De frica pestei porcine africane, oamenii îşi sacrifică porcii de parcă ar fi ziua de Ignat

De frica pestei porcine africane, oamenii îşi sacrifică porcii de parcă ar fi ziua de Ignat
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În ciuda faptului că afară sunt peste 30 de grade Celsius, pesta porcină africană a adus Crăciunul mai devreme. Şi asta pentru că, de frica virusului, oamenii au început să îşi taie singuri porcii şi să îi bage la congelatoare. Totul pentru a nu rămâne fără animalele din curte şi a aştepta luni întregi banii de despăgubiri.

Tăierea porcilor este în floare în comuna gălăţeană Lieşti. Zilnic, zeci de localnicii îşi sacrifică porcii din gospodării şi pregătesc carnea, de parcă mai sunt doar câteva zile până la Crăciun.

Ramona Livia Munteanu este în plină acţiune de pregătire a jumărilor după ce şi-a tăiat porcul pe care spera să îl sacrifice la Crăciun. "Am spus că scroafa o lăsăm pentru Crăciun, că poate fată. Dar, când am auzit că a ajuns pesta la Vameş, am zis că mai bine o tăiem şi o mâncăm noi, decât să vină autorităţile să ne-o omoare şi să aşteptăm apoi bani de despăgubiri. Dacă le-ar fi făcut analize pe loc şi ne dădeau banii imediat ar fi fost altceva", ne-a mărturisit femeia, în timp ce învârtea în ceaunul cu jumări.

În aceeaşi situaţie este şi Nicuşor Susanu, un alt localnic din Lieşti, care ne-a povestit cu ochii în lacrimi că şi-a cumpărat ladă frigorifică pentru a avea unde să pună carnea. "Nici bunicii mei, nici Decebal sau Burebista nu tăiau porci vara. Eu i-am tăiat de frica pestei. Am doi copii, am cum să aştept eu trei luni de zile despăgubirile? Am tăiat porcul, am cumpărat ladă şi sper să ţină până la Crăciun. Şunca am dat-o la un laborator de panificaţie, să facă prăjituri din ea", ne-a mărturisit, plângând, bărbatul.

Oamenii merg şi fac analize pentru a afla dacă porcii au trichineloză, boală care este periculoasă pentru oameni. "Vin oamenii şi fac analize pentru trichină, să poată să mănânce în siguranţă, să nu se îmbolnăvească. Sunt şi 70 de tăieri pe zi. Se taie în efectiv destul de mare şi totul a început de vreo două zile, după ce s-a aflat de pesta de la Vameş. Nu se procedează corect, că nu este vremea de tăiat porci, dar oamenii, decât să le ia statul, mai bine îi bagă în ladă, îi prăjesc", ne-a declarat Neculai Tecuţă, asistent veterinar în Lieşti.

Astfel, oamenii din judeţ au preferat să investească bani în lăzi frigorifice şi în congelatoare, cererea fiind destul de mare în aceste zile prin magazine, şi să îşi taie porcii singuri decât să aştepte ca autorităţile să le omoare animalele din cauza pestei porcine africane.

Măsuri dispuse cu întârziere

În timp ce oamenii îşi sacrifică animalele în curţi, autorităţile încep, cu paşi mici, să dispună măsuri. Asta după ce suspiciunea de pestă porcină de la Vameş a apărut încă de sâmbătă, iar luni după-amiază autorităţile au sacrificat toţi cei opt porci din localitate.

"Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în această dimineaţă (joi - n.r.) şi a aprobat Planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploataţiile din localitatea Vameş, comuna Piscu", se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Galaţi.

Conform sursei citate, "gospodăriile din localitatea Vameş au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. Centrul Local de Combatere a Bolilor Galaţi a dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, sacrificarea porcilor din exploataţiile aflate pe raza localităţii Vameş, imediat după confirmarea suspiciunii, prin metoda uciderii preventive şi ecarisarea carcaselor".

Zone de protecţie şi filtre în trafic

Astfel, după confirmarea virusului, "s-a instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de cel puţin trei kilometri, pe raza localităţii Vameş, şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 kilometri, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor Piscu, Nămoloasa Sat, Tudor Vladimirescu, Hanu Conachi, Mânăstire Vladimireşti, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Izvoarele, Schela, Independenţa şi Corbu Vechi (judeţul Brăila). În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare etc", se mai menţionează în comunicat. Mai mult, au fost instituite filtre la intrările în oraş, iar maşinile de marfă sunt verificate pentru a nu transporta animale.

Oameni sunt sceptici că măsurile luate, nişte covoare plasate pe şosea, pe care se aruncă din când în când dezinfectant, vor limita răspândirea virusului. "Dacă măsurile erau eficiente, nu se mai răspândea virusul, nu?", ne-a întrebat, retoric, un şofer oprit în trafic de poliţişti, la un flitru amplasat la intrarea în oraş.

Citit 9760 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.