentru a protesta în faţa unităţii.

În paralel cu protestele organizate de angajaţi, Federaţia Sanitas Galaţi strânge semnături pentru organizarea unei greve generale.

 

Citit 13889 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.