Pierderi de nouă milioane de lei la facturile de ÎNCĂLZIRE
Foto: Iulia Kelt

Pierderi de nouă milioane de lei la facturile de ÎNCĂLZIRE
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Nu mai puţin de 9.024.572 de lei, adică aproape 2 milioane de euro, reprezintă o sumă suficient de consistentă pentru construcţia unei parcări multietajate, cum va fi cea din Mazepa I, ori pentru lărgirea şi modernizarea unei artere rutiere ca strada Traian. Din păcate, banii nu vor fi alocaţi de la bugetul local pentru realizarea unei investiţii în beneficiul tuturor gălăţenilor, ci pentru acoperirea pierderilor induse de furnizarea apei calde şi căldurii în sistem centralizat. De fapt, este doar o justificare contabilă a unor bani plătiţi deja.

"Se aprobă acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat din municipiul Galaţi, în sumă de 9.024.572 de lei, pentru perioada ianuarie 2017 - martie 2018". Aşa prevede, negru pe alb, proiectul de hotărâre care va fi supus aprobării consilierilor locali, în cadrul şedinţei ordinare programate joi, 26 iulie.

Conform raportului de specialitate, proiectul de hotărâre se bazează pe dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 36/2006, actualizată şi completată. Actul normativ prevede că "pierderile induse de prestarea serviciilor publice de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat înregistrate de operatorii economici din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale pot fi acoperite din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale".

Potrivit documentelor ajunse pe masa aleşilor locali, costurile impuse de asigurarea prestării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru perioada ianuarie 2017 - martie 2018 au fost efectuate conform contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice, încheiat cu Electrocentrale SA în insolvenţă.

"Ca urmare a prestării serviciului public de distribuţie şi furnizare a energiei termice furnizată populaţiei pentru anul 2017, respectiv pe trimestrul I al anului 2018, societatea Calorgal SA înregistrează pierderi induse, reprezentând cheltuieli neacoperite, în valoare totală de 12.534.572 de lei", se arată în document. Din aceşti bani, suma de 3.510.000 de lei a fost deja acordată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 605 din 26 octombrie 2017, pentru acoperirea pierderilor din luna aprilie 2017. A rezultat, astfel, o sumă de 9.024.572 de lei, catalogată ca "pierdere indusă de prestarea serviciilor publice de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat către populaţie pentru perioada ianuarie 2017 - martie 2018".

Conform adreselor transmise de Calorgal, pierderea a fost de 7.037.855 de lei pentru anul 2017 şi de 1.986.717 de lei pentru primul trimestru al anului 2018.

Doar o justificare contabilă

Raportul de specialitate precizează clar că "suma nu va fi efectiv plătită către societatea Calorgal SA, ci este destinată justificării avansului de subvenţie încasat pe perioada ianuarie 2017 - martie 2018". Cu alte cuvinte, este vorba doar despre o justificare contabilă a unei sume deja plătite de la bugetul local şi care nu va putea fi recuperată vreodată, în condiţiile în care prestarea serviciului de încălzire în sistem centralizat a rămas o afacere păguboasă.

Aşa cum explica, în urmă cu câteva luni, tot în ziarul "Viaţa liberă", directorul general al Calorgal, Marian Alexandru, compania pe care o conduce nu a putut încasa contravaloarea agentului termic furnizat în sistem centralizat şi asta din cauza scăderii numărului de consumatori: "Pierderile sunt justificate, în primul rând, de scăderea producţiei de la 153.000 de gigacalorii la 114.000 de gigacalorii. Diferenţa este de 39.000 de gigacalorii, adică peste 25,54 la sută, pe care nu le-am vândut din cauza diminuării numărului consumatorilor. Pierderea tehnologică a ajuns de la 21,79 la sută, cât a fost aprobată, în 2016, de ANRSC, la 37,13 la sută, după cum a rezultat în urma bilanţului energetic. La toate acestea se mai adaugă creşterea preţurilor la furnizorii noştri de utilităţi".

Rămâne de văzut ce vor decide aleşii locali şi dacă aceasta va fi ultima dată când vor fi acoperite pierderile din sistemul centralizat de încălzire.

Citit 5990 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2018 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.