Între realitate şi proiecte | Ce face Primăria Galați acolo unde orașul o ia la vale (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Între realitate şi proiecte | Ce face Primăria Galați acolo unde orașul o ia la vale (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Tasări care dau senzaţia că se adâncesc de la o zi la alta, fisuri lungi care croiesc suprafeţe întinse, dale sfărâmate, pavele frânte şi dislocate care ţintesc către cer… toate acestea sunt nu doar capcane pentru picioarele cetăţenilor neatenţi pe unde merg, ci motive de îngrijorare pentru gălăţenii care locuiesc în zona cuprinsă între Potcoava de Aur şi strada Roşiori. Mai ales că în acest areal se află şi blocul B8 (scările I şi II), care, afectat de tasări, a fost încadrat de experţi în clasa de risc seismic I - risc de prăbuşire la cutremur.

Deşi este o zonă de promenadă şi relaxare, o plimbare pe jos între Trei Star şi Potcoava de Aur devine, mai degrabă, o incursiune plină de capcane şi adrenalină. Gălăţeanul trebuie să fie atent la fiecare pas, dacă nu vrea să se împiedice de pavelele măcinate şi dislocate ale aleilor. Mai îngrijorătoare decât fisurile mari, care croiesc aleile pietonale, sunt tasările, tot mai multe şi mai adânci.

Cea mai spectaculoasă dintre acestea a denivelat serios o alee din apropierea zonei modernizate de la Potcoava de Aur. În vecinătate, o altă tasare marchează o bucată de trotuar. Pământul s-a lăsat vizibil şi pe aleile cu pavele sfărâmate care fac legătura cu trotuarul străzii Brăilei. În parc, o bancă pare că se scufundă în pământ, iar zona din jurul fântânii arteziene este vizibil denivelată, în timp ce partea de jos a bazinului se macină văzând cu ochii.

Bloc cu risc seismic

Dincolo de disconfortul estetic şi pietonal, multiplele tasări sporesc motivele de îngrijorare ale locuitorilor zonei, în condiţiile în care, anul trecut, blocul B8 (scara I şi scara II), afectat de un accident de teren, a fost încadrat în clasa I de risc seismic. S-a întâmplat în toamna anului trecut, când o crăpătură lungă de circa zece metri, care începea din dreptul uşii blocului R2 și mergea până spre parcul din faţă, a impus convocarea comitetului local pentru situaţii de urgenţă. Încadrarea blocului în clasa I de risc seismic s-a făcut de către experţii care au realizat, la comanda Primăriei municipiului Galaţi, o expertiză tehnică structurală şi un studiu geotehnic. Specialiştii au recomandat, chiar, luarea în calcul a realizării unui imobil nou, în locul consolidării blocului afectat, avertizând că, dacă nu se intervine în primă fază prin consolidarea terenului de fundare, este posibil ca structura de rezistenţă a blocului să cedeze şi fără producerea unui seism.

Tot atunci, Primăria municipiului Galaţi informa printr-un comunicat de presă că va monitoriza cu măsurători topografice perimetrul afectat.

Planuri de modernizare

Nu mai puţin adevărat este că, tot anul trecut, pe 30 august, consilierii locali au decis că amenajarea peisagistică urbană şi arhitecturală începută la Potcoava de Aur trebuie să continue până pe strada Roşiori, motiv pentru care au aprobat Hotărârea Consiliului Local nr. 457/2018.

Pornind de la premisa că spaţiul vizat "a rămas la stadiul iniţial de amenajare şi nu mai corespunde cerinţelor actuale", erau prevăzute lucrări menite să aducă acest perimetru la un stil arhitectural urban contemporan: "modernizarea şi reabilitarea zonelor care vor fi transformate în scuaruri urbane cu spaţii pentru socializare, înlocuirea mobilierului urban, reabilitarea reţelelor electrice şi a iluminatului, refacerea fântânii arteziene, inclusiv a instalaţiilor şi a echipamentelor hidraulice, canalizaţii subterane pentru coborârea reţelelor, spaţii verzi reabilitate şi dotate cu sisteme de irigaţii performante". Lucrările, care includeau şi o pistă de 672 mp pentru biciclete, ar fi trebuit să fie realizate de la bordura de delimitare a carosabilului până la limita de proprietate a blocurilor adiacente amplasamentului.

Licitaţie eşuată

Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de "Amenajare a străzii Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur", Primăria a organizat o licitaţie. Procedura a fost anulată pe 27 decembrie 2018, pe motiv că "au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme". Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, pentru contractul cu o valoare estimată de 10,2 milioane de lei cu TVA s-a depus o singură ofertă, de către asocierea Lemacons SRL - Tancrad SRL - Proiect SA - Btfarch Ro Company SRL. Este vorba despre aceeaşi asociere care realizează lucrările în zona Potcoava de Aur - limita blocurilor P şi care va executa şi lucrările de modernizare a primului tronson al străzii Domnească, între Brăilei şi Gamulea (Avântului), şi de reabilitare a Pasajului "Dunărea".

Ce spune acum primarul Ionuţ Pucheanu

Ce planuri are acum municipalitatea cu privire la zona cuprinsă între Trei Star şi Potcoava de Aur, am aflat din declaraţiile făcute de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în emisiunea "Cetăţeanul X", de la ProFM LiderFM: "În zona blocurilor B, acolo unde au fost şi probleme, am sistat momentan începerea lucrărilor pentru amenajarea esplanadei, tocmai pentru a intra în subsol, pentru a vedea care sunt problemele. Realizăm că acolo sunt nişte probleme, sunt ţevi foarte vechi, sunt avarii dese, prin urmare nu are rost să pui de deasupra aur dacă dedesubt stă cu totul şi cu totul pe altceva. Eu spun că solul din zonă s-a stabilizat, nu mai sunt problemele de la acel moment. Zona întreagă va fi abordată. Dacă dă Dumnezeu - şi de data asta mă rog eu - să găsim, aşa cum se tot spune, şi nişte vechi pivniţe, care cică ar cam împânzi zona respectivă, cu siguranţă vom reface studiul de fezabilitate pentru esplanada respectivă. Să includem, poate, ca potenţial viitor punct de atracţie şi vizitarea unor astfel de pivniţe, pe distanţe mai mici sau mai mari, depinde de ce vom găsi, evident, dacă vom găsi", a explicat edilul-şef.

Potrivit acestuia, una dintre ţevile care deservesc zona a fost înlocuită anul trecut: "Legat de blocul B7, vom vedea, la momentul în care decopertăm, care este situaţia, ce se impune, avem soluţiile date de specialişti şi, cu siguranţă, Primăria va fi alături de locatarii din zona respectivă", a mai spus primarul.

VEZI Baciu la (n)oi

Citit 14244 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2019 18:11

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.