Cât s-a încasat din vânzarea a 30 de terenuri. Afaceri imobiliare, cu votul aleşilor locali

Cât s-a încasat din vânzarea a 30 de terenuri. Afaceri imobiliare, cu votul aleşilor locali
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Potrivit datelor oficiale, nu mai puţin de 30 de terenuri, proprietatea privată a oraşului, au fost vândute de Primăria municipiului Galaţi din iulie 2016 şi până în ianuarie 2019. Suma încasată de municipalitate se ridică la 2.274.255 de lei, adică puţin peste 480.000 de euro.

Legal, Primăria municipiului Galaţi nu poate vinde nici măcar o palmă din terenul oraşului fără aprobarea Consiliului Local. Aleşii trebuie să fie de acord, în primul rând cu transferul imobilului din domeniul public în domeniul privat al oraşului, şi apoi cu preţul de vânzare, fiind nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul consilierilor locali, adică minimum 18 voturi.

Înstrăinarea unor imobile poate fi aprobată fără comentarii, în unanimitate, sau, din contră, privită cu suspiciune şi respinsă. Aşa se face că, la ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local, vânzarea a trei terenuri a fost blocată de votul negativ al consilierilor PNL, PMP şi de abţinerea consilierei independente Simona Vreme. Este vorba despre vânzarea a 221,5 mp de pe strada Apolon nr. 7, a unui teren de 91 mp de pe strada Călinului nr. 19A şi de vânzarea prin licitație publică a terenului de 4.012 mp de pe Calea Prutului nr. 11C.

Singurul comentariu a venit din partea consilierului local PNL Onuţ Atanasiu, care a solicitat din nou Primăriei să prezinte sumele încasate în urma vânzării, concesionării, închirierilor şi planul pentru banii obţinuţi. Răspunsul la această solicitare a ajuns pe mesele aleşilor locali.

Ce s-a vândut

Conform datelor prezentate şi semnate de directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu, Ionel Burtea, din vara anului 2016 şi până în ianuarie 2019 au fost vândute 30 de terenuri în valoare totală de 2.274.255 de lei.

Cea mai importantă sumă, 454.241 de lei, provine din vânzarea terenului şi a fostei vile de vacanţă pe care administraţia locală le-a avut la Căciulata. O sumă consistentă - 219.346 de lei - s-a obţinut din vânzarea unei suprafeţe de 387 mp, situate pe pe strada Enăchiţă Văcărescu nr. 2.

Trebuie spus că majoritatea terenurilor vândute se află sub construcţii cu destinaţia de spaţiu comercial. De pildă, terenul de 215,6 mp, situat în cartier Micro 19, pe strada Oţelarilor, sub cazinoul "Lisboa", cumpărat de SC Neidan SRL, pentru care Primăria a încasat 125.501 lei.

Am confruntat lista terenurilor vândute cu hotărârile de Consiliu Local privind vânzările de terenuri, publicate pe portalul Primăriei municipiului Galaţi. Am constatat, astfel, că aleşii au votat 39 de hotărâri de vânzare a terenurilor, însă doar 30 dintre suprafeţe au fost efectiv vândute.

Citit 4021 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2019 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.