Anchete sociale la gălăţenii care riscă să rămână în frig la iarnă. Ce soluţii are în vedere Primăria Galați
Foto: Arhiva ”Viața liberă”

Anchete sociale la gălăţenii care riscă să rămână în frig la iarnă. Ce soluţii are în vedere Primăria Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Potrivit evidenţelor pe care Calorgal le-a pus la dispoziţia administraţiei locale, maxim 12.000 de apartamente ar mai fi, în prezent, branşate la sistemul centralizat de încălzire. Cum se vor încălzi gălăţenii care trăiesc în aceste locuinţe a fost întrebarea la care primarul Ionuţ Pucheanu a încercat să răspundă ieri, într-o conferinţă de presă.

Edilul urbei afirmă că, din cele 12.000 de apartamente branşate, aproximativ 6.000 vor primi căldură de la punctele termice transformate în microcentrale de cartier. Conform primarului, lucrările au demarat la trei din cele 20 de puncte termice şi urmează ca, în decursul acestei săptămâni, să înceapă la alte şase. Autorităţile dau asigurări că microcentralele vor fi funcţionale până în prima săptămână a lunii decembrie.

Primarul susţine că s-au primit 3.052 de cereri pentru ajutorul acordat de la bugetul local pentru instalarea unei soluţii alternative de încălzire şi că, astfel, numărul apartamentelor care ar avea nevoie de căldură scade sub 3.000. Dintre acestea, spune primarul, 1.200 de apartamente sunt proprietatea municipalităţii, care, cel târziu în luna decembrie, le va instala panouri radiante - la cele cu o cameră, şi centrale termice - la cele cu mai multe camere.

"O să întrebaţi: mai sunt vreo 1.800 - 2.000 de apartamente, ele ce reprezintă? Dacă veţi face o analiză corectă şi amănunţită asupra fenomenului care a dus la situaţia în care ne aflăm la Galaţi, veţi vedea că aceste apartamente sunt exact cele care au generat nişte sume absolut colosale la nivelul datoriilor înregistrate de către asociaţiile de proprietari către Calorgal şi evident, pe linie de consecinţă, către Electrocentrale. Aceste apartamente nu primesc agent termic de mai bine de trei-patru ani, dar îi afectau şi pe vecini! Sunt apartamentele din cauza cărora, în ultimii cinci ani, extrem de multe scări de bloc, chiar asociaţii întregi, au trebuit să sufere. Aceste apartamente nu se califică pentru a beneficia, pe de o parte, de ajutorul din partea Primăriei, pe de altă parte cred că moralmente sunt şi dumnealor vinovaţi de situaţia în care ne aflăm în momentul de faţă", a spus primarul.

Întrebat dacă proprietarii acestor locuinţe vor primi căldură nesubvenţionată sau nu vor primi deloc căldură la iarnă, primarul a răspuns: "cel mai probabil, nu vor primi deloc".

Din uşă-n uşă

Edilul urbei a anunţat că urmează să fie demarată o campanie de conştientizare, suprapusă peste o anchetă socială la apartamentele care sunt încă branşate, dar proprietarii nu au încă o soluţie de încălzire: "Vom bate din uşă în uşă şi ne vom interesa câte dintre apartamentele branşate nu sunt locuite, dacă e nevoie de suport legal, de un sfat. Se va discuta, faţă în faţă cu cetăţenii, dacă nu doresc să beneficieze de acest ajutor din partea Primăriei tocmai pentru a nu suferi de frig la iarnă. Sunt cetăţeni, în mod special cei mai bătrâni, care nu s-au interesat sau nu li s-a spus sau nu se pot deplasa, şi atunci e normal ca noi să venim în ajutorul lor. Dacă e nevoie ca cineva să le depună dosarul, vom avea oameni din cadrul Primăriei care se vor ocupa de chestia asta", a mai spus Ionuţ Pucheanu.

Citit 7241 ori Ultima modificare Joi, 18 Octombrie 2018 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.