Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, într-un spectacol de zile mari | FOTO și VIDEO
Foto: Iulia Kelt

Datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, într-un spectacol de zile mari | FOTO și VIDEO
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Spectacol de colinde și urături în fața Catedralei din Galați. Totul în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile". Ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, festivalul a adunat şi anul acesta aproximativ 400 de participanţi, care pentru câteva ore au reuşit să le redea gălăţenilor bucuria sărbătorilor de iarnă, dar şi a tradiţiilor lăsate moştenire de străbuni. 

Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou "Tudor Pamfile", organizat de Centrul Cultural "Dunărea de Jos", în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Consiliul Județean Galaţi, a început încă de sâmbătă seară, când grupurile de colindători au susținut un spectacol pe scena Teatrului Dramatic ”Fani Tardini”.

Duminică, la prânz, grupruile de colindători și urători s-au adunat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde au primit binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian Crăciun, arhiepiscopul ”Dunării de Jos”.

Apoi, fiecare grup de participanţi a colindat conform obiceiului din zona de provenienţă. „Avem mai multe grupuri participante din Galaţi, Tulcea, Vrancea, Neamț, Botoșani și Iași. Este deja o tradiţie acest festival şi vrem să arătăm gălăţenilor că avem obiceiuri frumoase, pe care trebuie să le păstrăm. Este un festival cu tradiție prin care aducem tradițiile în fața gălățenilor”, ne-a declarat Paul Buța.

Cu mic, cu mare, păstrăm tradiţia

Gălăţenii prezenţi la catedrală au avut ocazia să asculte colinde cântate de ansambluri formate din persoane cu vârste diferite, de la copii de câţiva anişori până la adulţi trecuţi bine de a doua tinereţe. "Noi îi învăţăm pe copiii şi nepoţii noştri obiceiurile aşa cum le-am moştenit noi de la străbuni. Respectăm tradiția cu capra, ursul și cu colinda. Încercăm să îi învățăm și pe tineri pentru că ei trebuie să ducă aceste obiceiuri mai departe”, ne-a spus un colindător, cu o vârstă onorabilă, venit din Vrancea.

”Am venit cu căluții, cu măștile, așa cum se face īn zona noastră, la Iași. Sunt obiceiuri frumoase, care trebuie duse mai departe”, ne-a spus un tânăr din Iași.

 

Gălățenii prezenți la Catedrală, oameni de toate vârstele, s-au arătat foarte încântați de spectacol. ”Sunt tradiții forte frumoase și ne bucurăm că nu au fost uitate. Sperăm ca și copiii noștri să poată asista, peste ani, la un astfel de spectacol”, ne-a mărturisit o gălățeancă.

După ce fiecare dintre grupurile participante şi-a prezentat colinda, colindătorii au primit ceai cald, covrigi și nuci, conform tradiției.

Citit 6172 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.